12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăGDPRPosibilitate revoluţionară: Autismul ar putea fi detectat în sânge

Posibilitate revoluţionară: Autismul ar putea fi detectat în sânge

Oamenii de ştiinţă ameri­cani lucrează la un nou mod de detectare a autismului încă din primele zile de viaţă, prin efectuarea analizelor de sânge. Con­form cer­ce­tării lor, o serie de gene sunt diferite la copiii cu tulburări de spectru autist.

 

Oechipă de cercetători de la Spitalul de Copii din Boston, Statele Unite, a descoperit că există o serie de gene diferite la copiii cu tulburări de spectru autist faţă de ceilalţi copii, potrivit site-ului american CNN.

Echipa de cercetători din Boston, condusă de endocrinologul Isaac Kohane, a efectat analize asupra sângelui a 66 de copii autişti şi 33 de copii care nu au această tulburare, se arată în studiul publicat în revista medicală „PLOS ONE”.

Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit în genele copiilor autişti o serie de trăsături care nu se regăseau la ceilalţi copii. Ei au identificat 55 de gene posibile indicatoare ale tulburărilor de spectru autist la două treimi din cei 66 de copii. De asemenea, cercetătorii au observat că unele mutaţii ale genelor se referă la abilitatea de învăţare a copiilor, iar altele, la imunitate.

Totuşi, cercetătorii atrag atenţia că nu se poate generaliza în privinţa genelor. „Există sute de diferenţe moleculare ale genelor, numite cancer, şi pentru fiecare există tratamentul optim.” În acelaşi fel, tulburările de spectru autist au mai multe rădăcini genetice şi variază de la un pacient la altul, au explicat specialiştii.

Detectarea timpurie a autismului ar putea ajuta mai mulţi copii să beneficieze de tratamente potrivite, a apreciat echipa de la Spitalul din Boston. Doctorul Kohane a explicat că, prin testarea sângelui, sunt identificaţi copiii care pot fi autişti înainte de apariţia simptomelor propriu-zise, care devin sesizabile în jurul vârstei de doi ani.

De asemenea, o companie, SynapDx, a cumpărat drepturile de comercializare ale testului, iar studiile clinice vor începe în 2013.

Deşi comunitatea ştiinţifică s-a declarat sceptică, apreciind că testul este la fel de eficient precum orice alt test genetic ­care se efectuează în prezent pentru detectarea tulburărilor de spectru autist, doctorul Kohane a arătat că poate fi extrem de util, pentru că are o acurateţe de 70%, mai ales în rândul băieţilor.

În lume, aprooximativ unul din 88 de copii este autist, potrivit CNN.com. În România, în evidenţele Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din întreaga ţară sunt înscrise în jur de 4.000 de cazuri. Diagnosticarea timpurie este importantă, pentru că îi ajută pe copii să beneficieze de programe speciale, care îi ajută să se dezvolte normal.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă