14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăGDPRCe trebuie să ştim despre rinoplastie

Ce trebuie să ştim despre rinoplastie

Nasul, prin situarea sa în centrul feţei, este cel care atrage atenţia încă din primele momente ale interacţiunii între două persoane, astfel încât, orice asimetrie sau dizarmonie, neconcordanţă a dimensiunilor sau formei sale cu restul feţei va fi sesizată imediat de interlocutor.

Uneori prea mare, alteori prea mic, sau prea încovoiat, prea ascuţit, prea „borcănat”, ori prea turtit, nasul poate constitui un generator de complexe pentru multe persoane. Datorită evoluţiei chirurgiei estetice din ultimii ani, aceste neplăceri şi complexe pot fi remediate, rinoplastia fiind una dintre cele mai solicitate şi obişnuite operaţii.

Ce este rinoplastia?

Rinoplastia este o operaţie de remodelare a nasului, care conferă acestuia dimensiunile şi forma adecvate feţei pacientului, corectează deci aspectul extern al nasului sau, după caz, poate înlătura unele defecte ale structurii interne a acestuia, restabiliand o circulaţie corectă a aerului prin căile respiratorii intranazale.

Există mai multe tipuri de rinoplastie, iar decizia asupra operaţiei tine de particularităţile fiecărui pacient. Din punctul de vedere al structurilor ce vor fi corectate există rinoplastia totală, intervenţie realizată atât la nivelul structurilor cartilaginoase, cât şi la al celor osoase. Este cea mai des întâlnită, deoarece majoritatea nasurilor „cu probleme” necesită corecţia ambelor structuri. Rinoplastia parţială este o intervenţie doar asupra structurilor cartilaginoase sau doar a celor osoase. În cazul în care pacientul are, de exemplu, o proemeninţă a vârfului nazal cu contur osos corect sau doar o cocoaşă inestetică, pentru vârful nasului nefiind necesare corecţii”, explică Cristian Niţescu, medic primar în chirurgie plastică şi reparatorie.

Din punctul de vedere al numărului de intervenţii la nivel nazal, există rinoplastie primară, atunci când nasul nu a mai suferit corecţii, aceasta fiind prima operaţie la nas. Rinoplastia secundară se realizează în cazul în care pacientul a mai făcut o operaţie de corecţie a nasului (fie în urmă unui traumatism, fie tot o intervenţie în scop estetic sau funcţional).

Există nasuri care au diformităţi importante sau sunt modificate în urma unor defecte congenitale, sau traumatisme grave, iar în aceste cazuri sunt necesare mai multe intervenţii pentru obţinerea unui aspect cât mai estetic şi a unei simetrii.

Prin rinoplastie se pot corecta, dimensiunile nasului (lungime, lăţime, proiecţia vârfului), imaginea sa de profil (cocoaşa inestetică sau alte deformări ale conturului), forma nărilor.

Cine poate beneficia de rinoplastie?

În cazul rinoplastiei realizate în scop estetic, pot beneficia de această operaţie doar persoanele care au depăşit perioada pubertăţii, în general peste 18 ani, deoarece este necesar, că procesul de creştere să se fi încheiat, şi persoanele ce nu suferă de afecţiuni grave cardio-vasculare, pulmonare sau psihice.

În ce constă operaţia de rinoplastie?

Există două metode de realizare a operaţiei de rinoplastie: metodă deschisă (cea mai des utilizată) şi metodă închisă, aplicabilă doar la număr redus de cazuri, ce necesită corecţii minore.

“În rinoplastia deschisă se va efectua o incizie la nivelul columelei (porţiunea vizibilă ce desparte narinele) şi câte o incizie pe interiorul narinelor, expunerea ulterioară a scheletului osteocartilaginos al nasului şi remodelarea acestuia (având deci o vizibilitate directă asupra structurilor), reaşezarea pielii pe noul schelet, introducerea de meşe în narine şi montarea unei atele care să ajute la menţinerea noii forme a nasului”, povesteşte medicul Cristian Niţescu.

În cazul metodei închise, incizii se fac doar pe interiorul narinelor, motiv pentru care nu există o vizibilitate a directă a structurilor interne ale nasului, de aceea, această intervenţie este aplicabilă în puţine cazuri, cu defecte minore. Operaţia de rinoplastie durează în medie 1-2 ore şi se realizează sub anestezie locală sau generală.

Cât durează perioadă de recuperare?

Atelă şi pansamentul se vor îndepărta la 7-10 zile postoperator. Recuperarea în urmă operaţiei de rinoplastie durează în medie 2-3 săptămâni.

“Principalele recomandări după operaţie vizează repausul fizic în primele 2-3 săptămâni postoperator, urmate de o reluare treptată a activităţilor fizice cotidiene şi a sportului (la  aproximativ două luni postoperator), protejarea de frig şi de soare, dar şi evitarea loviturilor la nivelul nasului”, spune medicul.

Rezultatul final al rinoplastiei este vizibil însă după aproximativ 6 luni-1 an.

Care sunt riscurile rinoplastiei?

Riscurile operaţiei de rinoplastie sunt asemănătoare cu cele ale oricărei intervenţii chirurgicale (sângerare, edem, stare de rău general, dacă nu se respectă indicaţiile medicului chirurg plastician).

Un lucru important de reţinut, este că nasul este o structură complexă, situată într-o zonă extrem de vizibilă, deci orice modificare efectuată la nivelul sau va fi sesizată imediat. De aceea, este esenţială experienţa chirurgului plastician, care trebuie să fie un bun cunoscător al anatomiei şi un fîn evaluator al defectelor existente şi al modificărilor pe care le va produce prin operaţie.

Cu sau fără riscuri, româncele (şi mai puţin românii) sunt preocupate din ce în ce mai mult de nasul lor, dovadă fiind cererea în trend ascendent a operaţiilor de rinoplastie din motive strict de ordin estetic.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă