5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSportFormula 1ANALIZĂ. Ce-a rămas din promisiunile actualului lider PSD către alegătorii săi din...

ANALIZĂ. Ce-a rămas din promisiunile actualului lider PSD către alegătorii săi din moșia de baron local. Teleormanul a sărăcit, Liviu Dragnea s-a împlinit. Acum șeful social-democraților cere voturi pentru a controla toată România

Din 1996, Liviu Dragnea conduce, de facto, judeţul din sudul ţării. După 20 de ani, Teleormanul a devenit unul dintre cele mai sărace județe din țară, deși Liviu Dragnea a făcut promisiuni spectaculoase.

„România liberă“ face un inventar al promi­siu­nilor făcu­te de președintele PSD Liviu Dragnea către județul pe care l-a condus și care i-a slujit drept trambulină politică. Aproape nici una nu s-a îndeplinit.

Ani întregi, Liviu Dragnea le-a promis locuitorilor din ­Alexandria un spital nou, dotat cu aparatură de vârf. „Spitalul din Alexandria va fi cel mai performant spital din sudul ţării, printre cele mai bune din ţară”, afirma el în 2012, când, în prezența premierului Victor Ponta, au început lucrările de reabilitare.

În mai 2016, când spitalul era, teoretic, finalizat, „România liberă“ a scris că, după ce s-au cheltuit 20 de milioane de euro, nu se puteau face nici măcar niște investigații banale, întrucât lipsea aparatura. Pentru o banală bronhoscopie, pacienții ar fi trebuit să plece la București. Spitalul nu avea un computer tomograf, care costă circa un milion de euro.

Una dintre cele mai utopice promisiuni către Teleorman, marca Liviu Dragnea: un aeroport, care urma să fie finalizat în 2016!  Angajamentul apare în strategia de dezvoltare durabilă a județului pentru 2010-2020, strategie finalizată în 2011.

În 2014, când era vicepremier în guvernul Ponta, Liviu Dragnea s-a mobilizat să aducă o autostradă de la București în Alexandria. Cost: 400 de mili­oane de euro.

„Că eu am aranjat să treacă pe la mine prin curte mi se pare normal, fiecare vrea să aibă o autostradă prin curte, și o fac și rulantă”, a declarat Liviu Dragnea, crezând că face o glumă bună. După critici dure, proiectul a fost abandonat.

Hidrocentrala care nu exista nici pe hârtie

Investitori din R.P. Chineză vor construi o hidrocentrală pe Dunăre, la Seaca – un alt angajament ferm al lui Liviu Dragnea din care nu s-a ales nimic. În 2016, a găsit pe cine să dea vina: guvernul tehnocrat! „Acest ­Guvern (Cioloş – n.r.) a blocat toate aceste tipuri de investiţii”, s-a explicat liderul PSD. ­Ministerul Energiei a susținut însă că niciodată nu au existat discuții cu investitorii chinezi în legătură cu vreo hidrocentrală.

Pe lista angajamentelor din 2012, când Liviu Dragnea candida la președinția Consiliului Județean Teleorman, a figurat și înființarea unui parc industrial „care să proceseze produsele agro-alimentare ­rea­lizate în județul nostru”. În anii anteriori, promisese un parc industrial la Turnu Măgurele. Nici unul dintre proiecte nu a fost ­realizat. În 2016 primăria din Alexandria abia pregătea ­PUZ-ul pentru un astfel de parc.

Stadioane pentru echipe ratate

Nu se poate spune că Dragnea nu a făcut nimic din ce a promis. Ministerul Dezvoltării, aflat acum sub conducerea ­prietenului său Vasile Dîncu, va construi două stadioane ultramoderne la Alexandria și Turnu Măgurele. Cel din reședința de județ costă circa 12 milioane de euro, iar alte 4 milioane de euro se vor cheltui pe cel din Turnu Măgurele. În martie 2016, când investițiile au devenit publice, echipa de fotbal din Alexandria era în Liga a IV-a, iar cea din Turnu, în Liga a III-a.   

Minunile din China

Pe vremea când era ministru al Dezvoltării, în martie 2014, Liviu Dragnea a făcut un lung turneu în China comunistă, însoțit de o numeroasă delegație de ziariști – fapt neobișnuit pentru un demnitar de acest rang –, de unde s-a întors plin de promisiuni mărețe. Printre acestea: un tren de mare viteză între București și Constanța, modernizarea inelului feroviar al Bucureştiului pentru circulaţia trenurilor cu viteză sporită sau deschiderea unei linii aeriene directe între București și Beijing.

În plus, companiile chinezești Huawei și ZTE urmau să realizeze un parc tehnologic, cu ajutorul primăriei din Shenzhen. Nici un proiect nu a fost finalizat. În septembrie 2014, Guvernul Ponta a mutat, din senin, trenul de mare viteză pe linia București-Iași, dar nici din această variantă nu a rămas nimic.

Hotelul, în faliment, dar produce bani

Vila din Alexandria, construită de Dragnea în 2011, a făcut istorie: ocupă circa 7.000 mp într-o zonă centrală a orașului și are piscină.  Suprafața efectivă a clădirii a rămas un mister, întrucât anterior, în declaraţiile de avere, figura ca fiind în construcție, iar în 2016, după divorțul de Bombonica Dragnea, i-a revenit acesteia. Acum câteva zile, „România liberă“ a arătat că, după divorț, liderul PSD s-a ales, la schimb, cu „un convenabil cec în alb de câteva sute de mii de euro prin care poate justifica sume mari fără proveniență certă. Banii sunt de la un hotel din Turnu Măgurele care e aproape falimentar, obținut de șeful PSD în urma partajului din 2015”. În declarația de avere, acest hotel figurează drept „spațiu comercial/de producție”. În urma divorțului, Dragnea a mai rămas și cu un teren intravilan, în suprafață de 2.913 mp.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă