19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăGDPRCinci sfaturi pentru a combate durerile fără medicamente

Cinci sfaturi pentru a combate durerile fără medicamente

Zi de zi, diverse tipuri de dureri uşoare şi moderate pot să vă afecteze starea de bine şi să vă împiedice să efectuaţi activităţile obişnuite. Aceste dureri pot fi combătute printr-un stil de viaţă sănătos care include o alimentaţie corectă, sport, dar şi relaxare.

Durerea, indiferent dacă apare sub forma unei migrene sau a unei crampe musculare, este principalul inamic al stării de bine. În topul durerilor care îi afectează pe români se află durerile de cap (79%), de spate (62%) şi dentare (38%), urmate de cele reumatice şi articulare, menstruale, musculare şi cele cauzate de lovituri, arată un studiu recent realizat de GfK România.

O treime din români nu consultă medicul în cazul durerilor

Durerea de cap, una dintre cele mai frecvente suferinţe în rândul românilor, afectează mai mult femeile şi pe cei cu vârsta de până în 40 de ani. În schimb, bărbaţii şi persoanele tinere suferă mai des de dureri musculare. Durerile de spate însă strică buna-dispoziţie a tuturor persoanelor cu vârste între 20 şi 55 de ani, atât bărbaţi, cât şi femei şi apar în medie de două ori pe lună. Deşi este o problemă atât de comună, cauzele durerilor de spate diferă mult de la o persoană la alta. Alte tipuri de dureri reumatice şi articulare au o incidenţă crescută în rândul seniorilor.

Citeşte şi Top 10 alimente bogate în FIER care îţi cresc ca prin MINUNE performanţele fizice

Destul de îngrijorător este faptul că peste 35% dintre respondenţi incluşi în studiul Gfk nu au consultat niciodată doctorul în cazul durerilor, principalul motiv fiind acela că nu consideră durerea o problemă. Majoritatea îşi administrează singuri tratament, mai ales în cazul durerilor de cap, menstruale şi musculare. Românii sunt mai predispuşi să viziteze medicul în cazul apariţiei durerilor de dinţi, reumatice, articulare şi a celor de spate.

Durerile ce apar dimineaţa sau în timpul activităţii cotidiene sunt tratate imediat cu analgezice, în vreme ce durerile ce apar pe finalul zilei de lucru sau acasă sunt mai degrabă tratate prin metode ne-medicamentoase (odihnă, baie, masaj). Aproape un sfert iau câte 2 pastile deodată dacă durerea este severă, în timp ce circa 45% au declarat că în cazul unei dureri mai severe scurtează intervalul de timp în care îşi administrează medicamentele.

Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a afla câteva sfaturi simple cum să combateţi durerile uşoare fără medicaţie.

Dozajul corect la timpul potrivit

În cazul în care se alege medicamentaţia, este important să ştiţi când să interveniţi şi câte medicamente să luaţi, avertizează medicii. Un dozaj potrivit la momentul oportun are un dublu beneficiu: pe de-o parte eficienţa analgezicelor este maximă pentru a ameliora durerea şi în acelaşi timp conferă garanţia că nici nu dăunează organismului pe viitor.

Ca surse de informare principale pentru tratamentul durerilor uşoare, la nivel declarativ, cei intervievaţi spun că apelează la sfatul medicului sau farmacistului. Pe locul al treilea ca sursă de informare apare menţionat internetul, apoi familia şi prietenii. Cu toate acestea, un număr semnificativ de români utilizează medicaţia nepotrivită pentru tipul durerii şi manifestă în continuare tendinţa de a-şi administra substanţe active puternice pentru dureri uşoare.

Citeşte şi NU toate fructele sunt BUNE pentru dietă! Află care dintre ele te AJUTĂ să slăbeşti

În acest context, a fost lansată campania „Dozajul corect la timpul potrivit” ce îşi propune să informeze şi să educe consumatorii despre automedicaţia corectă şi echilibrată. Pe parcursul campaniei, vor fi dezvoltate instrumente de tipul aplicaţiilor inteligente care să ghideze utilizatorii spre adoptarea unui comportament echilibrat şi autocontrol, şi, în acelaşi timp, să-şi monitorizeze şi optimizeze starea de bine de zi cu zi.

În acest sens, a fost concepută pagina de Facebook Contra durerii, unde dincolo de informaţiile legate de automedicaţie corectă, terapii alternative pentru stoparea suferinţelor fizice, vor fi publicate recomandări ale specialiştilor din domeniul medical.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă