16.3 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSportFormula 1Petele din dosarul lui Petre Tobă. Cât mai rămâne în Guvern ministrul...

Petele din dosarul lui Petre Tobă. Cât mai rămâne în Guvern ministrul de Interne

Noul dosar anticorupție în care a fost pus sub acuzare Rareș Văduva, ultimul șef al serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne, îl poate trage în anchetă și pe actualul ministru de Interne.

Ancheta declanșată de către Direcția Națională Anticorupție vizează mai mulți șefi ai Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) din diverse perioade, toți implicați fie în secretizarea unor documente ca să împiedice ridicarea lor de către procurorii anticorupție, fie în distrugerea altora care probau cheltuirea nelegală a fondurilor operative ale serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne.

Citește și:  UPDATE. Șase șefi DIPI, acuzați de corupție! Au fraudat fondurile serviciului secret și au ascuns probe prin clasificarea lor ca documente secrete

În afară de actualul șef DIPI, Rareș Văduva, ieri au mai fost puși sub acuzare Gelu Oltean  și Nicolae Gheorghe (foști șef ai departamentului) și Nelu Zărnică (fost adjunct al șefului DIPI). Alți ofițeri erau audiați la închiderea ediției.

De altfel, investigația DNA este o disjungere din dosarul prin care au fost trimiși în judecată ex-ministrul Gabriel Oprea, Nicolae Gheorghe și Nelu Zărnică, dar și alți doi ofițeri de la serviciul secret. Cei cinci au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, deturnare de fonduri, primirea de foloase necuvenite.

DNA acuză că, între 2014 și 2015, fondurile destinate acțiunilor operative ale serviciului secret al Internelor au fost cheltuite pe acțiuni de protocol, pe mașină de lux, jacuzzi și canapele scumpe care au ajuns în folosința ministrului de Interne Gabriel Oprea, pe cadouri pentru același demnitar (parfum de 3.700 lei sau ceas de 5.000 lei), pe diverse alte cadouri, pe sponsorizarea unei baze sportive, pe mese la restaurantul Ministerului de Interne. Alți bani ar fi intrat în buzunarele unor ofițeri, susțin procurorii.

Ce trebuia să facă Petre Tobă

Numele actualului ministru de Interne Petre Tobă apare în rechizitoriul în care au fost trimiși în judecată Gabriel Oprea și cei doi foști șefi ai DIPI.  În perioada cheltuirii nelegale a banilor din fondurile operative ale Departamentului de Informații și Protecție Internă, Petre Tobă era inspectorul general al Poliției Române și nu avea în subordine DIPI. Dar, după numirea sa în funcția de ministru de Interne, în noiembrie 2015, adică în perioada în care, afirmă DNA, Nicolae Gheorghe încerca să scape de probe (respectiv de documente, de jacuzzi, canapele sau mașina “donată” ministrului), Petre Tobă ar fi avut obligația de a declanșa un control la serviciul secret al Internelor. Dar nu a făcut-o.

Procurorii DNA au consemnat în rechizitoriu faptul că ministrul, deși aflase în 18 ianuarie 2016 de neregulile de la DIPI, nu ar fi ordonat o astfel de verificare.  „Deşi ministrul în funcţie a luat la cunoştinţă de producerea pagubelor menţionate în raport, având obligaţia să dispună cercetarea administrativă, nu şi-a îndeplinit această obligaţie până în prezent, conform OUG 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor“, au consemnat procurorii în rechizitoriul amintit.

De asemenea, DNA a mai consemnat că pe 7 ianuarie anul acesta Nicolae Gheorghe l-a convocat pe denunțătorul său, pentru a discuta în legătură cu controlul fondurilor operative şi i-a cerut să întocmească în termen de o zi raportul de control privind respectivele sume, întrucât dorea să prezinte documentul ministrului de Interne pe 9 ianuarie, într-o sâmbătă. “În cadrul aceleiaşi discuţii, secretarul de stat i-a relatat cms.-şef (…denunțător – n.r.) că avusese o întâlnire cu ministrul de Interne, prilej cu care acesta îi relatase că a fost interpelat de o jurnalistă de la un post de televiziune, care i-a solicitat să îi arate jacuzzi din biroul său, situaţie care l-a nemulţumit pe ministrul de Interne, întrucât se ajunsese să fie cunoscută situaţia respectivă. Pe fondul acestei nemulţumiri, actualul ministrul de Interne i-a cerut lui Nicolae Gheorghe să scoată cabina de duş din biroul său. Urmare a dispoziţiei secretarului de stat, «(… denunțător – n.n.)»” a întocmit raportul de control privind utilizarea fondurilor operative, document pe care l-a predat vineri, pe 08.01.2016, secretarului de stat Nicolae Gheorghe, însă a doua zi dimineaţă a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie”, se arată în rechizitoriul DNA.

Rareș Văduva, numit în funcție de Tobă

După ce Nicolae Gheorghe a fost demis din funcția de șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă, la conducerea serviciului a fost numit  Rareș Văduva, la propunerea ministrului Petre Tobă.

La rândul său, acesta nu a vrut să desecretizeze documentele care îi inculpau pe fostul ministru Gabriel Oprea și pe fostul șef al serviciului secret Nicolae Gheorghe, pentru cheltuirea nelegală a fondurilor operative, motiv pentru care procurorii au început urmărirea penală pentru favorizarea făptuitorilor, obstrucționarea justiției și abuz în serviciu. “Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea instituției (Nicolae Gheorghe, Rareș Văduva, Gelu Oltean – n.r.) au dispus clasificarea -unor informații și înregistrarea unor înscrisuri în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I, deși divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securității naționale. Aceste demersuri au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale, fiind cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparența utilizării resurselor materiale ale instituțiilor publice”, susține DNA. La ieșirea de la audieri, Rareș Văduva a declarat doar că “toate informațiile clasificate rămân clasificate”. 

Petre Tobă nu a putut fi contactat în ciuda insistențelor noastre. Guvernul a anunțat că Rareș Văduva, șeful Departamentului de Informații și Protecție Internă, a fost înlocuit din funcție, la solicitarea premierului Dacian Cioloș.

Scandaluri în care a fost implicat Petre Tobă

Biografia actualului ministru de Interne avea deja câteva umbre până să preia această funcție, în noiembrie 2015.

Până să ajungă el însuşi mi­nistru de Interne, Petre Tobă a condus Inspectoratul General al Poliţiei Române peste trei ani, pe timpul mandatului a patru miniştri – Ioan Rus, Mircea Duşă, Radu Stroe şi Gabriel Oprea.

În mai 2012, venea pentru a doua oară la conducerea Poliţiei Române, după ce a mai ocupat funcţia, între 2009 și 2010, când a fost demis şi înlocuit cu Liviu Popa, cu care a făcut rocada doi ani mai târziu.

Petre Tobă a fost destituit după asasinarea interlopului Gheorghiţă Mararu, într-o cafenea din Piatra-Neamţ, crimă care a dus la un mare scandal în Ministerul de Interne, care s-a încheiat și cu demiterea secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu din funcţia de şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică. Presa a relatat atunci despre strânsa legătură dintre familia victimei şi Aurelian Şorici, şeful Inspectoratului de Poliție Județean Neamţ. Pe acest fond, Valentin Fătuloiu a început să-l atace pe Petre Tobă, acuzându-l că a distrus instituţia, că este abuziv şi că nu comunică eficient cu subordonaţii.

Răsunător a fost şi scandalul declanşat imediat după moartea poliţistului Bogdan Gigină în 20 octombrie 2015. Acesta a pierit în timpul unei misiuni, după ce a căzut într-o groapă din asfalt cu motocicleta care deschidea coloana oficială a lui Gabriel Oprea, ministrul de Interne în acel moment. Astfel s-a descoperit că acesta se folosea din greu de oamenii din subordinea lui Petre Tobă, atunci șeful Poliției Române. Mai mulți polițiști au acuzat, sub protecția anonimatului, faptul că fostul vicepremier transformase instituția Poliției în propria curte. Numai în 2015, până în momentul accidentului, Gabriel Oprea ar fi folosit coloana oficială în peste 1.600 deplasări, ceea ce făcea imposibil ca șeful Poliției să nu fi ştiut. Mai mult, instituţia a fost acuzată că a încercat să acopere accidentul mortal. Dosarul a fost preluat de DNA.

Numele lui Petre Tobă a fost vehiculat şi în dosarul în care sunt judecaţi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu şi fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi Constantin Ștefan Ponea. Procurorii DNA arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu ­i-ar fi spus lui Ştefan Ponea că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi asupra şefului Poliţiei Române, Petre Tobă. Adrian Duicu i-ar fi pro­mis lui Ştefan Ponea că îşi va folosi influenţa pentru a-i determina pe aceştia să îl menţină temporar în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din IGPR, dar şi să o numească pe Elisabeta Ponea, soţia acestuia, într-o funcţie de conducere în Ministerul Public. Mai mult, Petre Tobă a fost acuzat că s-ar fi ­întâlnit cu Adrian Duicu, în biroul prim-ministrului Victor Ponta.

Cea mai recentă acuzaţie în­dreptată împotriva ministrului de Interne este cea de plagiat. Petre Tobă este acuzat că în lucra­rea sa de doctorat a comis una dintre cele mai grave forme de plagiat posibile, încadrându-se “în grupa celor de maximă gravitate în încălcarea bunelor practici de cercetare științifică”, potrivit prof. univ. Dumitru Sandu, citat de New.ro. Petre Tobă spune că sunt calomnii, dar aşteaptă cu interes verdictul. El a obţinut doctoratul la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” şi şi-a susţinut teza în anul 2011. Potrivit unor investigaţii, Petre Tobă ar fi plagiat 250 din cele 390 de pagini ale lucrării. În apărarea ministrului a sărit chiar universitatea, spunând că nu e vorba de „plagiat”, ci de „similitudini”. Asociația Profesională pentru Educație și Cercetare, EDU CER, e de părere că dacă CNATDCU nu va constata plagiat în cazul tezei lui Tobă, ”toată credibilitatea acestei instituţii dispare, inclusiv vor fi puse sub semnul întrebării deciziile luate în cazul Ponta şi Oprea” .

Pe de altă parte, referatul emis în februarie 2011 de Universitatea Naţională de Apărare (UNAP) „Carol I”, obţinut de News.ro, arată că teza de doctorat a lui Petre Tobă a fost depusă la catedra şcolii doctorale pe 21 decembrie 2010, iar cartea semnată de Ionel Tucmuruz, din care se presupune că Tobă ar fi copiat, a văzut tiparul în 2011. Verdictul final ar putea fi dat pe 3 ­septembrie. 

 

 

 

Cele mai citite

MAE l-a chemat pe ambasadorul Moscovei și i-a transmis un protest. Rusia nu restituie Tezaurul ci pretinde că România îi datorează 4 miliarde de...

Rusia nu admite că ar avea de restituit Tezaurul României, așa cum a confirmat inclusiv Parlamentul European, ci pretinde că România ar avea de...

Importurile de gaze au crescut cu peste 143%, în ianuarie 2024

România a importat, în ianuarie 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 107.800 tone echivalent petrol (tep), cu 143,3% mai mare (+63.500) faţă...

Ultima zi de alegeri prezidențiale în Rusia. Pentru a masca absenteismul, propaganda Kremlinului anunță că rușii au votat online

Duminică dimineață, la începutul zilei a treia (ultima) de alegeri prezidențiale în Rusia, prezența fizică la urne depășea cu puțin 50 la sută din...
Ultima oră
Pe aceeași temă