8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăGDPRAnalgezicele pot provoca avort spontan - studiu

Analgezicele pot provoca avort spontan – studiu

Femeile însărcinate care iau calmante pe bază de ibuprofen sunt de două ori mai expuse riscului unui avort spontan. Cercetătorii susţin că zeci de mii de gravide înghit zilnic analgezice şi sunt conştiente de pericol.

Un studiu realizat de Asociaţia Medicilor din Canada a arătat că în cazul femeilor care, în primele 20 de săptămâni de sarcină, au luat ibuprofen sau analgezice asociate riscul unui avort spontan a crescut de 2,4 ori, scrie Daily Mail.

Deşi medicii avertizează că astfel de medicamente nu ar trebui luate în perioada sarcinii, una din şase viitoare mămici nu respectă aceste indicaţii.

“Am văzut în mod constant că riscul unui avort spontan a fost asociat cu utilizarea unor medicamente precum diclofenac, naproxen, celecoxib, ibuprofen şi rofecoxib în monoterapie sau în asociere. Femeile care au fost expuse la astfel de medicamente în timpul sarcinii au mai multe şanse de a avea un avort spontan”, spune dr. Anick Bérard de la Universitatea din Montreal.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că oricât de puţine astfel de pastile ar consuma gravida, embrionul nu se dezvoltă corespunzător în uter şi există riscul unui avort spontan. Studiul arată că una din opt gravide pierde sarcina, de regulă în primele 12 săptămâni. Femeile trecute de 35 de ani, precum şi cele care beau, fumează sau sunt obeze, sunt expuse şi mai mult unui astfel de risc.

Studiul a implicat un grup de analgezice, cunoscute drept antiinflamatoare, care conţin ibuprofen şi naproxen. Aspirina, de exemplu, face şi ea parte din această categorie, dar nu a fost inclusă în acest studiu. Cercetarea a implicat 47.050 de femei cu vârsta între 15 şi 45 de ani, care au fost întrebate dacă au luat analgezice în primele 20 de săptămâni de sarcină sau cu două săptămâni înainte de a rămâne gravide. În ciuda avertismentelor aproximativ 17% dintre femeile intervievate au spus că au luat astfel de medicamente.

 

Cele mai citite

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Un atac rusesc a rupt în două turnul de televiziune din Harkov

Turnul de televiziune de 240 de metri din orașul ucrainean Harkov, nord-est, s-a rupt în două, iar partea sa superioară a căzut la pământ,...

Alexandru Maxim, spectacol în Turcia! Românul a dat un gol și a pasat decisiv în victoria lui Gaziantep

Mijlocaşul român Alexandru Maxim a contribuit decisiv la victoria echipei sale, Gaziantep FK, cu scorul de 2-0, în fața formației Kasimpaşa, din etapa a...
Ultima oră
Pe aceeași temă