15.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSportFormula 1Cât câștigă MAFIA PARIURILOR la un meci de fotbal din Campionatul României

Cât câștigă MAFIA PARIURILOR la un meci de fotbal din Campionatul României

Pe baza avertismentelor UEFA, a insiderilor și a unor anchete desfășurate de Federația Română de Fotbal, ­câteva zeci de partide de fotbal sunt suspectate că au fost trucate în favoarea mafiei pariurilor. De regulă, numărul minim de jucători necesar pentru a face un blat este de cinci.

În urmă cu puține zile, Costin Negraru, managerul Departamentului de Integritate din cadrul Federației Române de Fotbal, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că 48 de meciuri din primele trei ligi sunt suspectate că ar fi fost trucate. Meciurile au fost aranjate cu ajutorul unor jucători din campio­natul intern care au fost cumpărați de către mafia pariurilor din Asia, am aflat dintr-un interviu pe care Costin Negraru ni l-a acordat în exclusivitate. Acesta susține că unul dintre aspectele care favorizează apariția unui blat în fotbalul autohton îl constituie faptul că anumite echipe nu își plătesc jucătorii la timp. În linii mari, un meci se aranjează astfel. Un intermediar contactează un număr de minimum 5 jucători ai unei echipe. Fotbaliștii acceptă, în schimbul unei sume de bani, să nu își apere corect șansele: de exemplu, joacă atât de prost încât echipa lor să primească un număr neobișnuit de mare de goluri. În Asia, mafia pariurilor pune o sumă de ordinul zecilor de mii de euro pe faptul că, în respectivul meci, se vor înscrie multe goluri, pentru aceasta primind din partea caselor de pariuri o cotă foarte mare, să zicem 10/1 (un euro pariat,le aduce 10 euro). Jucătorii își fac treaba, joacă execrabil, echipa lor primește numărul de goluri agreat și toată lumea e mulțumită: pariorii – că și-au multiplicat banii ajungând la un profit ce depășește un sfert de milion de euro, iar jucătorii că au primit câteva mii sau zeci de mii de euro.

Trebuie precizat că Departamentului de Integritate din cadrul Federației Române de Fotbal a fost înființat în 2012 la inițiativa UEFA.

Cum ați ajuns să investigați meciuri din ligi de fotbal ale României?

C.N.: Aceste 48 de meciuri pe care le suspectăm că au fost trucate sun rezultatul muncii noastre din ultimele șapte luni în care am umblat prin țară și am vorbit cu mulți oameni implicați în fotbal. Am obținut informații de la fotbaliști și de la arbitri. Între fotbaliști există un fel de telefon fără fir, vorbesc între ei despre diverse zvonuri legate de anumite partide cu potențial de a fi trucate și jucate la pariuri, se interesează de ele, iar noi avem capacitatea de a ajunge la aceste surse de informații. Avem oameni din interiorul fenomenului care ne furnizează informații, un fel de insideri. Eu am venit să muncesc la Federația Română de Fotbal după ce am fost jurnalist. Și la FRF, ca și în presă, apelăm la surse. Cele 48 de meciuri investigate sunt din primele trei ligi. Orice meci aranjat, la orice nivel, ne interesează. Un jucător de 20 de ani care azi aranjează un meci la divizia a treia, peste patru ani, poate fi la o echipă de top și poate apela la aceleași practici.

Ce fel de partide se aranjează?

C.N.: Există o stare de suspiciune în lumea fotbalului legată de pariuri. Dacă vezi o echipă care întoarce scorul la pauză, ești tentat să spui că s-a făcut blat. Trebuie știut, însă, că majoritatea pariurilor se fac în timpul meciurilor. 80% din pariurile din întreaga lume sunt făcute online și live, în timpul unui meci de fotbal. În meciurile aranjate se pariază cel mai mult pe numărul de goluri, pentru că ai mai multe posibilități de a paria: total goluri, în prima repriză, handicap, diferență. În spatele jucătorilor care sunt de acord să aranjeze meciuri pentru pariuri funcționează un sistem transfrontalier. Majoritatea pariurilor sunt plasate pe piața asiatică, unde există trei mari case de pariuri, cu cifre de afaceri uriașe, și care refuză comunicarea cu orice autoritate, fie ea sportivă, sau o autoritate care implică respectarea legii. Ele absorb volume uriașe de pariuri, astfel că e mult mai ușor să treci neobservat, să maschezi atunci când pariezi sume mari de bani pe cote uriașe, așa cum e cazul unei partide aranjate. Acolo se fac majoritatea pariurilor care implică meciurile aranjate.

Vă ajută UEFA în acest demers?

C.N.: Există un sistem de alertă la nivelul UEFA care monitorizează primele două ligi din toată Europa. El are capacitatea, analizând cotele și anomaliile din mișcarea cotelor, dar și sumele de bani pariate, să semnalizeze ce meciuri sunt pasibile de a fi trucate. Dacă au intrat în piață mulți bani pe un scor corect de, să spunem, 8-3, care are o cotă foarte mare înseamnă că e ceva ciudat. Și atunci suntem avertizați de UEFA. Uneori, noi avem suspiciuni și le sugerăm să monitorizeze o anumită partidă. Avem și un parteneriat cu patronatele caselor de pariuri din România, care au și ele un sistem de avertizare. De exemplu, ni se spune că s-a pariat sume importante pe goluri foarte multe înscrise până la pauză la un anumit meci. Asta ne pune în gardă și privim și noi altfel respectivul meci.

Ce s-a schimbat în abordarea acestui fenomen față de anii trecuți?

C.N.: Ar fi cazul să ne delimităm de perioada în care la nivel de federație exista un dispreț față de aceste investigații semnalate în presă și legate de meciuri trucate. E adevărat că noi, ca Federație, avem mijloace limitate, nu putem pune microfoane, nu putem intercepta convorbiri telefonice. Dar avem capacitatea de a face oamenii să vorbească și asta e cea mai bună probă: mărturia unui fotbalist, oficial, antrenor despre astfel de practici. Trebuie să colaborăm cu organele de anchetă ale statului deoarece nu putem ajunge astfel la cei care decid trucarea meciurilor. Aici vorbim de un mecanism complex al cărui creier este în lumea crimei organizate. La capătul firului sunt oameni care se ocupă și de trafic de droguri ori trafic de persoane. Aranjarea unui meci pentru pariuri e o infracțiune mult mai facilă. De ce să transporți droguri, care implică riscuri mari, când poți aranja un meci mituind câțiva jucători. În plus, pedepsele sunt mult mai mici. Avem o colaborare bună cu IGP, DIICOT, DNA pentru că în ultimele șapte luni le-am bătut la ușă. Noi ne-am angajat să înaintăm probe către aceste instituții pentru ca ei, ulterior, să continue investigația astfel încât să ajungem la creierul operațiunilor de trucare de meciuri. Dacă noi am lua niște măsuri pe linie sportivă, suspendând niște jucători, cei din spatele lor nu vor păți nimic și vor continua să aranjeze meciuri. Pentru că ne dorim să îi protejăm pe oamenii care au avut încredere în noi – și nu sunt mulți, ci de ordinul zecilor – trebuie să lucrăm foarte precaut și alături de autorități. Omerta a funcționat foarte bine în lumea meciurilor aranjate din România și abia acum începe să dea unele semne de dezgheț. A fost cazul jucătorului Marius Postolache, care, atunci când a recunoscut că a participat la un blat, nu și-a mai găsit echipă.

Cum se face un blat și cine beneficiază?

C.N.: Blaturile sunt favorizate de neplata salariilor. Cei care se ocupă de aranjarea meciurilor nu vor face propuneri echipelor cu plata salariilor la zi sau care au obiective de Liga Campionilor. Cu ce sumă să corupi un jucător dacă el are salariul de 20.000 euro pe lună? Dintr-un meci trucat din Liga I, aranjorii nu pot scoate milioane de euro. ­Conform informațiilor pe care le deținem, mafia pariurilor scoate dintr-un meci aranjat de Liga I în jur de 300.000 de euro. Pentru a blătui un meci, un jucător primește bani, dar nu mereu. I se poate spune: dacă vrei să îți iei salariul, las-o mai moale. Sau e nevoit să participe la un blat ca să nu își piardă locul în echipă.

Dacă mergi la o echipă unde jucătorii nu au mai fost plătiți de jumătate de an, sunt mai multe șanse să îi momești să trântească un meci. Să spunem că întâlnesc o echipă fruntașă, meci în care au șansa a doua. Dar nu iau bătaie cu 2-0, cum ar fi corect. Aranjorul le cere: oricum pierdeți partida, dar mai încasați patru goluri. De regulă, ai nevoie de 4-5 jucători pentru a blătui un meci. Aceștia știu unii de alții, dar există cazuri în care știe toată echipa despre blat. Cei care pariază în Asia și pun la cale blaturile au oameni în România care cunosc fenomenul și echipele cu probleme. Sunt numeroși intermediari care câștigă dintr-un blat.

Care crezi că vor fi rezultatele investigațiilor voastre?

C.N.: Cred că vom vedea și în România jucători sau conducători de club anchetați pentru participarea la meciuri trucate, în viitor. Eu nu spun toate acestea pentru că sunt optimist, ci mă bazez pe datele pe care le am.

La o prezentare la Școala de Antrenori le-am arătat o hartă a Europei unde am colorat țările în care s-au desfășurat deja astfel de anchete. Am înroșit Europa. Mai sunt puține state în Europa unde nu s-au depistat astfel de meciuri: România, Serbia, Albania.

Cele mai citite

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...
Ultima oră
Pe aceeași temă