14.5 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSportFormula 1Cum au schimbat etnobotanicele piața drogurilor

Cum au schimbat etnobotanicele piața drogurilor

Consumul de droguri este un fenomen care nu mai poate fi ocolit. “În momentul de faţă drogurile reprezintă o realitate în România”, a subliniat directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, Sorin Oprea, la Constanța. Mai mult decât, „atât apariţia şi dezvoltarea consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, cunoscute sub denumirea de etnobotanice, a creat practic o mutaţie în ultima perioadă de timp asupra a ceea ce înseamnă model de consum şi chiar model de trafic.

Aceste droguri de tip nou au creat mutaţii majore în special la consumatorii de droguri injectabile. Datorită accesibilităţii şi preţului, etnobotanicele sunt foarte căutate”, a declarat  Sorin Oprea, cu prilejul lansării unui proiect în vederea încadrării în muncă a consumatoarelor de droguri.
  
Potrivit statisticilor, în România, în 2012, jumătate dintre consumatorii care au început un tratament specializat pentru consumul de droguri erau şomeri şi aproape unul din zece nu avea o locuinţă stabilă. La nivelul judeţului Constanţa, în 2013 au primit asistenţă 164 de persoane. Îngrijorător este şi faptul că populaţia foarte tânără este afectată de acest fenomen, existând situaţii de debut în consumul de droguri chiar începând cu vârsta de 12 ani.

„Este adevărat, există acest fenomen, tocmai de aceea iau naştere campaniile de prevenire şi combatere a acestuia”, a completat subcomisar Gabriela Radu, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Constanţa, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. Pe indicatorul de decese rezultate din supradoze, la nivel european mor aproximativ 8.000 de persoane anual. La nivel global, în jur de 200.000 de consumatori de droguri ilicite mor în fiecare an prin supradoze.  

Sprijin pentru consumatoare

Un număr de 465 femei consumatoare, foste consumatoare sau aflate la risc de consum de droguri, alături de 75 de femei aparţinând altor grupuri vulnerabile, din judeţele Constanţa şi Tulcea, vor fi sprijinite, prin cursuri de formare profesională şi consiliere socială, să se reintegreze pe piaţa muncii. “Este clar că în România, o ţară fără tradiţie şi fără cultură în această problemă a drogurilor, mentalitatea este total diferită.

Cetăţenii tratează altfel această problemă şi de aceea, în general, consumatorii de droguri sunt rejectaţi. Studiile pe care noi le-am efectuat arată clar că aceşti consumatori de droguri se află într-o zonă de risc crescut în ceea ce priveşte excluziunea. Aceşti oameni pot fi readuşi pe calea dreaptă, dar prin eforturi care să fie conjugate la nivelul în special al autorităţii statului”, a precizat Sorin Oprea. 

Cele mai citite

Taxele prea mari pe salarii au scos mii de români în stradă

Delegaţia Blocului Naţional Sindical a cerut luni reprezentanţilor Ministerului Finanţelor măsuri privind reducerea fiscalităţii pe muncă şi demararea de urgenţă a unei reforme fiscale,...

Victorie cu record pentru Simone Tempestini în Raliul Argeșului

Simone Tempestini a ajuns la cinci victorii în Raliul Argeșului, un record absolut al competiției, după ce s-a impus autoritar în etapa care a...

5 metode prin care îți poți depăși frica de a vorbi în limba engleză

Frica de a vorbi în engleză este o emoție comună printre cei care învață această limbă străină, dar există numeroase metode eficiente pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă