16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1VIDEO. Cum au vrut să scape de închisoare personajele-cheie din dosarul Microsoft

VIDEO. Cum au vrut să scape de închisoare personajele-cheie din dosarul Microsoft

Referatul DNA în baza căruia au fost arestați Dorin Cocoş (soțul Elenei Udrea la data săvârșirii faptelor), Gheorghe Ștefan Pinalti (primar Piatra Neamț), Gabriel Sandu (fost ministru al Comunicațiilor) și Dumitru Nicolae – NIRO (dezvoltator al unui centru rezidențial din Capitală, unde au trei locuințe de lux Victor și Daciana Ponta și Ilie Sârbu) face o radiografie clară a modului în care banii publici sunt drenați prin și spre personaje care fac legăturile între decidenții partidelor de la guvernare și opoziție și politicieni.

Din referatul procurorilor DNA se desprinde existența, în 2004, a unui grup central format din Claudiu Florică (reprezentantul Fujitsu Siemens Computers, prin care s-au cumpărat produsele Microsoft), Dinu Pescariu (tenisman apropiat de PSD, însărcinat cu împărțirea mitelor), avocatul Doru Boștină (se ocupa de acte și legalizarea lor), pe care îl vom regăsi pe tot parcursul derulării afacerii.

Grupul Pescariu, Florică și Boștină a penetrat, prin “sateliți”, toate guvernele

În 2004, acest grup s-a folosit și de influența omului de afaceri Dumitru Nicolae – NIRO, apropiat de lideri PSD, în special de Șerban Mihăilescu (pe atunci, secretar general al Guvernului Năstase) și de Dan Nica (pe atunci, ministru al Comunicațiilor), prin care s-a deschis “ușa” obținerii cumpărării produselor Microsoft prin firma reprezentată de Claudiu Florică, Fujitsu Siemens Computers și “aprobarea” ca discountul de 47%, oferit de Microsoft, să fie plătit totuși de la bugetul statului pentru a fi împărțit între intermediari și oamenii politici. Spre exemplu, din tranşa de 54 de milioane de dolari, 20 de milioane de dolari au ajuns la firme controlate de Dinu Pescariu și apoi împărțite grupării infracționale – intermediari și oameni politici.

Pentru “serviciile” sale, Dumitru Nicolae – NIRO ar fi primit 7,65 milioane de dolari.

Între politicieni-miniștri PSD care au luat mită în referatul DNA sunt nominalizați Șerban Mihăilescu, Mihai Tănăsescu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Adriana Țicău, Dan Nica, Remus Truică (fost șef de cabinet la premierul Năstase), Eugen Bejinariu, Ioan Moraru (de la SGG) și alții.

Grupul Pescariu, Florică, Boștină se învârtea  și în cercul triadei Alexandru Bittner, Adrian Petrache, Dorin Cocoș, care aveau  și ei ușile Guvernului Năstase deschise. Ulterior, după schimbarea puterii, prin Dorin Cocoș, raza lor de influență s-a extins spre lideri din noile partide de la guvernare.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/e974bed35c752986b08c0f9441c9db4f/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Membrii grupului central s-au transformat în principali denunțători

În 2009, contractual-cadru pentru informatizarea învățământului sub bagheta ex-premierului Năstase trebuia prelungit (prelungirea licențelor software). La guvernare era coaliția PDL –PSD, premier fiind Emil Boc.

Premierul a refuzat să încredințeze direct contractul către firma controlată de Claudiu Florică, așa cum o făcuse Adrian Năstase. Boc a cerut licitație.

Pentru ca Florică să câștige licitația, au intrat în joc sforarii, așa se înțelege din referatul DNA. Dirijorul “lobby-ului” ar fi fost Dorin Cocoș (soțul Elenei Udrea), ajutat de Gheorghe Ștefan Pinalti, care ar fi avut influență asupra ministrului Comunicațiilor, Gabriel Sandu. În joc a fost păstrat și Dumitru Nicolae – NIRO, care trebuia să ofere scrisoarea de garanție pentru derularea afacerii. Au câștigat “licitația”, iar mita a fost împărțită tot de Dinu Pescariu prin firmele off-shore ale unui grup de care se folosea.

Pentru rolul său, Dorin Cocoș ar fi primit cash, în Elveția, 9.000.000 de euro (Dinu Pescariu ar fi scos tranșe de bani din societăți controlate și i
le-ar fi dat cu sacoșa lui Cocoș). Dumitru Nicolae NIRO ar fi primit 3.000.000 de euro, Gheorghe Ștefan Pinalti – aproape 4.000.000 de euro, iar fostul ministru Sandu – 2.300.000 milioane de euro de la Pescariu și 1.800.000 de la avocatul Boștină.

În mod miraculos, denunțurile la DNA le-au făcut Claudiu Florică, cel care a beneficiat de contracte, Dinu Pescariu, cel care a repartizat mitele pentru toate guvernele și avocatul Doru Boștină, care se ocupa de legalitatea actelor.

Au făcut denunțuri sau autodenunțuri și alte persoane implicate în fraude precum Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului Năstase (care l-a înlocuit pe Șerban Mihăilescu), Dan Nica, fost ministru al Comunicațiilor, administrator de firme off-shore prin care s-au spălat banii.

Dinu Pescariu a păstrat pixurile cu care Dorin Cocoș a preconstituit probe după ce a aflat de dosar

În luna iulie, anul acesta, s-a aflat de faptul că DNA a început urmărirea penală in dosar. Unii s-au grăbit să se autodenunțe – cum a fost avocatul Boștină – pentru a scăpa de pedeapsă, alții au făcut denunțuri după începerea urmăririi penale pentru a-și negocia o pedeapsă mică, cu suspendare.

Dinu Pescariu este unul dintre “negociatori”. În plus, surse din PSD spun că Pescariu s-ar fi oferit să ajute DNA pentru a obține probe care să demonstreze că i-a dat banii cash lui Dorin Cocoș (împotriva căruia nu existau probe materiale).

Trebuie să mai precizăm că pe declarațiile de avere ale Elenei Udrea, soția lui Dorin Cocoș, au figurat împrumuturi de la Dinu Pescariu, unul de 500.000 de euro, apoi în alt an de 200.000 de euro.

Pentru a scăpa de “împrumuturi”, Cocoș ar fi făcut mai multe chitanțe că și-a plătit datoriile către Pescariu , cu date diferite, scrise cu cinci pixuri diferite, semnate și de Pescariu. Grijuliu, Pescariu a plecat nu numai cu chitanțele, ci și cu pixurile, pe care le-a păstrat într-o pungă, în sertarul în care avea și chitanțele. La percheziții, procurorii le-au ridicat.

INTERCEPTĂRI

Convorbire ambientală între Dorin Cocoș și Dinu Pescariu din data de 25 septembrie 2014, în care este amintită și “ELENA”, care poate fi sau nu fosta soție a lui Cocoș.

 

DORIN COCOŞ: Las-o aşa că e mai bine. Las-o aşa. Că am vorbit şi cu…cu Elena, şi a zis: Foarte bine!

DINU PESCARIU: Da?

DORIN COCOŞ: Da!

DINU PESCARIU: Bravo!

DORIN COCOŞ: Când…am spus…Că am stat şi m-am gândit…Băi, acolo nu scrie că trebuie să îi dau decât după 10 ani (datoriile înscrise în declarațiile de avere -n.n.). Păi încep să-i dau de mâine. Ce? Hai să fim drepţi. Şi cu asta basta! Şi tu, lasă-le acolo!

DINU PESCARIU: Mi-a fost frică să le duc acasă!

DORIN COCOŞ: Foarte bine! Eşti nebun? Mai bine dă-le încoace!

DORIN COCOŞ: Are şi el? Nu poate să spună chiar tot.

DINU PESCARIU: Ce să zică?

DORIN COCOŞ: Păi cum ce să zică? Ăsta mi-a zis cu teamă, Marian. Şi zic: “Măi, dacă ţi-a dat din conturile unui om care…?”

DINU PESCARIU: Nu contează. Dar de ce? Să zică el?

DORIN COCOŞ: Mă duc până la prezidenţiale, în … mea!

DINU PESCARIU: Zice… asta e chiar pe faţă

 

Fostul ministru Gabriel Sandu a fost și el înregistrat în timp ce vorbea cu o persoană necunoscută, în care se vaită că e scos țap ispășitor.

 

Gabriel Sandu: „Știi ce se-ntâmplă după părerea mea au făcut o singură greșeală, au exagerat total, au exagerat și mai e și altă treabă, a, a-nceput să ne facă doar pe unii vinvații de serviciu. Înțelegi, că dacă observi sunt eu și… pe Funeriu, dacă are protecție de la PMP, și pe Vreme” au și ei acolo un abuz în serviciu când, în fond, ei au făcut toată porcăria asta, deci de la ei a pornit tot, înțelegi, iar ăla care-i cel mai belea, sunt eu.”

 

Există la dosar și interceptări ale dialogurilor lui Dumitru Nicolae -NIRO cu o persoană „Cleo” , după începerea anchetei în dosar. Nicolae voia să-și doneze averea copiilor, probabil pentru a evita sechestrul asigurator pe care urmau să-l pună procurorii în vederea recuperării prejudiciului.

Dumitru Nicolae: Auzi, vorbeşte tu cu, cum o chemă? Cu notăriţa. Dacă e, luni să-mi pregătiţi şi mie documente în care să dau acţiunile (n.r. – firmei) donaţie la copiii mei.

(…)

Cleo: La modul că, dacă să spunem ai vreodată nişte creanţe, în următorii trei ani, să zicem, ai datorii, îţi anulează donaţia. (…)

Dumitru Nicolae:”… Pregătiţi variantele şi, dacă este, eu mâine sunt o să ajung în Bucureşti, că sunt în Câmpina”.

 

La dosar există convorbiri din 11 septembrie 2014, ale lui Dumitru Nicolae cu un ambasador , pe care îl anunță că nu mai sponsorizează Fundația „Marea Neagră” (a lui Dungaciu), că nu mai poate finanța nici o organizație neguvernamentală.

 

Nicolae Dumitru: Alo?

Dl ambasador: Cu respect, domnu’ Nicu! Domnu’ Nicu, mâine ar fi fost întrevederea, întâlnirea cu Dungaciu.

Nicolae Dumitru: Nu măi, nu măi.

Dl ambasador: O anulez, da?

Nicolae Dumitru: Anulați-o, spuneți-i că numai, și nici nu mai sprijinim Fundația Marea Neagră.

Nicolae Dumitru: Da! De luni o să tai toate contractele care le am, cu tot ce înseamna ONG-uri și tot!

Dl ambasador: Am înțeles.

Nicolae Dumitru: Bun, domnu’ ambasador! Ne auzim’.

Declaraţie: „Nu știam afacerile soțului”

Elena Udrea, candidatul PMP la președinție, susține că nu are nici o legătură cu scandalul Microsoft. Ea a declarant presei:

„Nu cunoșteam afacerile soțului meu, nu pentru că nu m-ar fi interesant neapărat, dar am avut atât de multe lucruri de făcut în ultimii zece ani în cariera mea, pentru acest proiect personal pe care eu l-am avut, încât nici timpul necesar nu-l aveam pentru a sta de vorbă. Știam de la început că e om de afaceri, ce să mă intereseze ce face în plus?”

 

Fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae, precum și primarul Gheorghe Ștefan au fost duși ieri în arestul Poliției

Cele mai citite

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...
Ultima oră
Pe aceeași temă