11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1De ce nu are turle prima biserică ortodoxă din Constanța

De ce nu are turle prima biserică ortodoxă din Constanța

 

Biserica Greacă este prima biserică ortodoxă din Constanța. Prima ei atestare are loc în anul 1862. Construită de comunitatea elenă din Tomis, în zona peninsulară a orașului, era inițial o bisericuță de lemn două camere, una din ele servind drept sală de clasă.

Construcțiile erau din lemn în acea perioadă, inclusiv primul cazinou din Constanța (prima construcție din beton armat din România va apărea în 1910, tot în Constanța. Este vorba despre Moscheea Mare Carol I). În câțiva ani devine însă neîncăpătoare, așa că în anul 1865 a început construcția unei biserici de piatră, finalizată în 1867, la baza ei stând firmanul de construire dat de către Sultanul Abdul Aziz. Planul arhitectural și de construcție al bisericii a fost întocmit de către arhitectul grec I. Teoharidi.

Clădirea, în formă dreptunghiulară, nu are turle, întrucât bisericile creştine din Imperiul Otoman nu aveau voie să fie mai înalte decât moscheile musulmane. Pictura bisericii a fost executată de un renumit pictor aghiograf de la Muntele Athos. De-a lungul timpului, a fost adăugat cafasul pentru cor, două balcoane laterale şi clopotnița, încadrată, în anul 1947, în latura dreaptă, fără afectarea stilului arhitectural.

În anul 1954 biserica a fost declarată „monument istoric” şi în anul 2004 a fost inclusă pe lista de Patrimoniu Naţional şi Cultural.Datorită lipsei fondurilor şi a stării de degradare, membrii Comunităţii Elene au cerut aprobarea Patriarhiei Române ca lăcaşul de cult să treacă în administrarea Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1974, Patriarhia Română a aprobat includerea bisericii parohiale în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului şi a Dunării de Jos. Între anii 1984-1991 şi 2006-2010 s-au desfăşurat lucrări de reparaţii capitale. Biserica a fost pictată din nou, cea veche fiind alterată de scurgerea timpului. Aceasta a fost realizată de către pictorul Nicolae Radu, între anii 1988-1990, și sfințită în 1991. Slujbele se oficiază atât în limba română, cât şi în limba greacă.

Îl cinstește pe Sfântul Fanurie

Biserica Greacă din Constanța îl cinstește joi, 27 august, pe Sfântul Fanurie, cel de-al doilea hram al lăcașului de cult, primul fiind Schimbarea la Față. Fanurie este un sfânt grec cinstit de către comunitate greacă încă din secolul al XIX-lea. Cu acest prilej, joi, 27 august, de la ora 9.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la prima biserică ortodoxă din Constanța.

Nu se cunoaște cu exactitate locul și perioada în care a trăit Sfântul Fanurie, însă este ­reprezentat într-o icoană de secol XIV, descoperită printre ruinele unei biserici din insula Rhodos. Cultul său este foarte răspândit în rândul grecilor, ­fiind considerat sfânt făcător de minuni. 

Geamie din 1525

Unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din România fusese construit cu mai bine de 300 de ani înainte de Biserica Greacă. Este vorba despre geamia “Esmahan Sultan” din actuala Mangalie. Geamia este ctitorită de Esma-Han, fiica Sultanului Selim al-II-lea, şi dată în folosinţă în anul 1525. Este un monument de arhitectură în stil maur, având un stil aparte faţă de construcţiile de cult turceşti din Dobrogea. Lăcaşul de cult este înconjurat şi de un cimitir musulman în care au fost înhumate personalităţile vremii. Geamia a fost reabilitată în anul 2008, cu sprijinul financiar decisiv al unui om de afaceri din Turcia, Çapa Tunç, valoarea lucrărilor fiind estimată la un milion de euro.

» În anul 1954 Biserica Greacă a fost declarată „monument istoric” şi, în anul 2004 a fost inclusă pe lista de Patrimoniu Naţional şi Cultural.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă