19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăGDPRAustriecii pregătesc transplantul pulmonar în Transilvania

Austriecii pregătesc transplantul pulmonar în Transilvania

Sibiul intră în elita medicală cu ajutorul unor profesori renumiţi de la clinicile universitare din capitala Austriei.

Profesorul Walter Klepetko de la Spitalul AKH din Viena, unul dintre cele mai mari nume din domeniul chirurgiei toracice şi pulmonare, pregăteşte la Clinica Polisano din Sibiu o echipă de medici care în viitorul apropiat va putea face transplant pulmonar, o intervenţie medicală în premieră în România.

Medicul austriac va opera în câteva săptămâni la Sibiu cea mai complexă patologie toraco-pulmonară, care începe cu diferite forme de cancer şi metastazele pulmonare, abcesele pulmonare, chirurgia toracică minim invazivă, chirurgia emfizemului pulmonar, precum şi toată patologia cutiei toracice şi a plămânului.

Profesor universitar al Universităţii de Medicină din Viena şi preşedintele Asociaţiei Europene de Chirurgie Toracică, Walter Klepetko a fost prezent zilele trecute la Sibiu, unde le-a vorbit medicilor români despre ultimele noutăţi din chirurgia toracică europeană, în cadrul unui simpozion organizat de Clinica Polisano şi Univesitatea Lucian Blaga din Sibiu.

„Acest spital are o oportunitate foarte mare pentru că are o modalitate exhaustivă de abordare a medicinei. Una dintre abordări vizează transplantul pulmonar, însă acest lucru nu poţi să îl faci independent, trebuie să fii conectat la alte specialităţi, iar combinaţia existentă aici este foarte bună. Echipamentul medical este cu adevărat apt să facă faţă standardelor cele mai înalte. Sunt ferm convins că aici se va pune în practică o medicină de cel mai înalt nivel”, a declarat reputatul chirurg invitat la simpozionul din Sibiu.

Medicii din străinătate, invitaţi să opereze la Sibiu

Ilie Vonica, preşedintele Grupului Polisano, spune că în clinica sa pregăteşte echipe internaţionale de medici care vor aborda probleme din cele mai diverse domenii – transplant pulmonar, cardiac, renal, de os sau cornee, dar şi tratamente în toate domeniile.

„Am reuşit să îl provoc pe domnul profesor să participe în parteneriat la proiectul nostru de a deschide un centru de excelenţă în domeniul chirurgiei toraco-pulmonare şi ne gândim foarte serios că într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat să putem ajunge să facem transplant pulmonar. Va fi o echipă mixtă, o echipă internaţională, o să începem cu patologie uzuală şi ne pregătim să facem un transplant. Sigur că eu doresc să facem un centru de pluritransplant, doresc să facem transplant de cord, care se face foarte rar în România, transplant pulmonar, care nu s-a făcut niciodată, transplant de rinichi, transplant de cornee, transplant de os, de tendoane”, spune Ilie Vonica. Polisano a deschis primul spital privat din România în anul 2004, iar în primăvară a inaugurat cel mai modern spital privat din ţară, în Sibiu.

Transplant la Cluj şi Târgu-Mureş

În prezent, singurul centru de transplant din Transilvania este reprezentat de Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, care a realizat transplanturi complexe de rinichi şi de insule de celule pancreatice. Un alt centru de transplant a fost Târgu-Mureşul, însă aici transplanturile au încetat în urma reorganizării sistemului sanitar, operaţiune care a dus la înglobarea institutului de chirurgie cardio-vasculară şi de transplant de cord în spitalul judeţean.

Profesorul vienez Walter Klepetko va încerca să transforme Sibiul într-un centru de transplant pulmonar

 

Cele mai citite

Elena Lasconi are sprijinul USR la alegerile din Argeș. “Un vot pentru PNL este un vot pentru PSD”, susține Cătălin Drulă

Elena Lasconi, Ionuț Moșteanu și Emanuel Soare sunt câțiva dintre candidații USR la alegerile locale din data de 9 iunie 2024. Numele acestora a fost...

Rusia – Ucraina, ziua 767. Statele Unite au aprobat ajutorul pentru Ucraina, de 61 de miliarde USD

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat ajutorul pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Votul în Camera Reprezentanților s-a desfășurat în...

Când se dau pensiile de Paște

Întrucât bugetarii beneficiază de minivacanță între 1 și 7 Mai, distribuirea pensiilor va fi ajustată pentru a asigura că acestea ajung la beneficiari la...
Ultima oră
Pe aceeași temă