16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăGDPRGinecomastia la adulţi nu trece de la sine. Afla care este soluţia...

Ginecomastia la adulţi nu trece de la sine. Afla care este soluţia cea mai rapidă

În urma administrării unui tratament medicamentos sau din cauza unor dereglări hormonale, bărbaţii se pot pricopsi cu un bust mai bogat. O soluţie rapidă pentru această problemă estetică este chirurgia de ginecomastie, care constă în lipoabsorbţia sau excizia la nivelul glandei mamare.

Nu numai femeile se plâng de imperfecţiunea pieptului, ci şi bărbaţii pot fi nemulţumiţi de felul în care arată bustul lor. Ginecomastia este o afecţiune care constă în dezvoltarea excesivă a sânilor la bărbaţi, generând schimbarea liniei bustului masculin în sens negativ. În afară de mărirea în dimensiuni a sânilor, bărbaţii pot sesiza o consistenţă elastică a acestora.

Din păcate, ginecomastia apare tot mai des în rândul bărbaţilor, fiind mai frecventă în adolescenţă sau la bătrâneţe. De obicei, la adolescenţi această problemă este temporară şi dispare după aproximativ 18 luni. La seniori, creşterea şi lăsarea sânilor este cauzată de lipsa exerciţiilor fizice şi câştigarea în greutate şi este permanentă.

Cauzele apariţiei ginecomastiei

Cea mai frecventă cauză a ginecomastiei constă în creşterea nivelului hormonilor estrogeni şi scăderea hormonilor androgeni din corp. Aceste dereglări hormonale pot fi cauzate de diverşi factori: medicamente anxiolitice sau antidepresive, obezitate, abuz de droguri ilicite sau de băuturi alcoolice, neoplasm pulmonar sau hepatic, ciroză hepatică, hipertiroidism, tumori testiculare, suprarenale sau ale prostatei.

„Cel mai adesea, ţesutul glandelor mamare creşte în dimensiuni din cauza nivelului scăzut al testosteronului în organism sau din cauza nivelului crescut de estrogen. Totuşi, lipsa exerciţiilor fizice şi câştigarea în greutate duc la acumularea unor depozite de lipide deasupra muşchilor pectorali, astfel încât, pentru prevenirea acestei afecţiuni, mişcarea nu trebuie să lipsească din viaţa unui bărbat sănătos”, menţionează dr. Silvia Stănculescu, medic specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă în cadrul clinicii Metamorphosis.

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul bărbaţilor suferă schimbări – precum scăderea secreţiei de testosteron sau câştigarea în greutate – ambele favorizând creşterea volumului de ţesut adipos în zona pieptului. Însă, nu doar îmbătrânirea produce modificări majore în organismul masculin, ci şi substanţele sintetice, precum steroizii anabolizanţi, administrate necorespunzător în ideea de a contura şi a mări muşchii.

Soluţii chirurgicale rapide

Pentru ginecomastiile cronice, cele care persistă timp de mai mult de un an de zile, se recomandă îndepărtarea ţesutului cutanat în exces sau liposucţia.

Lipoaspiraţia se aplică în situaţia în care ţesutul adipos este principala cauză a apariţiei ginecomastiei şi constă în inserţia unei canule în stratul adipos prin mici incizii. Sub controlul chirurgului, grăsimea este extrasă şi aspirată printr-un sistem vacuum.

Excizia glandei este o altă metodă de tratare a ginecomastiei, care se aplică atunci când ţesutul glandular sau pielea în exces trebuie îndepărtate, sau atunci când aureola sau mamelonul trebuie repoziţionate sau redimensionate. Operaţia durează în jur de 2-3 ore şi se realizează sub anestezie locală sau generală, în funcţie de anvergura intervenţiei.

„În urma intervenţiei, cicatricile sunt mici şi plasate astfel încât să fie insesizabile, iar durerile sunt minime şi cedează la calmante obişnuite. Pacientul îşi poate relua activitatea normală la 2-3 zile după operaţie, dar timp de 3 săptămâni este contraindicată expunerea la soare. Pentru o recuperare prielnică, acesta va purta o vestă elastică timp de 2-4 săptămâni”, sunt informaţiile date de dr. Silvia Stănculescu cu privire la perioada postoperatie, de vindecare şi recuperare a pacientului, ce se poate bucura acum de pieptul său conturat şi masculin.

Riscurile operaţiilor de lipoaspiraţie sau excizie sunt asemănătoare cu cele ale oricărei intervenţii chirurgicale: sângerare, edem, stare de rău general, mai ales dacă pacienţii nu se respectă indicaţiile medicului chirurg plastician.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă