19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportFormula 1Cum s-a ajuns la ascunderea tezelor la Biblioteca Națională. Ministrul Culturii tace...

Cum s-a ajuns la ascunderea tezelor la Biblioteca Națională. Ministrul Culturii tace complice în scandalul secretizării doctoratelor

Ministrul Corina Șuteu refuză să ia atitudine în cazul scandalos al secretizării tezelor de ­doctorat de către Biblioteca Națională a României, instituție care îi e subordonată direct.

Pe de altă parte, ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat pentru „România liberă“ că va ­încerca să găsească o soluție de transparentizare a doctoratelor, împreună cu Ministerul Culturii.

„România liberă“ a dez­vă­luit, în edi­ția de ieri, că o interpretare absurdă a unei legi din 1996 a dus la interzicerea accesului publi­cului la tezele de doctorat găzduite de către Biblioteca Națională a României (BNR). Și mai grav, accesul la teze a fost îngreunat și pentru experții Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituție responsabilă cu analizarea suspiciunilor de plagiat.


Citește și: Biblioteca Națională a României invocă o lege veche, dar redescoperită, ca să interzică accesul la tezele de doctorat. Nici măcar experții CNATDCU nu pot consulta lucrările

De la sfârșitul lunii septembrie, Biblioteca Națională a României a interzis, practic, accesul publicului la tezele de doctorat susținute în România. Și nu doar publicului, ci și experților CNATDCU, cei care verifică acuzațiile de plagiat. Teoretic, accesul este încă permis, dar numai pentru varianta electronică a unei tezei.


Decizia a fost luată de către directorul BNR, Octavian Gordon, și a constat în refuzul de a pune la dispoziția cititorilor, la sala de lectură, a tezelor în format fizic. În schimb, Gordon a anunțat că doctoratele nu mai pot fi consultate decât în copie, versiune scanată, dar că operațiunea de scanare a tezelor poate dura oricât de mult.

Încă de la sfârșitul lunii octombrie a.c., „România liberă“ a încercat să afle de la ministrul Culturii, Corina Șuteu, dacă a girat aceste noi reguli de consultare a tezelor de doctorat la Bibliotecă. Iată cele trei întrebări pe care i ­le-am adresat demnitarei: „1. A fost doamna ministru Corina Șuteu informată de către Biblioteca Națională a României despre schimbarea regulilor referitoare la consultarea tezelor de doctorat? 2. A fost doamna mi­nistru Corina Șuteu informată de către Biblioteca Națională a României că realizarea unei «copii-substitut» a unei teze de doctorat poate fi amânată sine die, astfel încât accesul publicului la tezele de doctorat este, practic, imposibil? 3. Susține doamna ministru Corina Șuteu demersul BNR referitor la schimbarea regulilor referitoare la consultarea tezelor de doctorat?“.

Abia după 16 zile, Ministerul Culturii s-a învrednicit să dea un răspuns: „Vă informăm că răspunsul la solicitarea dumnea­voastră, transmisă Ministe­rului Culturii în format electronic, (…) nu poate fi comunicat în termenul inițial de 10 zile, urmând să-l primiți în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării solicitării (…)“.

În mod evident, ministrul Șuteu încalcă Legea infor­ma­țiilor publice (544/2001), întrucât întrebările RL nu necesită un volum mare de documentare astfel încât, conform legii, să fie nevoie de 30 de zile.

Ministrul Educației, lobby pe lângă Șuteu de la Cultură

Totuși, pentru „România liberă“, directorul Bibliotecii Naționale a României, Octavian Gordon, a susținut că-și dorește rezolvarea problemei și că, în acest sens, a luat legătura cu Ministerul Educației. Această din urmă instituție ar putea, arată Gordon, să le ceară universităților să trimită la BNR două exemplare ale tezei de doctorat, nu unul, astfel încât unul să rămână în depozitul “intangibil” și al doilea să poată fi consultat la sala de lectură.

Pentru RL, purtătorul de cuvânt al ministrului Educației, Mircea Dumitru, a declarat următoarele: “Domnul ministru va discuta cu doamna ministru Șuteu pentru a identifica o soluție astfel încât Biblioteca Națională să pună la dispoziția celor interesați lucrările de doctorat elaborate înainte de momentul 2016, adică de la momentul la care ele sunt în format digital“.

Mirabela Amarandei a adău­gat: „În ceea ce privește caracterul public al lucrărilor de doctorat, acest lucru este indu­bitabil. Potrivit Codului studiilor doctorale, formatul tipărit al lucrărilor de doctorat poate fi consultat la bibliotecile universităților sau ale Academiei Române. În unele cazuri, aceste exemplare pot fi găsite și la bibliotecile facultăților.

Pe de altă parte, Ministerul Educației lucrează la finalizarea platformei online care va asigura accesul digital la lucrările de doctorat elaborate după adoptarea noului Cod al studiilor doctorale, prin hotărârea de guvern 134/2016“.

În ciuda legislației, însă, cele mai multe facultăți nu oferă acces direct la tezele de doctorat, ci trimit doritorii la bibliotecile centrale universitare, în funcție de regiune. BCU București, însă, nu permite accesul la teze de doctorat decât studenților sau cadrelor universitare.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă