19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSemnal de alarmă: o treime dintre tinerii de 15-16 ani au fumat...

Semnal de alarmă: o treime dintre tinerii de 15-16 ani au fumat cel puțin o dată în ultimele 30 de zile

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut un apel, luni, către parlamentari, cerându-le să dea dovadă de responsabilitate și să oprească “schilodirea legii anti-fumat”, în condițiile în care studiile relevă că unul din trei tineri cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani, adică 200.000 de copii, au fumat cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.

“Legea anti-fumat a fost atacată și în Parlament, chiar de medici cu renume, care au adus amendamente care pun în pericol sănătatea tuturor românilor, amendamente care permit în realitate să se fumeze în orice spațiu închis. România ar deveni un caz unic în lumea civilizată, am deveni, potrivit tuturor experților pe care i-am consultat, prima țară care îmblânzește legile anti-fumat”, a spus ministrul, luni, într-o conferință de presă.

Potrivit Agerpres, el a adăugat că în cazul în care o parte dintre adolescenții care consumă țigări vor deveni fumători “este și vina celor care astăzi încearcă să schilodească legea anti-fumat”. În acest sens, ministrul și-a exprimat speranța că deputații, care reprezintă forul decizional în acest caz, “vor face ceea ce trebuie”, după ce la nivelul Comisiei pentru sănătate din Senat au fost aduse amendamente conform cărora este permis fumatul în spații închise, cu condiția ca acestea să fie inscripționate în acest sens.

Magda Ciobanu, expert în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a prezentat rezultatele unui studiu, realizat de Agenția Națională Antidrog, conform căruia peste jumătate dintre copiii cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani au încercat să fumeze, cel puțin o dată în viață.

“Dintre acești copii, 23% afirmă că au fumat prima țigară la 13 ani sau chiar mai devreme. Lucrul acesta se va vedea în viitor asupra sănătății lor, pentru că este cunoscut că dependența de nicotină se instalează mult mai repede la adolescenți decât la adulți, iar efectele nicotinei asupra dezvoltării sistemului nervos central sunt mult mai importante și cu efect pe termen mult mai lung la adolescent, comparativ cu adultul”, a spus ea.

De asemenea, o treime dintre acești copii consumă țigări în fiecare săptămână sau chiar în fiecare zi. Ea a menționat că, față de 2001, consumul de tutun în rândul adolescenților a înregistrat o scădere, dar că în ultimii ani cifrele s-au menținut constante.

Magda Ciobanu a prezentat și rezultatele unei anchete realizate în luna august în rândul fumătorilor adulți români, studiu care a relevat că peste 60% dintre aceștia sunt de acord cu forma actuală a legii anti-fumat, în ce privește aplicarea ei în restaurante. “Prin urmare, dacă la mai puțin de patru luni de la aplicare legii mai mult de jumătate dintre fumători sunt de acord, chiar nu înțelegem care ar fi rostul modificării acestei legi”, a spus ea. 

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că persoanele expuse fumatului fac parte dintre “clienții siguri și fideli” ai serviciilor de urgență. El a atras atenția asupra faptului că un copil care începe să fumeze la 13 ani, la 25 de ani va începe să se confrunte cu afecțiuni care se vor manifesta cu siguranță la vârsta de 35 — 40 de ani. Raed Arafat a criticat și apariția țigărilor cu diverse arome (ciocolată, căpșuni, mentă), precizând că acestea sunt destinate mai ales tinerilor și copiilor.

“De ce începe copilul să fumeze? Pentru că e simplu, e cool, pentru că îi vede pe colegi, intră în anturaje în care se fumează, îi vede pe părinți, la un club vede că toată lumea fumează. (…) Care e diferența între fumat și droguri? Amândouă în final duc la moarte. Poate că fumatul — mai încet. Poate că nu e așa de evident. Dar nu este normal ca noi să tratăm drogurile ca pe o amenințare, iar fumatul să îl apărăm în Parlament”, a spus el.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă