9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăGDPRScrâşnitul din dinţi în timpul somnului poate duce la pierderea auzului

Scrâşnitul din dinţi în timpul somnului poate duce la pierderea auzului

Scrâşnitul din dinţi în timpul somnului nu este doar un obicei neplăcut, ci o boală care poate avea consecinţe grave în timp, precum degradarea danturii, migrene şi dureri în zona tâmpelor şi chiar pierderea auzului.

Afecţiunile cauzate de bruxism pot fi prevenite cu ajutorul unor gutiere moderne, extrem de eficiente şi confortabile, care se poartă în timpul nopţii şi printr-o dietă bogată în alimente cu mult calciu şi magneziu.

Bruxismul (încleştarea involuntară a dinţilor în timpul somnului) nu este un fenomen neobişnuit, ci afectează, într-o oarecare măsură, toată populaţia, dar dacă scrâşnitul din dinţi nu este ocazional şi persistă în manifestare, poate avea efecte extrem de grave asupra sănătăţii. Atunci când încleştarea maxilarelor se manifestă des şi cu o forţă de 14 ori mai mare decât în mod normal, apare cefaleea cronică, migrenele, durerea în articulaţia temporo-mandibulară, deterioarea dinţilor şi a suportului parodontal (os maxilar şi gingie).

Cauze diverse, greu de identificat

Bruxismul apare atât la copii cât şi la adulţi, iar cauzele exacte sunt încă greu de identificat.

„Dacă vorbim despre copii, scrâşnitul dinţilor poate avea cauze psihologice, legate de anumite temeri ale copilului, dar şi poate fi cauzat şi de tulburări de ocluzie a dinţilor sau alte probleme medicale precum alergii, deficienţe nutriţionale. Alte cauze ţin de perioada de schimbare a dinţilor, obturarea inflamatorie a căilor respiratorii(vegetaţii adenoide- polipi, amigdale hipertrofiate), infecţii ale urechilor (otite)”, declară doctorul Anca Pătru, medic stomatolog în cadrul clincii Glamour Dent.

Obiceiurile alimentare defectuoase de tipul mâncatului pe fugă sau în faţa televizorului sau a calculatorului, mestecatul gumei, precum şi o dietă deficitară în ceea ce priveşte aportul de calciu sau magneziu, pot contribui la apariţia bruxismul.

La adulţi, alţi factori care declanşează bruxismul sunt stresul emoţional, oboseala, somnul insuficient, profesiile solicitante, funcţiile de conducere, persoanele nerabdătoare sau agresive, tulburări de ocluzie, o lucrare dentară „mai înaltă”.

Cel mai important este depistarea bolii la timp. Părinţii trebuie să fie atenţi la comportamentul copiilor în timpul zilei şi la orice simptom de tipul inflamaţiilor gingiilor, durerilor de dinţi sau a migrenelor, care pot fi cauzate de bruxism. De asemenea, vizitele de prevenţie la medicul stomatolog îi ajută pe părinţi să conştientizeze afecţiunile dentare cu care se confruntă cei mici. Odată înlăturate problemele dentare de tipul unei ocluzii deficitare a dinţilor, trebuie analizate şi eventuale alte cauze medicale sau psihologice”, explică medicul stomatolog Anca Pătru.

Consecinţe grave pe termen lung

Odată apărut însă, este extrem de importantă tratarea bruxismului pentru eliminarea efectelor secundare extrem de neplăcute pentru pacient. O migrenă persistentă poate afecta semnificativ viaţa socială, familială şi profesională a pacientului.

Pe termen lung, efectele acestei boli sunt unele grave – de la distrugerea smalţului care duce la apariţia cariilor, până la dureri la nivelul articulaţiei temporo mandibulare, deterioarea dinţilor, a gingiilor, şi chiar afectarea auzului.

Tratamentul clasic pentru bruxism constă în aplicarea unei gutiere pe una dintre arcadele dentare şi purtarea ei în timpul somnului. Gutiera ameliorează încleştarea dinţilor şi poziţionează în mod optim maxilarele. Din păcate, purtarea unei gutiere poate duce în timp la creşterea forţei în momentul încleştării gurii şi, implicit, la dureri de cap şi mai mari.

Noile tipuri de gutiere pot vindeca bruxismul

Ultima noutate în ceea ce priveşte gutierele dentare este aparatul NTI-tss, care poate reduce cu până la 60 la sută cefaleea cronică, migrenele sau durerile din zona tâmplelor cauzate de bruxism. NTI-tss este un aparat mic, aproape invizibil, ce se aplică în gură pe timpul nopţii şi duce la inocluzia dinţilor, ceea ce împiedică încleştarea maxilarelor, eliminând factorul ce provoacă o contracţie puternică şi îndelungată a muşchilor. Pe termen lung, purtarea noilor tipuri de gutiere duce nu numai la controlul, ci şi la eliminarea acestui obicei.

„NTI-tss nu este o gutieră obişnuită, nu acoperă toţi dinţii, ci numai doi dintre dinţii de pe maxilarul superior. Cu o gutieră clasică, muschii se contractă şi dinţii se încleştează în continuare, singurul beneficiu fiind acela că dinţii nu se mai tocesc. În schimb, aparatul NTI-tss este proiectat pentru a elimina încleştarea, ducând la dispariţia tensiunii asupra muşchilor feţei şi, în timp, chiar la dispariţia acestui obicei nocturn”, explică medicul Anca Pătru.

Preţul noului aparat este pe măsură. În timp ce gutierele clasice costă circa 200 lei, preţul aparatului NTI-tss se ridică la 700 lei.

Întreţinerea gutierelor se realizează în fiecare zi: dimineaţa se perie cu săpun, (nu cu pastă de dinţi care le poate zgâria), sau se pot curăţa cu tablete detartrante efervescente ce se pot procura de la farmacie. Gutierele se schimbă numai dacă se deteriorează, dacă se încarcă prea mult cu tartru, sau dacă se modifică dantura şi nu se mai potrivesc.

Schimbarea dietei poate preveni bruxismul

Pe lângă folosirea protezelor, medicii recomandă un plan de tratament complex, care implică schimbarea stilului de alimentaţie şi investigarea unor posibile cauze de ordin psihologic (anxietate, stres etc) pentru a preveni bruxismul.

În ceea ce priveşte dieta, alimentele bogate în calciu, recomandate pentru sănătatea danturii, sunt produsele lactate, legumele precum spanac, broccoli, fasole, mazăre dar şi soia sau peşte. Pentru aportul de magneziu se recomandă alimente ca: cereale integrale, nuci, smochine, migdale, lapte şi produse lactate, legume verzi (spanac), fructe precum avocado, banane şi mere, miere, soia.

De asemenea, medicii recomandă evitarea alimentelor cu un conţinut ridicat de cofeină, precum cafea, cacao, ceai negru.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă