5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Evaziune fiscală și spălare de bani în Portul Constanța

Evaziune fiscală și spălare de bani în Portul Constanța

Pe tot parcursul lunii noiembrie, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în baza ordonanţei emisă de procurorul din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, au documentat activitatea infracţională a unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani, care acţiona în Portul Constanţa. Astfel, s-a început urmărirea penală in personam, respectiv in rem, faţă de opt persoane juridice şi 11 persoane fizice (opt cetăţeni egipteni, un sirian, un irakian şi un român), care sunt suspectate de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, constituirea unui grup infracţional organizat, folosirea de acte nereale faţă de autoritatea vamală şi siguranţa navigaţiei.

Transportau cherestea din Constanța în Egipt

Polițiștii constănțeni spun că în acest caz există suspiciunea rezonabilă că pe teritoriul României gruparea infracţională desfăşura operaţiuni comerciale cu material lemnos prin folosirea de acte nereale faţă de autoritatea vamală, având ca scop transportarea, cu ajutorul a două nave, a unor cantităţi mari de cherestea din Portul Constanţa în oraşul Damietta din Egipt, obţinându-se astfel un câştig substanţial. De asemenea, cu acordul comandanţilor celor două nave, se pare că persoanele implicate în cele două dosare penale încărcau marfă peste nivelul de siguranţă al navei, fiind posibilă pierderea unei mari încărcături pe o mare agitată, ceea ce punea în pericol siguranţa navigaţiei.

Dosare penale

Poliţiştii de frontieră constănţeni fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de „folosire la autoritatea vamală a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă”, „omisiunea în tot sau în parte a evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate”, „dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni”, „constituirea unui grup infracţional organizat” şi „plasarea pe o navă a unei încărcături de natură să pună în pericol siguranţa navigaţiei”.

Sechestru pe o navă și pe marfă

Pentru continuarea cercetărilor în cele două lucrări penale instrumentate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, anchetatorii au dispus sechestrul asigurător asupra unei nave comerciale, sub pavilion Belize, precum şi a mărfurilor transportate de aceasta, iar cealaltă navă, sub pavilion Republica Moldova, a fost indisponibilizată până la finalizarea cercetărilor.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă