8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăGDPRO viaţă fără miros: cum mimează anosmicii o viaţă normală

O viaţă fără miros: cum mimează anosmicii o viaţă normală

De la parfumul trandafirilor la mirosul de fum, anosmicii nu miros nimic. Nu îşi dau seama dacă laptele din faţa lor este acru sau dacă carnea este stricată decât dacă starea de alterare este vizibilă.

Potrivit dailymail.co.uk, doar în Marea Britanie sunt aproximativ 200.000 de oameni care suferă de anosmie, o boală caracterizată prin pierderea totală a mirosului. Se estimează că unul din 5.000 de oameni se naşte anosmic, în vreme ce restul îşi pot pierde mirosul fie prin traume la nivelul craniului, fie ca urmare a unei gripe sau a unui virus.

Majoritatea celor care au simţul mirosului nu numai că nu au auzit de anosmie, dar nici măcar nu le-a trecut prin cap că aşa o boală există. O pacientă a declarat că, de cele mai multe ori, răspunsul este o privire goală, apoi o insistenţă: „Dar cu siguranţă poţi simţi mirosul de pâine coaptă sau lapte acru.”

Numărul estimat al anosmicilor este, probabil, mult mai mic decât cel real, deoarece majoritatea celor care suferă de această afecţiune nu spun acest lucru, ci învaţă să se descurce. Specialistul în miros de la Şcoala de Bioştiinţă a Universităţii Cardiff, profesorul Tim Jacob, a afirmat: „Mulţi anosmici din naştere spun că nici măcar nu şi-au dat seama că nu au simţul mirosului până în adolescenţă. Copiii nu înţeleg conceptul de miros, dar nu vor să pară diferiţi de ceilalţi, aşa că învaţă reacţiile pentru mirosurile bune, respectiv cele rele, din reacţiile altora.”

Nu există tratament pentru această afecţiune, deoarece atunci când nervii olfactivi sunt afectaţi sau mor, ei nu se regenerează. Cei cu anosmie dobândită pot simţi o revenire temporară a mirosului din motive necunoscute încă, susţin specialiştii. Ei mai pot detecta mirosuri acolo unde ele nu există, un fenomen cunoscut ca „mirosuri fantomă” sau iluzii olfactive, la fel cum cei care au avut un membru amputat simt dureri fantomă în membrul lipsă.

Pe lângă faptul că mirosul poate acţiona ca un sistem de alarmă în caz de pericol, cum ar fi prezenţa gazului în aer sau al fumului, lipsa mirosului poate avea şi implicaţii sociale. Unii anosmici se întreabă adesea dacă ei sau casa lor miros ciudat sau chiar respingător şi oamenii sunt prea politicoşi ca să le spună. Mulţi dintre ei iau un prieten cu ei atunci când cumpără parfum, de teama unei alegeri proaste.

Anosmia a mai fost legată şi de pierderea apetitului sexual, deşi specialiştii nu au argumente solide în ceea ce priveşte acest lucru.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă