11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Scandalul dezinfectanţilor: Ministrul Sănătăţii rămâne în funcţie. Corpul de Control al...

VIDEO. Scandalul dezinfectanţilor: Ministrul Sănătăţii rămâne în funcţie. Corpul de Control al premierului, la Comisia Naţională pentru Produse Biocide

Corpul de Control al premierului va face un control la Comisia Naţională pentru Produse Biocide, a anunţat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, precizând că în cazul în care se va dovedi că rezultatele prezentate de Comisie au fost incorecte, raportul Corpului de Control va fi trimis organelor de anchetă penală. El a precizat totodată că ministrul Patriciu Achimas Cadariu va rămâne în funcție. 

"Premierul Dacian Ciolos va considera sectorul de sănătate prioritatea numărul 1 a actului de guvernare. Guvernul își asumă o serie de măsuri pe termen scurt pentru detensionarea situației. Premierul a decis să trimită Corpul de control care va demara un control la nivelul comisiei de biocide de pe lângă Ministerul Sănătăţii, comisie care stabileşte caietele de sarcini şi criteriile de utilizare a dezinfectanţilor intraspitaliceşti. Vrem să ştim dacă criteriile au fost respectate şi dacă s-au respectat toate standardele pentru procedurile acreditate de dezinfecţie. Totodată Corpul de control al primului-ministrul va analiza rigoarea metodologică a unităţilor de sanitaţie realizate de Ministerul Sănătăţii în ultimele zile pentru a avea garanţia corectitudinii rezultatelor transmise în ultimele zile", a anuţat Suciu.

El a adăugat că în cazul în care apar indicii de ilegalitate, rezultatele controalelor vor fi transmise Parchetului care "deja s-a sesizat în legătură cu o serie de probleme din sistem", pentru a fi utilizate în ancheta aflată în derulare.

"Premierul a cerut ministrului Patriciu Achimas Cadariu să implementeze accelerat pachetul de măsuri împotriva infecţiilor nozocomiale anunțat săptămâna trecută", a mai spus Dan Suciu, într-o declarație de la Palatul Victoria. Suciu a anunţat că premierul Cioloş va solicita măsurile administrative care se impun, dacă rezultatele controalelor nu vor fi conforme. 

Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului a catalogat drept "inacceptabil" ca România să nu aibă un laborator autorizat: "Guvernul pregăteşte pentru următoarea şedinţă o hotărâre de guvern prin care se vor aloca fonduri pentru acreditarea laboratorului ICECHIM în procedură de urgenţă. E inacceptabil să nu existe un laborator acreditat din 2007 şi să nu putem avea o rigoare certificată în ceea ce priveşte analizele spitaliceşti. Vom continua însă să utilizăm expertiza acestui laborator şi să trimitem pentru analize eşantioane de teste şi pentru concentraţia produselor de dezinfecţie", a anunţat, joi seara, Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai anunţat că Guvernul are în vedere reabilitarea profundă a infrastructurii de sănătate, în acest sens fiind încheiate studiile de fezabilitate pentru construcţia a două spitale noi – Spitalul de copii "Marie Curie" şi Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu". 

"Măsurile structurale pe care Guvernul le are în vedere ţin de reabilitarea profundă a infrastructurii de sănătate. Avem o infrastructură spitalicească veche şi suntem datori să reîncepem construcţia de unităţi spitaliceşti. Este momentul să anunţăm programul de parteneriat public-privat de construcţie a două spitale noi, ale căror studii de fezabilitate sunt încheiate în acest moment. Este vorba de Spitalul de copii 'Marie Curie' şi Institutul de Boli Cardiovasculare 'C.C. Iliescu', ambele în Bucureşti", a spus Dan Suciu, precizând că aceste două programe vor putea fi continuate şi cu alte obiective în perioada următoare. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a arătat că vor fi accelerate şi proiectele de finanţare europeană pentru construcţia celor trei spitale regionale de la Craiova, Iaşi şi Cluj. "Toate crizele din ultimele luni au demonstrat că în sectorul de sănătate avem disfuncţii manageriale serioase, pe care nimeni nu le-a abordat în ultimii ani. Este momentul ca ele să nu mai fie neglijate. Este nevoie de o regândire a modului în care sunt respectate contractele de management în spitalele publice şi a modului în care unităţile spitaliceşti se subordonează autorităţilor centrale şi locale. Guvernul va aborda şi aceste probleme", a mai spus Dan Suciu, potrivit Agerpres. 

Acesta a afirmat că toate măsurile anunţate de Guvern pot să contribuie la recâştigarea încrederii în sistemul de sănătate. "Considerăm că toate aceste măsuri pot să contribuie la recâştigarea încrederii în sistemul de sănătate şi vrem să colaborăm pentru aceasta cu toţi factorii din sistem, medici, manageri, asociaţii profesionale şi non-guvernamentale", a adăugat Dan Suciu. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă