19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăGDPRTeste gratuite pentru depistarea astmului

Teste gratuite pentru depistarea astmului

Analizele se fac în următoarele două săptămâni în toată ţara şi sunt recomandate persoanelor care vor să afle dacă sunt bolnave, precum şi celor care vor să vadă dacă urmează un tratament corect.

 

Testele gratuite care verifică funcţia plămânilor sunt recomandate persoanelor care nu au fost diagnosticate cu astm, dar care prezintă o serie de simptome respiratorii îngrijorătoare, precum dificultăţi în respiraţie sau alergii asociate bolii.

La testări mai sunt aşteptaţi cei care au fost deja diagnosticaţi cu astm şi vor să facă o reevaluare a funcţiei respiratorii. Aceştia din urmă mai pot completa un chestionar şi, în funcţie de rezultate, medicii îi vor învăţa cum să acţioneze în timpul unei crize de astm. Toate acestea se pot face până pe 13 mai în cabinetele medicale de specialitate din toată ţara men¬ţio¬nate pe site-ul www.invingeastmul.ro, unde mai puteţi găsi informaţii despre cât de eficient este tratamentul pe care-l urmaţi şi intra în dialog cu medici specialişti.

Pentru bucureşteni, campania organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului se prelungeşte şi pe 14-15 mai, când îşi vor putea măsura funcţia pulmonară şi în Parcul Tineretului, între ora 9 şi 18. „Testarea se numeşte spirometrie, nu doare, nu durează mult, nu necesită efort, iar rezultatul ei se dă pe loc”, spune Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Crizele apar în timpul nopţii

Aproximativ un milion de români suferă de astm, iar 10% din aceştia sunt copii. În cazul copiilor, cei mai afectaţi au vârsta de 7-8 ani, astfel că 1 din 20 copii cu vârstă şcolară este diagnosticat cu astm bronşic.

Unu din patru bolnavi a avut cel puţin o criză atât de severă încât nici nu a putut cere ajutor. „De cele mai multe ori, criza apare în a doua parte a nopţii, bolnavul se sufocă, are crize înnăbuşitoare de tuse, iar soluţiile pe care le are la îndemână sunt să deschidă geamul sau să se dea jos din pat. Unu din trei pacienţi crede că statusul social şi profesional se vor deteriora dramatic în următorii cinci ani”, mai spune Mihălţan. Temerile bolnavilor sunt că activităţile sportive, socializarea şi viaţa sexuală vor fi limitate, motiv pentru care intervenţia medicului trebuie să se facă la timp.

Scuturaţi zilnic aşternuturile!

Senzaţia de lipsă de aer, de presiune toracică, respiraţia şuierătoare şi tusea sunt semne ale astmului. Boala poate apărea la orice vârstă şi poate fi declanşată de aerul rece, stres, efortul fizic, blana animalelor, praful din casă, fumul de ţigară sau de alimente precum ouăle, soia, nucile ori carnea de peşte. Scuturaţi zilnic aşternuturile, acoperiţi-le cu pături care nu reţin praf şi aspiraţi cu regularitate folosind saci pentru aspirator ce reţin alergenii.

Boala nu se vindecă, dar se ţine foarte bine sub control cu ajutorul medicamentelor. „Chiar dacă simptomele nu mai sunt prezente, bolnavii trebuie să ia în continuare medicaţie de întreţinere pentru că aceasta va diminua mult riscul apariţiei unei crize de astm”, atrage atenţia Mihălţan. Întreruperea tratamentului poate cauza inclusiv agravarea bolii.

300 milioane de astmatici în lume

Aproximativ 300 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de astm bronşic.

Medicii estimează că alte 100 milioane de persoane vor fi diagnosticate cu astm în 2025.

În lume, rata de incidenţă a astmului creşte în medie cu 50 la sută la fiecare 10 ani.

1 din 250 de decese la nivel mondial este cauzat de astm. Decesele sunt cauzate frecvent de subdozarea tratamentului medicamentos pe termen lung şi de neprezentarea pacienţilor la medic în timpul crizelor severe.

Peste 17 miliarde de euro se cheltuiesc anual în Europa din cauza bolnavilor de astm, cele mai mari sume consumându-se din cauza absenteismului de la şcoală şi serviciu (9,8 miliarde euro).

Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă