19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialTolo.ro: Spitalul Malaxa a decontat o intervenţie chirurgicală pentru o femeie pe...

Tolo.ro: Spitalul Malaxa a decontat o intervenţie chirurgicală pentru o femeie pe care managerul Secureanu o numea “nepoţică”. Din fondurile unităţii medicale s-a achitat un balon intragastric de 5.995 lei

Fostul manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, s-a folosit de fondurile unităţii medicale pentru a achiziţiona un balon intragastic pentru o femeie pe care o numea “nepoţică”, dezvăluie tolo.ro. Aceleaşi fonduri au fost folosite şi pentru o  intervenţie chirurgicală la Clinica privată Monza pentru o mătuşă a iubitei sale. 

Nepoata se numeşte Mirela Toma şi a fost operată în 15 septembrie, fiindu-i montat un dispozitiv pentru slăbire, un balon intragastric. Potrivit medicilor, pacienta nu era diagnosticată cu diabet sau obezitate morbidă, intervenţia fiind voluntară, iar spitalul nu decontează astfel de cheltuieli.

Citeşte şi: ANCHETĂ. Managerul Spitalului Malaxa, demis pe motiv că ar fi scos bani din bugetul unității medicale în baza unor facturi fictive. DNA a început urmărirea penală și ridică documente

Dispozitivul medical SPATZ a costat 5.995 lei, conform facturii emise de firma Eurodiagonal SRL din Oradea, iar managerul Florin Secureanu ar fi dus factura la departamentul Contabilitate şi le-ar fi spus angajatelor “să se descurce”, relatează o sursă din interiorul spitalului pentru tolo.ro. Totodată, referatul de necesitate pentru achiziţionarea balonului a fost semnat de şeful secţiei Chirurgie, fără ca acesta să vadă şi anexa care menţiona explicit dispozitivul care urma să fie cumpărat şi fără să cunoască numele pacientului căruia îi era destinat.

Contactată de jurnaliştii GSP, Mirela Toma a justificat faptul că nu a achitat costurile intervenţiei spunând că, fiind salariată, a dus adeverinţă.

Sursele GSP au mai adăugat faptul că, prin aceeaşi metodă, s-au mai cumpărat şi kituri de sleev gastric, de peste 10.000 de lei bucata, tot pentru prieteni ai managerului, fiind menţionat cazul unei doamne al cărei soţ e prieten cu managerul şi deţine o asociaţie de bodyguarzi. Tot spitalul Malaxa a achitat şi suma de 25.000 de lei pentru o intervenţie chirurgicală la inimă pentru mătuşa iubitei managerului de la Malaxa.

Spitalul Malaxa a cumpărat şi un pian la cererea managerului Florin Secureanu, pian pe care acesta l-a dus acasă.

”Cineva a povestit întîmplarea cu pianul în Primăria Capitalei. A venit un control la pont fix. Au găsit imediat documentul: ce să facă un spital cu un pian?! Plus că pianul era acasă la manager!”, a declarat o sursă din spital pentru Gazeta Sporturilor, care a susţinut că “doamna care conducea inspecţia l-a şi învăţat cum să schimbe actele”, iar “achiziţia a fost mascată, documentele au fost refăcute şi pianul a rămas acasă, în sufragerie”.

Managerul Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, a fost demis marți de primarul Capitalei, Gabriela Firea. Procurori DNA ridică documente de la Spitalul Malaxa. S-a început urmărirea penală „in rem” (pentru faptă).

„Este o situație dificilă la Spitalul Malaxa din Capitală în acest moment. Am fost informată că o echipă a DNA se află la Spitalul Malaxa. Din acest moment, acțiunea demarată de ieri dimineață de Corpul de control al primarului general încetează, pentru că nu putem să suprapunem o cercetare a Corpului de control al primarului general peste o anchetă a DNA. Din primul moment în care am aflat că DNA se află la Spitalul Malaxa și investighează activitatea managerului care este în această funcție de nouă ani de zile am luat decizia demiterii acestuia, iar pe parcursul zilei de astăzi voi anunța care va fi, prin dispoziție, conducerea interimară a acestui spital. Nu puteam să mergem mai departe cu această conducere, cu atât mai mult cu cât încerc de ieri dimineață să iau legătura cu domnul manager și pur și simplu se ascunde atât de reprezentanți Primăriei, cât și de cei ai Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale din Capitală”, a spus Firea, prezentă la redeschiderea Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”.

Potrivit primarului Capitalei, demiterea lui Secureanu este decizia pe care a putut să o ia ca primar general, deoarece toți managerii de spitale au un contract direct cu Primăria Generală. „Eu nu am schimbat niciun manager de spital, am mers pe buna credință a fiecăruia dintre ei, am considerat că cel mai bun audit sau cea mai bună dovadă despre activitatea lor să nu am idei preconcepute și să vedem care va fi rezultatul muncii lor. În ce privește conducerea Spitalului Malaxa, iată că au apărut aceste evenimente pe care eu le-am aflat din presă și am luat ieri dimineață decizia acțiunii Corpului de control al primarului, iar astăzi, din momentul în care DNA a ajuns la Spitalul Malaxa, am luat decizia demiterii managerului”, a adăugat Firea.

Motivul demiterii directorului Secureanu este tocmai faptul că procurorii anticorupție anchetează decontări fictive la această instituție, după cum a anunțat primarul Capitalei. Astfel, DNA verifică sesizările potrivit cărora la spital se ținea contabilitatea dublă, iar directorul Secureanu ar fi scos bani din bugetul spitalului în baza unor facturi fictive. Suma de circa 9.000 de euro ar fi ajuns la o firmă care nu mai desfășura activități.

O anchetă a jurnaliștilor GSP dezvăluia, luni, faptul că, la Spitalul „Nicolae Malaxa” din Capitală s-ar ține o contabilitate dublă. Astfel, managerul instituției, Florin Secureanu, ar scoate bani din bugetul unităţii medicale în baza unor facturi fictive emise către o firmă din Iaşi care este dizolvată din vara anului trecut și ar deconta inclusiv înmormântări ale rudelor unor cunoştinţe din Primărie.

Astfel, sursa citată preciza că ar fi făcute mii de retrageri cash din bugetul unităţii medicale, sub formă de plăţi către firma  RYS Force Company SRL, care a fost înfiinţată în 2008 şi dizolvată de instanţă în iunie 2015. Astfel, GSP prezintă două documente de prestări servicii, pe care figurează numele unităţii sanitare și facturile, cu o valoare de peste 6.000 de lei, eliberate la începutul acestui an.

„În fiecare zi, RYS livrează tonere şi alte consumabile de 950 de lei şi repară imprimante, în valoare de alţi 900 de lei. Sumele mai variază, în funcţie de câţi bani cere managerul. Totul e fictiv!”, potrivit unei surse citate de GSP, cele mai mari sume s-au retras din spital începând cu anul 2014 şi pînă în prezent.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă