16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăGDPRSperanţa de viaţă pentru persoanele infectate cu HIV a ajuns la 50...

Speranţa de viaţă pentru persoanele infectate cu HIV a ajuns la 50 de ani

SIDA, o afecţiune cândva necruţătoare, a intrat în categoria bolilor cu care astăzi se poate trăi normal mai mult timp, odată cu trecerea timpului şi a noilor descoperiri din medicină.

“Din momentul descoperirii primelor tratamente pentru HIV şi până în prezent speranţa de viaţă a crescut considerabil datorită investiţiilor continue în cercetare şi dezvoltare. Astfel, o persoană seropozitiva, dacă urmează tratamentul fără întrerupere poate trăi şi până la 50 de ani din momentul depistării virusului. Mai mult, datorită noilor tratamente, mamele depistate cu virusul HIV au doar 3% riscuri de a naşte copii seropozitivi“, a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM.

,,Într-adevăr, HIV este o afecţiune cu care se poate trăi astăzi, cu condiţia că pacienţii să fie depistaţi la timp şi ulterior să aibă acces la tratament continuu. Întreruperea tratamentului este una dintre cele mai mari probleme. În acest mod, creşte riscul că după o perioadă fără medicaţie acelaşi tratament să nu mai fie la fel de eficient, afectând speranţa de viaţă a bolnavului. Astfel se ajunge în eşec terapeutic, iar medicii vor fi nevoiţi să găsească o altă schema de tratament”, a declarat Iulian Petre, Director Executiv Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

În România, în iunie 2011 erau înregistraţi 10.642 pacienţi diagnosticaţi cu HIV şi SIDA, cu 243 mai multe cazuri decât la finele anului 2010, conform datelor oferite de Institutul Matei Bals. Dintre noile cazuri depistate, 27% sunt tineri cu vârstă între 20-24 ani, iar 63% au contractat virusul în urmă unui contact sexual neprotejat.

Numărul persoanelor seropozitive din România este în creştere în primul rând din cauza lipsei preocupării pentru prevenţie. Într-un clasament realizat de firmă de cercetare Health Consumer Powerhouse privind prevenirea infectării cu virusul HIV şi accesul la îngrijiri medicale, România se află pe ultimul loc din 29 de ţări.

La nivel mondial, în anul 2009, erau 33.3 milioane bolnavi seropozitivi, iar dintre aceştia 1.4 milioane erau europeni. Se estimează că 30% din cei care au boală nu ştiu de existenţa acesteia.

“Lupta cu acest virus nu a luat sfârşit. Momentan, boala nu poate fi vindecată, medicamentele doar menţin scăzut nivelul virusului. Eforturile noastre însă continuă, industria farmaceutică are la nivel mondial în fază de cercetare şi dezvoltare 100 de noi medicamente, care reprezintă noi speranţe pentru pacienţi.” a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Un atac rus cu bombe aeriene în orașul ucrainean Dergaci a rănit șase copii și un adult

Şase copii şi un adult au fost răniţi joi într-un atac rus cu bombe aeriene în oraşul Dergaci din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei,...

Medicii din Iași au transplantat organe prelevate de la un donator din Bulgaria

Medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria, pe baza protocolului de colaborare în domeniu...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...
Ultima oră
Pe aceeași temă