12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportFormula 1Cruzimea împotriva animalelor rămâne nepedepsită în România: Pisici opărite, sfâșiate de pitbulli,...

Cruzimea împotriva animalelor rămâne nepedepsită în România: Pisici opărite, sfâșiate de pitbulli, câini vânați cu arbaleta

Câinii sunt vânaţi cu arbaleta sau arme cu aer comprimat, pisicile sunt opărite sau sfâșiate de câinele de luptă, pentru că în general vinovaţii nu sunt pedepsiţi.

Numărul cazurilor de cruzime împotriva animalelor este în plină ascensiune. Spun asta și medicii veterinari, care tratează animalele rănite ce cad victimele sălbăticiei unor oameni fără suflet, dar și fără minte, dar o demonstrează și statisticile Poliției.

Totuşi, în 2016, la Galați, de exemplu, au fost înregistrate doar 8 dosare penale pentru cruzime asupra animalelor, în timp ce în 2014 și 2015 au fost înregistrate în total doar 7 dosare penale. La medicul veterinar Corneliu Gingăraşu de la cabinetul Veti Med, la care în ultimii ani au fost aduse multe animale chinuite cu sălbăticie sau chiar vânate de oameni. „Asistăm la o ascensiune a cruzimii împotriva animalelor, cel puţin în mediul urban, pentru că în mediul rural nu avem prea multe date despre cum îşi bat caii sau îşi chinuie câinii. În plus, în mediul urban aceşti agresori sunt mai inovativi, folosesc arma cu aer comprimat, chiar arbaleta sau furadanul sau apa opărită”, a menţionat medicul.

Nouă pisici opărite, o alta sfâșiată de pitbull

Două cazuri întâmplate recent au ajuns și în atenția Poliției. Mai multe zile la rând, la cabinetul veterinar au tot fost aduse pisici cu arsuri de gradul 1 și 2 pe 25-30% din suprafața corpului. Petrica Dumitrescu, pensionară, fostă profesoară universitară, găsise pisicile pe peluza din fața blocului 9F de pe strada Fagului. Gestul de cruzime s-a repetat aproape zilnic și s-a ajuns la nouă pisici opărite.

„Eu sunt îngrozită de ceea ce se întâmplă. Prima dată am zis că o fi o greșeală. A doua oară am zis că cine știe, o fi trecut pisica pe lângă vreun balcon și s-a întâmplat. Dar acum deja este evident că este acțiune intenționată. Sunt deja nouă pisici care au fost rănite. Nu știu cu ce s-a aruncat pe ele”, ne-a declarat doamna Dumitrescu.

Diagnosticul medicului confirmă că animalele au fost atacate cu o soluție fierbinte sau una caustică. „Modul de așezare a leziunilor, monolateral,  pe o singură parte, sugerează clar faptul că pisicile au fost stropite cu o soluție fierbinte sau una caustică. Leziunea dermică e profundă, pielea este foarte inflamată, îngroșată, eritematoasă, înroșită. Sunt leziuni care produc dureri foarte mari”, ne-a declarat doctorul Corneliu Gingărașu.

La începutul lui decembrie, o altă știre, ce a îngrozit o țară. Un tânăr din Galați fusese filmat la intrarea unui supermarket din oraș în timp ce își asmuțea câinele de luptă, un pitbull, să atace o pisică. Pisica a și fost sfâșiată sub privirile îngrozite ale trecătorilor.

Câine vânat cu arbaleta

La cabinetul medicului gălățean ajung sistematic animale rănite cu sălbăticie. În urmă cu câțiva ani a fost adus și un câine „vânat” cu arbaleta. Fusese adus de Laurenţiu Tiron, un iubitor de animale care l-a găsit în cartierul Ţiglina 2. „A venit cu un căţel mic, alb, cu o faţă nefericită şi care avea o săgeată ce îi străpunsese toracele dintr-o parte în alta. Săgeata era în câine. Trecuse la câţiva milimetri de inimă. Săgeata de aproximativ 30 cm, era din aluminiu, cu un cap conic din oţel şi ampenaj de plastic. L-am operat, i-am extras săgeata, am rezolvat pneumotoraxul care era foarte complicat şi am tratat infecţia. S-a chinuit şi m-am chinuit şi eu cu el aproape 24 de ore. I-am făcut tratament şi noaptea, dar a doua zi era stabilizat. Suferise mult, dureri, tuse, se vedea că era foarte afectat, însă a doua zi, când a fost luat de la cabinet, era în stare bună, mâncase”, spune doctorul Gingărașu, care mai adăugat că din același cartier a fost adus la cabinetul său și un câine împușcat: „Din acelaşi cartier a fost adus un căţeluş care fusese împuşcat cu o armă de aer comprimat destul de puternică, cu alică mare”.

Așadar, „vânătoarea” de câini pare să fi devenit o ocupație a „nobilimii” din cartier.   

7 dosare din 2014 și 2015 au fost întocmite pentru cruzime împotriva animalelor, dar în 5 cazuri s-a dispus clasarea cauzei sau renunțarea la urmărirea penală.

Ce spune legea?

Autorii unor fapte de cruzime asupra animalelor riscă să facă de la 3 luni la un an de închisoare. Legea 205/2014 privind protecția animalelor, prevede la art. 6, aliniatul 2, că se încadrează la fapte de cruzime față de animale și „maltratarea și schingiuirea animalelor”, iar la art. 25 al aceleiași legi, la care se prevăd și pedepsele se spune clar: „constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă” inclusiv „rănirea sau schingiuirea animalelor”.

Portretul-robot al „vânătorului“ de câini

Cazurile câinilor vânați cu arbaleta sau cu arma cu aer comprimat și episodul de la supermarket conturează un portret al celui care poate fi în stare de astfel de gesturi de cruzime. Este un băiat de cartier care își cumpără un accesoriu care să îi confere putere în cartier, printre vecini, o arbaletă, o armă sau un pitbull și din când în când simte nevoia să își demonstreze puterea, să o afișeze, chiar dacă asta înseamnă să transforme un colț de oraș în câmp de luptă.

Portretul e confirmat și de cazierul celui care și-a asmuțit pitbull-ul să sfâșie pisica la intrarea în supermarket. Poliția Locală l-a amendat de nenumărate ori pentru consumarea de băuturi alcoolice în spațiul public, provocarea unor scandaluri și amenințări cu acte de violență, dar are la activ și o infracțiune de deținere de etnobotanice și o altă infracțiune, de distrugere a unor indicatoare rutiere.

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă