9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăGDPRÎnvaţă să te fereşti de boala Lyme, provocată de căpuşe

Învaţă să te fereşti de boala Lyme, provocată de căpuşe

Căpuşele pot transmite zeci de boli, dintre care cele mai răspândite sunt maladia Lyme şi meningoencefalita.

Boala Lyme este foarte dificil de diagnosticat

Infecţia iniţială cu boala Lyme apare fără simptome sau cu manifestări minime de tip gripal, de aceea trece deseori neobservată. Muşcătura de căpuşă poate cauza o eruţie sub forma unui punct roşiatic pe piele, dar nu în toate cazurile. Unele persoane pot observa doar o schimbare în starea de spirit sau un sentiment general de oboseală.

Mai multe celebrităţi internaţionale au suferit de boala Lyme. Citiţi mai multe aici.

După o perioadă de câteva săptămâni, simptomele dispar, dar bacteria rămâne şi se înmulţeşte în organism. În faza următoare a bolii pot apărea simptome dintre cele mai diferite: dermatologice, neurologice, cardiologice, oftalmologice, articulare şi chiar psihiatrice.

„De multe ori, o persoană aflată în stadiul III al bolii este diagnosticată cu scleroză multiplă, artrită reumatoidă, fibromialgie, sindromul oboselii cronice sau chiar schizofrenie, sindrom depresiv, tulburare bipolară, lupus şi foarte multe alte tulburări”, explică medicul Ionuţ Corbea.

Medicii pot efectua teste de laborator pentru a diagnostica cu acurateţe boala Lyme, dar acestea nu pot fi întotdeauna 100 la sută de încredere.

În cazul în care boala Lyme este diagnosticată şi tratată rapid cu antibiotice, majoritatea oamenilor se recuperează complet şi rapid, spun medicii. Dar între 10 şi 20 la sutp din persoanele infectate continuă să aibă simptome persistente chiar şi după tratamentul cu antibiotice.

Conştientizarea pericolului de infecţie din cauza căpuşelor şi prevenţia sunt deosebite de importante.

Iată câteva sfaturi:

Evitaţi zonele împădurite sau cu iarba mare şi folosiţi un spray anti-insecte atunci când vă plimbaţi prin parc sau când faceţi un picnic la pădure.

Faceţi un duş imediat după ce v-aţi întors de la o plimbare pe afară şi încercaţi să vă analizaţi corpul şi în special mâinile şi picioarele pentru a găsi capuşele.

Dacă găsiţi o căpuşă, scoateţi-o cu ajutorul unei pensete, trăgând în sus în mod constant, fără a răsuci căpuşa, şi curăţaţi muşcătura şi mâinile cu alcool.

Un uscător de rufe poate ucide căpuşele sau insectele care rămân pe haine după o zi în mijlocul naturii aşa că poate fi o investiţie foarte bună.

Actor român, paralizat din cauza unei căpuşe

Celebrul actor român Şerban Ionescu este în prezent imobilizat la pat din cauza bolii Lyme. El s-a îmbolnăvit anul trecut după ce a fost muşcat de o căpuşă. Tratamentul pe bază de antibiotice îl costă pe actorul de teatru circa 9.000 de lei lunar.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă