11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVlad Voiculescu: Din păcate, în unităţile medicale din România, dezinfectarea mâinilor nu...

Vlad Voiculescu: Din păcate, în unităţile medicale din România, dezinfectarea mâinilor nu se face aşa cum ar trebui

Ministrul Vlad Voiculescu a declarat, cu ocazia lansării campaniei "Mâini curate în spitale", că dezinfectarea mâinilor în unităţile medicale nu se face cum ar trebui, iar consumul de substanţe dezinfectante este scăzut.

"Pentru medici, dispenserul cu dezinfectant este un instrument rapid şi util în practica păstrării igienei mâinilor, cu atât mai mult cu cât ei pot vedea pacientul la nici un minut din momentul dezinfectării. Din păcate, în unităţile medicale din România, consumul de substanţe dezinfectante este destul de scăzut. Dezinfectarea mâinilor în mediul spitalicesc nu se face aşa cum ar trebui”, a spus ministrul Vlad Voiculescu.

Mesajul-cheie al proiectului este “Dezinfectează-ţi mâinile, salvezi o viaţă!” şi vine să întărească ideea că, aplicată în spitale la momentul potrivit, igiena mâinilor poate salva viaţa unor pacienţi.

În cadrul campaniei de comunicare vor fi difuzate două spoturi TV la posturile de televiziune şi în online şi vor fi împărţitte flyere în spitale. De asemenea,  pe pagina web mainicurateinspitale.ro sunt postate articole despre tehnica spălării corecte a mâinilor, dar şi materiale informative despre infecţiile nosocomiale sau rezistenţa la antibiotice. Un alt scop al campaniei de informare este acela de a-i determina pe managerii de spitale să investească în achiziţionarea de dispensere cu soluţie dezinfectantă.  

Proiectul a fot realizat cu sprijinul voluntarilor, printre aceştia numărându-se şi Oana Pellea, protagonista spotului principal, şi artistul vizual Marian Ouatu.

Importanţa igienizării mâinilor în spitale este subliniată şi într-un raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), publicat în 2013. Raportul arată că, la nivelul acelui an, în spitalele din România prevalenţa infecţiilor nosocomiale era cea mai mare în secţiile de terapie intensivă.

Infecţiile nosocomiale nu sunt o problemă doar în spitalele româneşti, ci şi în cele europene. Raportul ECDC mai arăta că, în fiecare zi, în spitalele europene, 80.000 de pacienţi,  adică unul din 18, suferă de cel puţin o infecţie nosocomială. Studiul a fost efectuatîn peste o mie de spitale din 30 de ţări europene, precizează News.ro.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă