21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportFormula 1Cum se căpuşează o societate de stat: Șefii de la Gospodărire Urbană...

Cum se căpuşează o societate de stat: Șefii de la Gospodărire Urbană Galați au încasat necuvenit 190.000 euro

Curtea de Conturi a descoperit că, deși au adus o firmă a Primăriei Galaţi în pragul falimentului, șefii numiți politic ar fi încasat necuvenit salarii și indemnizații în valoare de 190.000 lei.

Un control efectuat de inspectorii de la Curtea de Conturi la societatea de administrare a domeniului public din Galați a dezvăluit un jaf din banii publici care ar putea ilustra un studiu de caz pentru modul în care sunt întreținute clientelele politice din fonduri locale.

Inspectorii au stabilit rezultatele unui control efectuat la Gospodărire Urbană Galați, societatea prin care Primăria administrează cimitirele, talciocul, parcările și spațiile verzi. Conform raportului pe care l-au întocmit, directorii și șefii mai mici de direcții și servicii, membrii CA și reprezentantul AGA au încasat necuvenit salarii și indemnizații în valoare de 872.000 lei, adică 190.000 euro.

Fostul director general, Eduard Grosu (ALDE) și directoarea economică, Tinca Podaru (PSD) au fost acuzaţi de Curtea de Conturi că și-au „umflat“ și salariile lor, dar și pe cele ale șefilor de direcții sau servicii, de asemenea numiți politic. Spre exemplu, fostul director Eduard Grosu ar fi încasat ilegal în perioada ianuarie 2014 – septembrie 2015 suma de 102.908 lei, conform raportului.

Ceilalți directori ar fi primit numai în perioada ianuarie – iulie 2016 cu 562.128 de lei mai mult decât li se cuvenea. La fel de bine ar fi fost plătiți și membrii CA şi cenzorii, aceștia încasând suma de 193.516 lei, care reprezintă plăţi nelegale efectuate în perioada ianuarie 2014-octombrie 2016. Eduard Grosu nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste acuzaţii.

Salarii uriașe pentru șefi

În timp ce șefii numiți politic încasau salarii și sporuri cu mult mai mari decât li se cuvenea, simplii angajați ai Gospodărire Urbană SRL nu își luau nici măcar salariile trecute pe hârtie, a descoperit Curtea de Conturi. Societatea era chiar pe punctul de a intra în faliment din cauza proastei administrări.

Potrivit bilanțului de la finalul lui 2014, societatea ar fi trebuit să fie pe profit, pentru că administrează parcările cu plată din oraș, cimitirele, talciocul, baza de agrement de la Plaja Dunărea, activități din care se încasează foarte mult, investițiile fiind minime. Dar a ieșit pe minus, datoriile reprezentând aproape 20% din cifra de afaceri. În condițiile în care nu erau plătiți nici furnizorii, nici dările la stat, iar la plata salariilor erau datorii totale de 470.000 de lei, această societate funcţionează mai mult pentru a produce salarii pentru șefii numiți politic.  

Enclavă ALDE/PSD

SC Gospodărire Urbană SRL, fostul serviciu ADP din cadrul Primăriei Galați, a „revenit“ Partidului Conservator (PC) la împărțirea funcțiilor conform algoritmului de după alegerile locale din 2004, când acest partid a mers în alianță post-electorală cu PNL și PD. Liderii locali ai formaţiunii şi-au împărțit atunci până și funcțiile de directori la cele trei teatre din Galați.

Din 2004 până în septembrie 2015, societatea a fost controlată de organizația PC Galați, mutată la ALDE. După ce formaţiunea a început colaborarea cu PSD, în organigrama societății a început să apară și clientela acestui partid, dar și rudele clientelei. Directoarea economică Tinca Podaru (PSD) și-ar fi angajat la Gospodărire Urbană sora, cumnatul și o nepoată, potrivit presei locale.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă