13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialONG-urile cer educație sexuală în școli

ONG-urile cer educație sexuală în școli

Zeci de ONG-uri au lansat un apel pentru introducerea educației sexuale în școli. Astfel, inițiativa lansată de Coaliția pentru Egalitate de Gen și Asociația Sexul vs. Barza cere elaborarea unui plan strategic pentru educație sexuală. 

De asemenea, organizațiile i-au cerut Ministerului Educației să adopte o poziție oficială pentru obligativitatea educației sexuale în școli.

”Statul român, prin educația pe care o oferă generațiilor tinere, are datoria de a cultiva respectul și egalitatea între femei și bărbați, acceptarea diversității și cunoașterea despre afecțiune și sexualitate, care să-i facă pe copii și tineri să se înțeleagă pe sine și pe cei din jur. Educația sexuală înseamnă a învăța despre aspectele cognitive, emoționale, sociale, interactive și fizice ale sexualității. Educația sexuală  este  adecvată vârstei și este corectă din punct de vedere științific, având ca scop înzestrarea copiilor și tinerilor cu informații, competențe și valori pozitive legate de propria sexualitate, relații sănătoase și respectul față de sănătatea lor sexuală și a altora”, explică ONG-urile, într-un comunicat de presă. 

Asociațiile atrag atenția că educația sexuală ar trebui să înceapă înainte ca tinerii să devină activi sexual.

De asemenea, organizațiile au amintit că România este semnatară a Programului de Acțiune al Conferinței Internaționale  a ONU privind Populația și Dezvoltarea, care prevede educație sexuală și servicii de planificare familială accesibile și de calitate pentru toți. 

Totodată, obligativitatea educației sexuale în unitățile școlare este recunoscută prin Legea 272/2004 (republicata in 2014) privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

De asemenea, asociațiile cer Institutului pentru Științele Educației (ISE) introducerea explicită a educației sexuale în noul proiect de politici educaționale „Repere pentru proiectarea și actualizarea curriculum-ului național”. Totodată, au cerut ISE crearea unor manuale școlare care să cuprindă informații adecvate vârstei elevilor, relevante și corecte din punct de vedere științific, precum și formarea cadrelor didactice competente pentru predarea educației sexuale.

Educația sexuală ar trebui să promoveze:

  • respectul între parteneri și comportamente ce exclud orice formă de violență sexuală
  • protejarea împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală și prevenirea discriminării persoanelor care suferă de HIV/SIDA 
  • protejarea împotriva sarcinilor nedorite
  • posibilitatea identificării și semnalizării de către copii și tineri a abuzurilor sexuale comise asupra lor
  • cunoștințe despre sexualitate și funcționarea aparatului reproductiv feminin și masculin
  • cunoștințe despre sexualitate și funcționarea aparatului reproductiv feminin și masculin

 

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă