17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăGDPRPremieră naţională: Primele teste de oncogenetică au fost efectuate la Iaşi

Premieră naţională: Primele teste de oncogenetică au fost efectuate la Iaşi

Reprezentanţii Institutului Regional de Oncologie din Iaşi au efectuat în premieră naţională prin intermediul Departamentului de Oncogenetică testări de diagnostic molecular pentru a afla dacă cinci persoane au predispoziţie ereditară la cancer, informează Agerpres.

Un astfel de test este realizat pornind de la o probă de sânge însă o probă suplimentară de sânge va putea fi solicitată ulterior pentru confirmarea rezultatului. Rezultatele testului arată prezenţa sau absenţa unei predispoziţii ereditare la cancer. Soluţiile pentru persoanele cu risc sunt supravegherea intensivă, chimioprevenţia şi chirurgia profilactică. Persoanele diagnosticate cu un risc ereditar vor intra într-un Program de Supraveghere Oncogenetică Personalizată.

Costurile estimative ale unui test de diagnostic molecular sunt de aproximativ 3.000 de euro pentru un test complet şi de 300 de euro pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat. Durata unui test de diagnostic oncologic molecular variază între opt şi 12 luni pentru un test complet şi de una-două luni pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat.

“Avem intenţia ca 100 de persoane să fie investigate, cheltuielile fiind acoperite din fondurile Universităţii pentru că suntem convinşi de responsabilitatea socială care pe care o are o universitate de medicină. Cel mai apropiat centru unde puteau fi efectuate aceste investigaţii era Viena, preţul fiind costisitor. Ne bucurăm că avem prilejul de a salva o serie de vieţi pentru că intervenţia nu face altceva decât să identifice ADN şi o serie de celule canceroase, după care se evaluează membrii familiei, iar apoi sunt monitorizaţi astfel încât la primele semne care apar bolnavii să fie salvaţi”, a spus prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

Deocamdată, la Iaşi, unde funcţionează singurul Departament de Oncogenetică din România, se poate efectua diagnosticul molecular al predispoziţiei ereditare la cancer mamar şi ovarian.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă