20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăGDPRVaccin modern contra otitei, pneumoniei şi meningitei

Vaccin modern contra otitei, pneumoniei şi meningitei

Un nou vaccin pentru copii a fost introdus şi în România. Este vorba despre vaccinul antipneumococic Prevenar 13, care apără de boli precum pneumonia, meningita şi otita. Vaccinul s-a găsit până acum pe piaţa din România, acoperind însă un număr mai mic de tulpini.

„Copiii de astăzi au devenit extrem de vulnerabili în faţa bolilor. Din cauză că nu sunt alăptaţi natural fac forme severe ale bolilor. Spre exemplu, 83% din copii fac otită medie acută”, a explicat medicul pediatru Doina Pleşca, de la Spitalul de copii „Victor Gomoiu”, din Bucureşti.

Faţă de vaccinul Prevenar 7, de generaţie mai veche, cel modern conţine 9 tulpini noi, inclusiv pe cea mai agresivă dintre acestea, respectiv 19a. De altfel, această tulpină este foarte întâlnită în ţări precum Spania, Italia, Spania, unde există mulţi imigranţi români.

„Pneumococul este o bacterie deosebit de rezistentă la antibiotice, de aceea recomand vaccinarea. Un motiv în plus ar fi acela că nu putem anticipa evoluţia acestor boli, cu mortalitate crescută în rândul sugarilor”, a adăugat pediatrul Doina Pleşca.

Vaccinul există deja în 30 de ţări europene, iar pe piaţa din România se găseşte la preţul de 300 de lei doza. „Vaccinul se face in trei doze până la un an şi jumătate şi se începe cu prima doză la vârsta de şase săptămâni”, a precizat medicul de familie Rodica Tănăsescu, adăugând că produsul nu se găseşte în schema obligatorie de vaccinare, suportată de Ministerul Sănătătţii. Întreaga schemă de vaccinare cu Prevenar 13 ajunge la 1.000 de lei.

Imunizarea poate fi făcută până la vârsta de 5 ani şi este recomandă în special copiilor care au probleme cu imunitatea sau afecţiuni cardiace.

Întrucât pneumococul este deosebit de agresiv şi cu vârstnicii, producătorii au anunţat că urmează şi versiunea pentru vârsta a treia a vaccinului.

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă