11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialZiua mondială pentru prevenirea suicidului

Ziua mondială pentru prevenirea suicidului

Ziua mondială pentru prevenirea suicidului este marcată în fiecare an, la 10 septembrie. Inițiată în anul 2003, de către Asociația Internațională pentru Prevenirea Suicidului, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, Ziua mondială pentru prevenirea suicidului este marcată printr-o serie de evenimente, conferințe, campanii și activități publice, menite să atragă atenția asupra suicidului, una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate prematură.

Pentru organizarea acestora, Asociația Internațională pentru Prevenirea Suicidului necesită sprijinul instituțiilor de stat, al agențiilor guvernamentale, al organizațiilor non-guvernamentale, al asociațiilor naționale și internaționale, al comunităților locale, al cercetătorilor, medicilor și voluntarilor.

Anul acesta, manifestările pentru marcarea acestei zile se desfășoară pe tema ''Conectează-te, comunică, arată că îți pasă'', acestea fiind elemente-cheie în lupta pentru prevenirea suicidului.

Potrivit site-ului oficial al Asociației Internaționale pentru Prevenirea Suicidului, https://www.iasp.info, Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 800.000 de persoane se sinucid în fiecare an, ceea ce înseamnă că la fiecare 40 de secunde o persoană își ia viața. Numărul tentativelor de suicid este, însă, de aproape 25 de ori mai mare, ceea ce înseamnă că mult mai multe persoane au fost pe cale să comită un act suicidal sau au trăit în preajma unei astfel de persoane. Și toate acestea se petrec în pofida faptului că suicidul poate fi prevenit. Tema de anul acesta aduce în atenția publicului mijloacele prin care putem contribui la prevenirea acestei morți premature.

În primul rând, este vorba despre conectare, despre legătura pe care suntem încurajați să o păstrăm cu persoanele care au avut tentative de suicid, dar și cu cele care au pierdut pe cineva drag în urma suicidului. Cei care au fost în pragul comiterii unui astfel de act ne pot ajuta să înțelegem circumstanțele care i-au adus în acea stare, dar și ce i-a ajutat să depășească acest moment. Pe de altă parte, foarte utile sunt și experiențele împărtășite de cei care au pierdut pe cineva drag sau de cei care trăiesc în preajma unei persoane cu un astfel de risc. Păstrarea acestor legături și implicarea persoanelor cu risc în relațiile sociale reduce considerabil numărul sinuciderilor.

Un al doilea rol esențial în combaterea suicidului îl reprezintă comunicarea deschisă despre acest subiect. Există numeroase comunități, în care acest subiect este tabu, este ascuns de ochii celorlalți, ceea ce duce la imposibilitatea prevenirii lui. Astfel, tema de anul acesta încurajează discutarea acestei probleme în mod deschis, la fel ca pe orice altă problemă de sănătate. Trebuie, însă, abordată cu mult tact, cu înțelegere și compasiune, fără a judeca persoanele afectate. Sub acest aspect, un rol important îl joacă media, iar Asociația Internațională pentru Prevenirea Suicidului și Organizația Mondială a Sănătății lucrează la unele recomandări cu privire la modalitatea în care ar trebui aduse la cunoștința publicului actele de suicid, astfel încât acestea să contribuie la prevenirea suicidului și în niciun caz să nu-i încurajeze în acest sens pe cei care prezintă un astfel de risc.

Conectarea și comunicarea nu ar avea, însă, niciun efect fără implicare. Trebuie să ne asigurăm că factorii decidenți din lumea întreagă se preocupă de acest aspect într-atât încât să-l considere o prioritate și să-l finanțeze ca pe o problemă de sănătate publică. Totodată, trebuie să ne asigurăm că medicii și ceilalți furnizori de servicii medicale se preocupă suficient pentru a trata prevenirea suicidului ca pe o activitate principală. Nu în ultimul rând, comunitățile trebuie și ele să se preocupe, pentru a putea identifica și pentru a sprijini persoanele cu risc suicidal. Astfel, fiecare dintre noi are un rol în prevenirea suicidului, fiind alături de aceste persoane, ascultându-le și sprijinindu-le.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă