6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăGDPRRomânia - peste media europeană la decese cauzate de tuberculoză

România – peste media europeană la decese cauzate de tuberculoză

În ultimii ani, numărul românilor diagnosticaţi anual cu tuberculoză este în scădere ca urmare a Programul Naţional de Control al Tuberculozei. Dacă în anul 2011 s-au înregistrat 18.215 cazuri noi şi recidive, în anul 2013 numărul a scăzut la 15.382 cazuri, conform datelor Societăţii Române de Pneumologie.

Cu toate acestea, România are o rată a mortalităţii prin tuberculoză de 6,4% la fiecare 100.000 de locuitori, peste media europeană de 5,3%. Astfel, în fiecare zi, patru români îşi pierd viaţa din cauza tuberculozei, ceea ce înseamnă între 1.200 – 1.500 de decese pe an.

De asemenea, România ocupă în continuare un loc fruntaş în Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de tuberculoză multidrog rezistentă (TB-MDR) şi tuberculoză cu chimiorezistenţă extinsă (TB-XDR).

Cum pot fi îmbunătăţite statisticile

Coordonatorul Programului Naţional de Control al Tuberculozei susţine că România are nevoie de modernizare a serviciilor de diagnostic şi tratament pentru a îmbunătăţi aceste statistici.

„Avem o reală nevoie de modernizare a serviciilor de diagnostic, avem nevoie de tratament continuu, complet şi de calitate, de monitorizare şi supraveghere la nivelul întregii ţări, de servicii sociale şi suport psihologic pentru pacienţi”, spune dr. Gilda Popescu, de la Institutul Marius Nasta, Coordonatorul Tehnic al Programului Naţional de Control al Tuberculozei.

„În data de 24 martie, la nivel mondial, se marchează Ziua de Luptă Împotriva Tuberculozei şi este important cu această ocazie să atragem atenţia publicului asupra faptului că tuberculoza este o maladie infecţioasă transmisibilă prin aer. De cele mai multe ori, tuberculoza atacă plămânii, iar această formă a maladiei este cea mai periculoasă întrucât, în timpul tusei, strănutului, vorbirii sau scuipatului, bolnavii elimină în aer microbi cunoscuţi drept bacilii de tuberculoză (MBT). Tratamentul medicamentos complex standardizat poate vindeca această boală în majoritatea cazurilor, dacă tratamentul este instituit rapid, înainte ca plămânii să fie prea afectaţi, este urmat corect şi nu este întrerupt înainte de termen”, a declarat dr. Cristina Popa, medic primar pneumolog, Institutul de Pneumoftiziogie “Marius Nasta”.

Nevoie de tratamente pentru toate bolile pulmonare

Tuberculoza nu este singura boala pulmonară care are un impact puternic asupra vieţii pacienţilor.

„Deşi 24 martie este ziua internaţională dedicată luptei împotriva tuberculozei, credem că este important să atragem atenţia nu doar asupra implicaţiilor tuberculozei, ci şi asupra tuturor bolilor pneumologice care au un impact atât de puternic asupra vieţii pacienţilor. Pentru unele dintre afecţiunile pneumologice există tratamente de ultimă generaţie care ar contribui vizibil la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor, tratamente care sunt în aşteptare pe lista medicamentelor compensate şi gratuite de mai bine de 6 ani. Toţi aceşti pacienţi au nevoie de sprijinul nostru şi al autorităţilor pentru a le creşte speranţa de viaţă şi a le reduce suferinţa astfel încât să se poată bucura din nou de viaţă”, a declarat Oana-Martha Igrişan, Director de Comunicare ARPIM (Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente).

Potrivit Societăţii Române de Pneumologie, frecvenţa bolilor pulmonare este la fel de mare ca şi a celor cardiace şi generează tot atâtea cheltuieli ca şi bolile de inimă. Până în anul 2011, datele arătau că 6% din români au astm, 8-10% au o altă boală de plămâni numită BPOC, iar procentul de cancere în spitalele de pneumologie este în jur de 40-50%.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă