10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Cel mai bogat constănțean, în conflict cu ANAF

Cel mai bogat constănțean, în conflict cu ANAF

Cel mai bogat constănțean, Gabriel Comănescu, a intrat în conflict deschis cu inspectorii ANAF. Acesta a acuzat, într-o conferință de presă, și un linșaj mediatic din partea presei constănțene, despre care spune că se află sub controlul lui Radu Mazăre.

Acuzațiile care i se aduc de postul de televiziune TV Neptun sunt că, în anul 2008, una din firmele pe care o deține, Grup Servicii Petroliere, a vândut platformele de foraj maritim Jupiter, Prometeu și Saturn către o firmă din Malta, care este controlată tot de Gabriel Comănescu. Problema este că pentru această tranzacție, care se ridică la 96 milioane dolari, nu s-ar fi plătit TVA aferentă, de 18 milioane dolari. Conducerea GSP spune că tranzacția s-a făcut pentru că platformele aveau nevoie de modernizare de câteva zeci de milioane de dolari, pentru a putea obține autorizație pentru activități de exploatare în cele mai importante zone petroliere din lume, dar că în România nu se putea obţine această finanţare. Motivul: certificarea tehnică acordată de Autoritatea Navală Română nu era recunoscută de compania de asigurări şi banca internaţională creditoare.

ANAF a intrat pe firul tranzacției

Conflictul dintre cele două părți este legat de ce înseamnă, de fapt, platforme de foraj. Dacă sunt considerate nave maritime, pentru tranzacție nu se plătește TVA. Dacă nu sunt considerate nave, se plătește TVA, În urma unei sesizări anonime formulate în 2011, ANAF a declanşat, în 2012, prin Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, o inspecţie fiscală, la nivelul GSP. Reprezentanții GSP spun că după un an şi jumătate de inspecţie, în luna august 2014, ANAF a suspendat inspecţia invocând două motive: primirea unor informaţii solicitate unor autorităţi fiscale din afară ţării, cât şi pentru emiterea unei decizii a Comisiei Fiscale Centrale, privind intrepretarea unor dispoziţii legale cu privire la regimul taxării operaţiunilor efectuate cu platforme marine în zona Mării Negre.

Pe 9 decembrie însă, inspectorii DGAMC s-au prezentat la sediul GSP, cu un proces-verbal de control deja întocmit, care concluziona că societatea nu ar fi avut “drept de deducere din impozitul pe profit” rezultat din relaţiile de afaceri cu parteneri externi, prin urmare ar exista un prejudiciu de 18 milioane de dolari, la care se adaugă penalităţi şi majorări de întârziere.

GSP a formulat plângere penală împotriva unui inspector DGAMC, care a solicitat mai multe documente, pe motiv că solicitarea era exprimată printr-o ”fiţuică, nesemnată, nedatată, neînregistrată conform procedurilor legale”.

O altă adresă, din 16 decembrie, cere conducerii GSP să pună la dispoziție aceleași hârtii. De data aceasta solicitarea poartă o altă semnătură. Reprezentanții GSP susțin că, în opinia loc, ancheta începută în 2012 se desfăşoară în continuare într-un cadru ilegal, sub două aspecte. Primul: deşi trebuia să dureze conform legii, maximum 6 luni, s-a prelungit nejustificat timp de aproape 2 ani. Al doilea: deşi această inspecţie a fost suspendată, ea se derulează în continuare în mod abuziv.

Cine este Gabriel Comănescu

Gabriel Comănescu a absolvit Academia Navală Mircea cel Bătrân, fiind specializat în inginerie electromecanică navală. A intrat în afacerile cu petrol în 1999, când a cumpărat de la AVAS companiile de foraj pe uscat Foserco si Aquafor. În anul 2001 câştigă licitaţia pentru uzina 1 Mai Ploieşti, care devine Upetrom – 1 Mai, iar în 2004 înfiinţează firma Grup Servicii Petroliere, cu sediul în Portul Constanţa. Lovitura în afaceri o dă în 2006, când a cumpărat de la Petrom, prin credit bancar, platformele de foraj maritim Atlas, Jupiter, Orizont, Prometeu şi Saturn, pentru 125 de milioane de dolari. Vinde una dintre ele, pentru a mai plăti din datorii, iar celelalte sunt puse la muncă pe întreg globul. Cifra de afaceri a companiilor sale ajunge la peste 400 de milioane de euro în 2008. În 2009, numele său e folosit de Traian Băsescu în ultima dezbatere televizată, înainte de alegerile prezidențiale. Comănescu tocmai semnase un contract de 269 milioane dolari, cu Federația Rusă, pentru construirea unei conducte de transport a gazelor naturale de 150 km, de-a lungul coastei Mării Negre, care să alimenteze oraşul Soci. A investit și în turism, iar anii trecuți a cochetat și cu gândul înființării unei televiziuni regionale. În prezent, GSP operează opt platforme de foraj marin, 16 vapoare şi două macarale marine.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă