12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăGDPRCercetatori de la Harvard, despre efectele marijuanei

Cercetatori de la Harvard, despre efectele marijuanei

Marijuana, un amestec din frunzele, tulpina si semintele uscate si maruntite ale celebrei si controversate Cannabis sativa (canepa), este folosita inca din antichitate ca medicament.

Cercetatorii de la Harvard University au descoperit ca principala componenta a plantei Cannabis sativa (canepa / marijuana) este foarte eficienta in oprirea extinderii cancerului la plamani. Este vorba de THC – delta-tetrahidrocannabinol – care reduce dezvoltarea tumorilor la jumatate, in cazurile obisnuite de cancer, si tine boala pe loc, informeaza ziare.com.

Compusul "se pare ca are un efect de suprimare asupra anumitor celule canceroase" a explicat Dr. Len Horovitz, un specialist in boli de plamani de la Lenox Hill Hospital, New York. El a mai adaugat: "Ar fi ironic sa-i spui cuiva care fumeaza tigari sa adauge si un pic de marijuana".

THC-ul a fost injectat unor cobai carora le fusesera implantate celule umane de la persoane care sufera de aceasta boala. Tumorile s-au micsorat la jumatate, in trei saptamani.

Cancerul de plamani este principala forma de cancer care rapune cele mai multe vieti, in intreaga lume. Tumorile sunt foarte agresive si nu raspund bine la chimioterapie. Specialistii sustin ca THC-ul ajuta si in lupta impotriva cancerului de prostata si de piele.

Totodata, marijuana are un efect pozitiv asupra memoriei, unele substante continute in acest drog contribuind la dezvoltarea materiei cenusii din creier.

O componenta a drogului fumatorilor, marijuana, ar putea astfel sa stimuleze dezvoltarea neuronilor, cercetatorii de la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) demonstrand ca un medicament sintetic, similar substantei tetra-hydro-cannabinol, (THC – continuta de plantele de canabis), a condus la ameliorarea performantelor de memorie la cobai.

THC, cea mai importanta substanta halucinogena continuta in marijuana, are, se pare, actiune antiinflamatorie asupra creierului, stimuland, totodata, regenerarea celulelor nervoase. Cu ocazia unor studii anterioare, cercetatorii din echipa condusa de psihologul Gary Wenk au putut demonstra faptul ca substanta, cu complicatul nume WIN-55212-2, dezvolta efecte pozitive asupra memoriei.

Un raport din 1972 cerut de Richard Nixon arata ca "Marijuana nu este considerata de cei implicati in sistemul judiciar ca avand o contributie majora in comiterea faptelor de delincventa sau criminale."

Chiar si cei de la Fundatia Drug Free America si-au schimbat parerea cu privire la propaganda potrivit careia marijuana duce la cresterea infractionalitatii si au aratat ca marijuana ii face pe consumatorii ei sa nu faca nimic.

Dupa ce Olanda a legalizat marijuana, numarul fumatorilor de marijuana s-a triplat, de la 15 la 44%, cifra fiind totusi de doua ori mai mica decat in Statele Unite, unde este o substanta interzisa. 2,5% dintre tineri fumeaza marijuana in fiecare luna in Olanda, in timp ce 5% fumeaza marijuana tot lunar, dar de data asta in America.

Militantii europeni pentru legalizarea marijuanei asteapta acum un raspuns din partea UE, care sa adopte o serie de masuri privind drogurile, printre care si dreptul de a detine un minimum de x grame fara riscul gratiilor…

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă