7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăGDPRBolile aparatului circulator, prima cauză de mortalitate în România

Bolile aparatului circulator, prima cauză de mortalitate în România

Bolile aparatului circulator, tumorile, afecţiunile aparatului digestiv, accidentele şi bolile aparatului respirator reprezintă, în această ordine, principalele cinci cauze de deces la nivel naţional, potrivit unui raport făcut public, joi, de Colegiul Medicilor din România (CMR).

Potrivit preşedintelui CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae, în România există valori mai mari ale ratelor de mortalitate sub vârsta de 65 de ani pentru cauze care, în opinia sa, pot fi evitate prin măsuri eficiente bazate pe dovezi de sănătate public.

În acest context, Astărăstoae dă ca exemple boala cardiac ischemică, cancerul de sân, cancerul de col uterin, cancerul pulmonar, pneumoniile, mortalitatea legată de consumul excesiv de alcool, sinuciderile, accidentele de transport şi SIDA.

Acelaşi raport arată că peste 25 la sută dintre decesele prin boli cardiovasculare sunt înregistrate la vârste mai mici de 65 de ani. Rata mortalităţii prin boli cardiace ischemice înainte de 65 de ani este printre cele mai mari din Uniunea Europeană – 50,98, faţă de media UE, 47,83.

În privinţa ratei mortalităţii prin boli acute respiratorii, aceasta s-a redus la jumătate în perioada 2000-2008, însă este de aproape 15 ori mai mare faţă de media din UE.

Raportul mai arată că rata de mortalitate prin cancer la sân şi de col uterin, 128 decese la 100.000 de locuitori, este cea mai mare din Europa.

Potrivit statisticilor, în România, 80 la sută dintre femeile care şi-au început viaţa sexuală nu au fost testate niciodată printr-un test Papanicolau ce are ca scop depistarea precoce a cancerului de col uterin.

În acelaşi timp, mortalitatea infantilă în România (11 la 1000 de născuţi vii) şi mortalitatea maternă (13,52 decese materne la 100.000 născuţi vii) au cele mai ridicate valori din Uniunea Europeană, se mai arată în raport.

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă