23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăGDPRMedic: Spitalul Judeţean Târgu Mureş nu va mai face nicio operaţie pe...

Medic: Spitalul Judeţean Târgu Mureş nu va mai face nicio operaţie pe cord pentru copii

Medicii din Spitalul Judeţean Târgu Mureş nu vor mai face nicio operaţie pe cord pentru copii, iar de la începutul anului nu au putut realiza niciun transplant de inimă, întrucât Institutul de Boli Cardiovasculare a fost reorganizat de Guvernul Boc iar fondurile nu au mai ajuns la vechea instituţie, potrivit Mediafax.

Declaraţia a fost făcută de profesor doctor Radu Deac, vicepreşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant şi fost şef al Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, care, prin reforma sănătăţii, a devenit secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş.

“Nu se vor mai putea face operaţii pe cord în spital întrucât doi medici chirurgi cardio-vasculari şi asistente medicale vor pleca în străinătate. Din nefericire, guvernul Boc a desfiinţat politic o instituţie care funcţiona foarte bine, respectiv Institutul de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureş. Până în luna iunie 2012, în spital nu a fost adus nicun reactiv necesar pentru transplantul de cord, deşi există bani în programul naţional pentru intervenţiile de transplant. Pleacă anestezişti, pleacă medici cardiologi pediatri, chirurgi cardiovasculari în condiţiile în care numărul lor este extrem de mic în România”, a spus profesorul Radu Deac, prezent la Congresul Romtransplant care are loc la Bucureşti..

El a adăugat că a fost închisă o unitate sanitară pe criterii politice, iar cei care au făcut acest lucru au toată responsabilitatea.

Institutul de Chirurgie Cardiovasculară nu avea nicio datorie şi funcţiona foarte bine, fiind unitate de referinţă pentru România, dar a fost unită cu Spitalul Judeţean de Urgenţă, care era plin de datorii, a mai spus Radu Deac.

El a precizat că din datele pe care le are, în 2010, 16 copii au fost trimişi în străinătate pentru operaţii pe cord, pentru ei plătindu-se sume de aproape şase milioane de euro, cu care s-ar fi putut construit “un spital nou de sus până jos”.

“Au făcut aceste demersuri ca să mă scoată pe mine din spital. Am plecat, dar nu s-a îndreptat nimic. Fostul Institutut de Chirurgie Cardiovasculară a fost distrus şi de aceea nu vor mai putea fi făcute operaţii pe cord pentru copii”, a mai spus profesorul Deac.

El a adăugat că la nivel naţional se nasc anual 950 de copii cu malformaţii congenitale, iar sute dintre ei decedează întrucât nu ajung să facă aceste intervenţii. În spitalul din Târgu Mureş erau operaţi 350 de copii.

“S-a închis Terapia Intensivă, s-a redus numărul de asistente medicale de terapie intensivă, au existat şase clinici de chirurgie cardiovasculară adulţi şi copii, dar acum aproape nu mai există nimic. Cel mai grav este ca o instituţie de performanţă să fie desfiinţată politic. Într-o situaţie aproape similară s-a aflat şi Institutul “C.C. Iliescu” Fundeni, dar acesta a scăpat. Institutul de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureş a fost înfiinţat în urmă cu 15 ani de ministrul Mincu şi a fost distrus dintr-un condei de Guvernul Boc, în condiţiile în care în România bolile cardio-vasculare sunt pe primul loc, iar mortalitatea prin aceste suferinţe de asemenea”, a conchis profeosrul Radu Deac, fost director al Institutului Clinic de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureş.

Şi profesorul Irinel Popescu, preşedintele Congresului Romtransplant 2012, a susţinut că desfiinţarea institutului a fost o greşeală.

Peste o sută de persoane, între care pensionari, medici, studenţi, membri ai USL şi fostul şef al Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT)Târgu Mureş profesorul universitar Radu Deac, au participat în iunie la o acţiune în Piaţa Trandafirilor din centrul oraşului, cerând “redeschiderea” institutului. În cadrul acţiunii intitulate “Împreună, să redăm inima oraşului” a fost creat un lanţ uman în formă de inimă, participanţii ţinând o panglică roşie, simbol al solidarităţii.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, declara atunci că Guvernul “nu-şi propune să facă vreo restauraţie” şi că va analiza “cu cifre” situaţia Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, care, prin reforma sănătăţii, a devenit secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

“Guvernul acesta nu-şi propune să facă vreo restauraţie. Guvernul acesta sau Ministerul Sănătăţii îşi propune să echilibreze sistemul, din toate punctele de vedere. Pentru a decide dacă e nevoie sau nu e nevoie să dăm personalitate juridică unei instituţii medicale care a avut-o şi nu o mai are la ora actuală trebuie o analiză prealabilă – să vedem care sunt avantajele dacă facem acest lucru, dacă avem vreun avantaj, dacă nu avem niciun avantaj. Dacă e vorba doar de o părere personală, din ce ştiu eu despre Institutul Inimii (IBCvT – n.r.), el funcţiona foarte bine când era independent şi se pare că la ora actuală sunt oareşce probleme. Necunoscând detalii însă, nu pot să vă dau un răspuns. E vorba şi de alte institute din ţară, vom analiza şi vom vedea dacă decizia a fost corectă, dacă avem rezultate şi e mai bine aşa sau e mai bine altfel. În funcţie de această analiză vom lua o decizie”, spunea atunci Vasile Cepoi.

Prefectul judeţului Mureş, Alexandru Petru Frătean, spunea că va întreprinde toate demersurile posibile pentru reînfiinţarea IBCvT Târgu Mureş, cunoscut ca Institutul Inimii, arătând că “desfiinţarea prin comasare a acestui incontestabil brand al judeţului s-a luat prin decizie politică, nejustificat şi fără a se ţine cont de opinia şi necesităţile comunităţii”, iar reînfiinţarea institutului se impune.

Fostul şef al IBCvT Târgu Mureş profesorul universitar Radu Deac declara că desfiinţarea institutului a constituit “o gravă eroare a Ministerului Sănătăţii”, care a avut “influenţe politice” şi că speră că aceasta va fi “corectată”.

El spunea că în momentul în care IBCvT a devenit secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş s-a motivat că se doreşte îmbunătăţirea performanţei şi eficientizarea, însă institutul avea atunci “zero lei datorii”, în timp ce spitalul în care a fost înglobat avea 70 de milioane de lei datorie.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă