15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialTestări gratuite pentru sănătatea plămânilor

Testări gratuite pentru sănătatea plămânilor

Începând cu 1 octombrie şi până la sfârşitul anului, românii pot face spirometrii gratuite pentru a-și verifica sănătatea plămânilor, în cadrul unei campanii a Societăţii Române de Pneumologie.

Spirometriile gratuite vor avea loc in 19 oraşe din 17 județe (Arad, Argeș, Bihor, Brăila, Brașov, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Timiş, Vâlcea) şi Bucureşti.

Spirometriile reprezintă cea mai simplă și rapidă metodă de a identifica BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică)Aceasta este o boală a plămânilor care afectează aproximativ un milion de români şi despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial.

Un studiu făcut în 2012, la iniţiativa Centrului pentru Politici și Servicii de Sănătate pe aproape 10.000 de români, arată că mulți dintre bolnavi nu își dau seama de severitatea bolii lor. Același studiu arată că bărbații sunt mult mai afectați de BPOC decât femeile, boala lovind în aceeași măsură bogații și săracii. 

Lista completă oraşelor unde se pot face spirometriile gratuite este disponibilă pe www.desprebpoc.ro. Tot aici sunt şi telefoanele la care se pot face programările.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Când va fi audiat Ion Iliescu

Parchetul General a anunţat punerea sub acuzare a fostului premier Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu-Voican Voiculescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă