17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUn insecticid împotriva țânțarilor purtători de ZIKA a ucis milioane de albine...

Un insecticid împotriva țânțarilor purtători de ZIKA a ucis milioane de albine în SUA

Apicultorii din Carolina de Sud, în sud-estul SUA, au descoperit că le-au murit milioane de albine după o campanie aeriană de răspândire a unui insecticid controversat împotriva țânțarilor purtători ai virusului Zika, informează sâmbătă AFP citată de Agerpres.

“Mica noastră afacere de familie a fost distrusă de pulverizările aeriene”, a declarat un apicultor din Summerville, coproprietar al companiei Flowertown Bee Farm and Supplies, care a descoperit sute de mii de albine moarte în apropierea stupilor. “Trebuie să ne ajutați să răspândim aceste informații pentru ca moartea albinelor care produc mierea să nu fie degeaba”, a adăugat el pe contul său de Facebook într-o postare însoțită de fotografii ale albinelor moarte.

Conform presei locale, apicultorii din zonă au pierdut 46 de stupi și peste 2,5 milioane de albine în cursul acestei săptămâni.

După identificarea a patru cazuri de infecții cu virusul Zika, autoritățile din Dorchester, Carolina de Sud, regiune administrativă din care face parte și localitatea Summerville, au dat undă verde împrăștierii de insecticide împotriva țânțarilor purtători ai acestui virus.

Zika se transmite prin mușcături de țânțari sau prin contact sexual cu o altă persoană infectată. Boala rezultată este ușoară, cu simptome precum dureri musculare și stări de oboseală ce pot trece neobservate, însă infecția poate avea efecte grave în cazul femeilor însărcinate, crescând riscul de a naște copii cu malformații așa cum este microcefalia.

Insecticidul folosit în SUA împotriva Zika este Naled, un pesticid organofosforic utilizat de decenii pentru eradicarea țânțarilor. Uniunea Europeană a interzis utilizarea sa din anul 2012 din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru sănătate și pentru mediu. Numeroși oameni de știință au atras atenția că oamenii care intră în contact cu acest insecticid pot suferi afecțiuni ale sistemului respirator și că poate provoca chiar anumite forme de leucemie la copii.

În plus, acest insecticid nu ucide doar țânțarii, dovedindu-se toxic și pentru albine și fluturi dar și pentru pești și alte organisme acvatice.

“Naled este un insecticid care nu discriminează”, explică pentru AFP Elvia Meléndez Ackerman, profesoară de științe ale mediului la Universitatea din Porto Rico. “Poate ucide numeroase specii de insecte și are efecte negative și asupra altor specii”.

Din acest motiv, teritoriul american Porto Rico, unde s-au înregistrat 14.000 de cazuri de infecții cu virusul Zika, a refuzat declanșarea unei campanii de pulverizare împotriva țânțarilor cu Naled, apelând în schimb la BTI, un larvicid natural.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă