11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăGDPRDietă mediteraneană - metodă de reducere a riscului de diabet zaharat

Dietă mediteraneană – metodă de reducere a riscului de diabet zaharat

Dietă mediteraneană este o dietă care încurajează consumul de legume, vegetale, fructe, ulei de măsline, lactate, dar şi de carne, în special carne albă (pui şi peste).

 Pentru persoanele al căror organism este predispus către diabet zaharat, dietă mediteraneană poate reprezenta o metodă eficientă de prevenţie a apariţiei bolii. Astfel, studii realizate în străinătate au arătat că riscul de diabet a scăzut cu până la 50% în cazul persoanelor care au urmat versiuni ale dietei mediteraneene suplimentate fie prin adaos de ulei de măsline, fie prin adaos de alune.

Uleiul de măsline şi alunele aduc aport caloric ca orice grăsime, însă reprezintă “grăsimi bune”, contribuind la scăderea incidenţei diabetului zaharat, bolilor cronice, bolii Parkinson sau bolii Alzheimer.

 Resursele de proteine vegetale, în centrul dietei mediterneene

 Dietă mediteraneană încurajează utilizarea zilnică a resurselor de proteine vegetale, consumul uleiului de măsline, al legumelor şi fructelor, al iaurturilor şi brânzeturilor. Această permite, de asemenea, consumul de carne de pasăre, ouă, peste şi dulciuri – în cantitate moderată – , dar şi consumul, o data pe luna, a cărnii roşii (de porc sau de vită).

 Recomandarea medicului este că acest regim alimentar să fie asociat cu consumul a 6 pahare de apa zilnic. Pe de altă parte, cei care urmează dietă au voie să consume alcool în mod moderat, cum ar fi vin.

 Piramidă dietei mediteraneene:

2011/07/07//188781-untitled1.jpg

 
 Reducerea incidenţei diabetului zaharat de tip 2 cu ajutorul dietei mediteraneene.

 Incidenţă tot mai mare a diabetului zaharat de tip 2 la nivel mondial, coroborat cu modelele vestice de dietă, sedentarism şi obezitate, reprezintă o problemă importantă de sănătate publică.

 Prevenţia diabetului zaharat se realizează în mai multe moduri, însă modificarea stilului de viaţă este una dintre cele mai eficiente metode, în timp ce scăderea ponderala este principală măsură a succesului.

De altfel, o serie de studii clinice efectuate în diverse ţări au evaluat efectele dietelor sănătoase consacrate, care implică restricţii calorice şi sunt conjugate cu activitate fizică crescută, şi au constatat că, în cazul persoanelor cu prediabet, riscul apariţiei diabetului zaharat a scăzut cu 30-70%.

Dietele bogate în legume şi sărace în carne roşie şi produse lactate nedegresate sunt asociate cu risc scăzut de dezvoltare a diabetului zaharat, în timp ce dietele care sunt bogate în carne roşie şi procesată, cereale rafinate şi dulciuri implică un risc mai mare de dezvoltare a diabetului.

Dietă tradiţională mediteraneană – recunoscută că fiind un model de regim alimentar sănătos – se caracterizează printr-un consum mare de legume, leguminoase, cereale, fructe, alune şi ulei de măsline, printr-un consum moderat de peste şi vin, precum şi prin consum scăzut de carne roşie ori procesată şi de produse lactate nedegresate.

Potrivit studiilor, dietă mediteraneană permite un mai bun control glicemic comparativ cu alte diete sărace în grăsimi şi întârzie nevoia de tratament medicamentos antidiabetic la pacientţi diagnosticaţi recent cu diabet zaharat.

În Spania, cercetătorii au comparat efectul asupra incidenţei diabetului zaharat a unei diete săracă în grăsimi (dietă control), a dietei mediteraneene îmbogăţită cu ulei de măsline virgin şi a unei diete mediteraneene îmbogăţită cu diverse tipuri de alune. De asemenea, între efectele evaluate ale dietelor au fost şi cele asupra bolilor cardiovasculare şi a altor boli cronice.

Ca urmare a acestei diete, pacienţii care au fost incluşi în studiu au înregistrat scăderi ponderale substanţiale (2,5%), activităţile fizice – neimpuse în cadrul studiilor, dar realizate de pacienţi – contribuind la consumul a 395 de kilocalorii pe zi. Aceste elemente, deşi nu au făcut obiectul studiului, au fost evaluate datorită asocierii lor binecunoscute cu diabetul zaharat.

În urmă studiului, care a durat patru ani, s-a constatat că incidenţă diabetului zaharat a scăzut cu 52% la grupurile care au urmat dietă. Riscul diabetului zaharat a fost redus cu 51 şi 52% prin dietele mediteraneene îmbogăţite cu ulei de măsline virgin şi, respectiv, cu alune, în comparaţie cu dieta controlată, în care au fost oferite sfaturi cu privire la o dietă săracă în grăsimi.

Studiile au confirmat faptul că intervenţiile asupra stilului de viaţă pot reduce substanţial incidenţă diabetului zaharat la persoanele cu risc înalt de a dezvoltă această boală. De asemenea, s-a demonstrat că o dietă tradiţională mediteraneană fără restricţii calorice, îmbogăţită cu alimente bogate în grăsimi de origine vegetală, poate reduce incidenţă diabetului zaharat la persoanele cu risc cardiovascular important.

Studiul indică existent unor capacitate de protecţie a uleiului de măsline şi alunelor în ceea ce priveşte apariţia diabetului zaharat, întrucât ambele diete mediteraneene au fost asociate cu o glicemie a la jeune îmbunătăţită în cazul subiecţilor diabetici şi cu scăderea rezistenţei la insulin la cei fără diabet zaharat după o perioadă de 3 luni, ambele în absenţa scăderii ponderale.

 S-a mai observant, în cadrul studiilor, şi scăderea biomarkerilor inflamatori pentru persoanele care au urmat ambele diete mediteraneene, cea completată cu supliment de ulei de măsline şi cea completată cu alune. Întrucât un grad scăzut de inflamaţie se poate asocial cu etropatogenia diabetului zaharat, sinergia dintre proprietăţile anti-inflamatoare ale dietei mediteraneene şi cele specifice uleiului de măsline virgin şi alunelor ar putea fi relevante pentru scăderea riscului de diabet zaharat.

Ambele diete mediteraneene, în special cea cu alune, au avut efect favorabil asupra sindromului metabolic, în comparaţie cu dietă de control, după o perioadă de intervenţie de 1 an.

 “Dietă mediteraneană fără restricţii calorice, bogată în grăsimi nesăturate, poate fi un instrument eficient în prevenirea diabetului. Deoarece alte studii au demonstrat că beneficiile modificării stilului de viaţă asupra reducerii riscului de a dezvoltă diabet zaharat depăşesc momentul final al intervenţiei active, educarea populaţiei în vederea adaptării unei diete mediteraneene s-ar putea dovedi o abordare sigură privind sănătatea publică pentru a întârzia sau a preveni dezvoltarea diabetului zaharat, precum şi a altor boli cronice frecvenţe”, spune Elena Nicolau, Medic Primar Diabet, Nutriţie, specialist endocrinologie la Deltă Hospital. 

 Ce trebuie să facă o persoană care urmează dietă mediteraneană?

 ¢ activităţi fizice regulate
 ¢ să consume vegetale
 ¢ să consume fructe proaspete că deşert
 ¢ să folosească uleiul de măsline că principală sursă de grăsimi
 ¢ să consume lactate (branzaturi şi iaurt)
 ¢ să mănânce cantităţi mici şi moderate de peste şi carne 
 ¢ să consume până la 4 ouă pe săptămâna
 ¢ să consume cantităţi reduse de carne roşie o data pe luna
 ¢ să bea vin în cantităţi mici 

 De asemenea, în cazul persoanelor cu predispoziţie la diabet zaharat, se recomanda începerea dietei după realizarea următoarelor analize: glicemie, profil lipidic complet (colesterol total, colesterol „bun” sau HDL-colesterol, colesterol „rău” sau LDL-colesterol, trigliceride), precum şi alte analize.
 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă