11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportFormula 1EXCLUSIV. AUDIO. Mesajul mafiei către denunțătorul primarului Craiovei: Viața e scurtă. Poți...

EXCLUSIV. AUDIO. Mesajul mafiei către denunțătorul primarului Craiovei: Viața e scurtă. Poți să mori la plajă

Dosarul penal al primarului Craiovei devine din ce în ce mai tenebros. După ce a fost discreditat public de către Lia Olguța Vasilescu, denunțătorul Petru Becheru a fost amenințat, voalat, cu moartea, de către un angajat al acesteia. România liberă deține, în exclusivitate, înregistrarea convorbirii telefonice prin care angajatul primăriței îl amenință pe Becheru. De altfel, denunțătorul a și depus, la sfârșitul săptămânii trecute, o plângere la DNA în care a menționat amenințările și presiunile subordonatului edilului Craiovei.

Marți, 2 august, după zece seara, denunțătorul Petru Becheru a fost contactat telefonic de către Tomiță Gavrilă, contabil al Regiei Autonome de Transport Craiova, instituție subordonată Primăriei Craiova. Anterior convorbirii telefonice, Gavrilă postase cel puțin un comentariu foarte dur, în online, la adresa lui Becheru. Pe tot parcursul convorbirii telefonice, contabilul regiei subordonate primarului Lia Olguța Vasilescu încearcă să-l determine pe Becheru să-și retragă denunțul împotriva acesteia. Iată câteva pasaje relevante. 

"Și dacă v-ați retrage toate acuzațiile de acolo, de la proces?"

"Tomiță Gavrilă: Știți cum aș proceda, să fiu sincer?
Petru Becheru: Și după aia, serios, când sunt chemat, eu trebuie să declar ceea s-a întâmplat sau, mă rog, nu știu, eu o respect pe Olguța…
T.G.: Știți ce aș face, să fiu sincer?
P.B.: Ce ați face?
T.G.: La lumea asta nebună care este în jurul nostru, acuma să nu o luați ca pe o influențare sau altceva sau alte chestii… 
P.B.:  Nu, că mă sfătuiți ca pe copilul dumneavoastră, bănuiesc! 
T.G.:  Aș invoca niște motive de sănătate de undeva, aș pleca din Craiova undeva într-o excursie, într-o vacanță, cum ziceți dumneavoastră, și aș renunța la toate! Pentru că, «Ia, descurcați-vă, că până la urmă este și orașul vostru», locatarii ceilalți care sunt pe acolo, pentru că aceleași probleme le-am avut și eu în bloc.
P.B.: Eu degeaba plec, că va fi proces. Problema e ce declar eu acolo și ce mi se întâmplă după ce declar. 
T.G.: Și dacă v-ați retrage toate acuzațiile de acolo, de la proces, de acolo, toate nebuniile? Auzi, domn'e, nu mai vreau să fiu parte în proces. Care e problema? Ce s-ar întâmpla? 
P.B.: Da, se poate și ceva de genul ăsta. 
T.G.: Da, ia zi-mi, și nu ar fi mai bine? 
P.B.: Da, și atunci nu aș mai avea nicio problemă. Pentru că am și eu familie, am și eu…
T.G.: Familia dumneavoastră ar sta liniștită, ceilalți din bloc ar zice, ar mai comenta o zi, două, trei (…)."

"Doi ani de zile te tracasează! Eu aș renunța la tot"

"T.G.: Dacă vrei, te invit pe la mine, pe la cabană pe acolo («Cabana Tomiță» din stațiunea Rânca, Gorj – n.r.) și stăm împreună. (…) Stai, te relaxezi, îți faci grătare, bei un pahar de vin, de bere, iei apă de la izvor. Ce pot să zic altceva? Ca să fii liniștit. Și îți spun eu că e… deci nu o lua ca pe altceva de mituire sau așa… 
P.B.: Mă mituiți să ce? Că nu aveți dvs nicio treabă, de ce să mă mituiți?
T.G.: Nu am nicio treabă. Adică eu îți dau un sfat ca să ieși din presiunea asta. 
P.B.: Eu sunt sigur că dacă vin la cabană la dumneavoastră, mă convingeți să nu mai fac nimic cu Olguța. 
T.G.: Nu, nu. Deci dacă o faci, o faci din convingerea, din… (…) Așa, dar pe partea cealaltă eu îți spun că așa aș proceda. (…) Deci nu are rost să te mai complici, te complici pentru lucruri… Astea sunt lucruri mărunte. Mărunte care îți consumă din energie și îți aduce energie negativă. 
P.B.: Și poți să suferi! 
T.G.: Exact! Și suferi și aiurea, suferi și aiurea! Mergi, retrageți și nu te-ar mai chema nimeni! Că acum să fii convins că, dacă mergi înainte, o să te cheme ăștia la DNA, la judecătorii, la tribunal, la curte de apel și o să vii, nu o lună-două, cred că te tracasează acuma doi ani de zile de voie! 
P.B.: Doi ani… 
T.G.: Doi ani de zile de voie te tracasează! Eu aș renunța la tot: <Ia, îmi scot dosarul și descurcați-vă voi cu ce aveți acolo la ce-a mai rămas la DNA și gata. Lăsați-mă în pace!> Așa aș proceda dacă aș fi în locul dvs."

"T.G.: Știi care-i… Viața e scurtă! (…) am avut colegi la port care la cincize… la patruzeci și ceva de ani au făcut accident vascular, la cincizeci de ani au făcut ăsta, atac de inimă, ăsta… infarct și au murit la plajă… Pe plajă au murit (aluzie la faptul că Becheru abia se întorsese de la mare, de unde postase fotografii pe Facebook – n.r.) tot din cauza acestor probleme. Deci am avut colegi care au murit! 
P.B.: Da… Vedeți, eu nu m-am gândit la chestiile acestea până acum… 
T.G.: Și eu… Deci de-asta am și renunțat la un moment dat la niște funcții, pentru că mă afectau. (…) Pentru că, la urma urmei, suntem o căsuță, o căsuță într-o organigramă. Nu numai în organigrama lui Dumnezeu. Dar și la Ford, indiferent că te duci la Ford, că te duci la BMW sau în altă parte, ești o căsuță într-o organigramă. Așa și cu viața asta: ești o căsuță într-o organigrama, asta a vieții, știi? (…) Ia gândește-te tu, vezi… săptâmâna viitoare sunt pe la munte, dacă vrei să vii, vino pe acolo și lasă-i baltă pe toți!"

Angajatul Olguței: "Cred în nevinovăția dânsei"

Tomiță Gavrilă nu simte nici un fel de remușcare după ce a încercat să-l convingă pe denunțătorul Petru Becheru să renunțe la a o mai acuza pe lia Olguța Vasilescu. Acesta este contabil la Regia de Transport Craiova, deci direct subordonat primarului Craiova. A fost membru al Frontului Salvării Naționale (FSN) încă din anul 1992 iar în prezent este unul dintre susținătorii înfocați ai primarului Lia Olguța Vasilescu. Contactat pentru a-și spune punctul de vedere în legătură cu sugestiile pe care le-a făcut lui Petru Becheru, a declarat că nu a fost vorba nici o clipă să-i fie pusă viața în pericol. „Eu i-am spus ce aș face în locul lui. Dar, înainte, mi-aș da demisia din funcția de președinte al asociației și mi-aș retrage toate plângerile. Dânsul a înțeles eronat. Nu are de ce să îi fie frică. Dar a luat în serios ce i-am spus în legătură cu retragerea tuturor plângerilor.”, a declarat Tomiță Gavrilă pentru România liberă.

În plus, consideră că plângerile făcute la DNA împotriva primarului Lia Olguța Vasilescu sunt lucruri mărunte, pentru că se uită lucrurile importante. „Să gândim macroenomic pentru Craiova. Așa suntem noi, oltenii! Ne enervăm între noi, în loc să gândim macroeconomic. Nu numai că am fost membru FSN și voi fi susținătorul Liei Olguța Vasilescu. Cred în nevinovăția dânsei. Ceea ce a făcut pentru Craiova nu s-a făcut în ultimii 25 de ani.”, a mai precizat contabil la Regia de Transport Craiova.

Becheru: "Când citești și amenințări directe la viață și familie nu ai cum să nu te gîndești serios la ele"

România liberă a stat de vorbă și cu Petru Becheru, pentru a afla povestea denunțului depus de acesta împotriva Liei Olguța Vasilescu. Iată interviul cu acesta.

Cum ai ajuns martor denunțător în dosarul de corupție al edilului Craiovei?

Petru Becheru: În toamna anului 2013 mai mulți președinți de asociații de proprietari din Craiova am fost chemați la o ședință la primărie, unde am fost informați că s-a decis renovarea fațadelor blocului Romarta. Acesta se află vizavi de sediul primăriei din Craiova. Sursa banilor nu era foarte clară atunci. Inspectorii de la primărie s-au exprimat ca banii provin din fondurile primăriei, care ar fi atras fonduri europene. Atunci Craiova era înscrisă în cursă pentru a deveni Capitală Europeană.
În urma acestei întâlniri am decis să solicit toată documentația pentru a o supune la vot în cadrul Adunării Generale a Proprietarilor pentru că o asemenea lucrare afecta tot blocul. Nu am primit documentația. După câteva zile am dat un interviu în care am spus că sunt foarte multe aspecte de lămurit referitoare la propunerea de renovare a fațadelor. Nu era foarte clar cine trebuia să plătească lucrările și cine nu. Se spunea că proprietarii de la parter trebuie să plătească valoarea lucrărilor, ceilalți nu. Nu mi s-a părut corect. Atunci mi-am exprimat o serie de dubii cu privire la proveniența banilor și la modalitatea de execuție prezumtivă a lucrărilor.

Primăria a transmis documentația solicitată?

P.B.: Nu! Dar, pe data de 8 decembrie 2013, inspectorii de la primărie au venit în control la asociația de proprietari și au plecat pe 24 decembrie 2013. La mine la asociație nu s-au găsit probleme. Locatarii plătesc întreținerea direct la bancă pentru că am creat un sistem informatizat. Plățile asociației se fac tot prin transfer bancar. Din acel moment nu am mai auzit nimic.
Pe 27 martie 2014, Consiliul Local a adoptat două hotărâri prin care au modificat regulamentul de urbanism al orașului și au stabilit că orice fel de reprații și zugrăvire să se facă pe întreaga fațadă a blocurilor, culorile care se folosesc să fie uniforme. În plus, pentru aceste lucrări era nevoie de un proiect tehnic și un aviz de la primărie.
Pe 28 martie am fost invitat la un post local de televiziune care aborda acest subiect. Când să ies din bloc, lângă bloc se instala o schelă. I-am întrebat pe muncitori ce fac acolo, iar ei mi-au spus că vopsesc fațada blocului, dar cu noi nu se încheiase nici un contract. Nu aveau acordul proprietarilor. Absolut nimic. Atunci a venit șeful de șantier de la centrul istoric care se ocupa și de vopsirea blocului Romarta. El m-a dus la arhitecta șefă a orașului, care mi-a spus că conducerea primăriei a hotărât vopsirea fațadelor și m-a trimis la directoarea de la controlul de asociații de proprietari. Aici mi s-a spus că există o organizație nonguvernamentală cu numele Pro Craiova, și că această organizație are sute de sponsori care au dat bani, materiale și forță de muncă. Dânsa i-a dat telefonul meu președintei oragnizației Pro Craiova Daniela Popescu, care mi-a transmis ulterior un draft de contract.

Ce conținea contractul?

P.B.: Am transmis draftul de contract proprietarilor și l-am afișat la avizier pentru ca vadă toți. După câteva zile au venit doi proprietari care sunt juriști și au spus că nu este legal deoarece nu avea trecută valoarea, nu erau trecute obligații clare pentru părți, nu exista garanție pentru lucrare. Am făcut o nouă cerere la primărie în care le-am explicat că trebuie să trecem toate aceste aspecte.
Am vorbit cu niște avocați și am făcut contractul cu obligații clare pentru toată lumea.
Reprezentanții primăriei m-au amenințat că o să mă amendeze în fiecare zi dacă nu semnez contractul. Spuneau că de fapt mă opun acestei operațiuni demarate de doamna primar Lia Olguța Vasilescu.

Ce te-a determinat să faci plângere la DNA împotriva primarului Lia Olguța Vasilescu?

P.B.: Firmele care sponsorizau organizația „Pro Craiova” erau chiar cele care aveau contracte cu Primăria Craiova. Doamna primar Olguța Vasilescu le-a dat de înțeles că nu le vor fi plătite facturile dacă nu sponsorizează organizațiile de casă. Asociația „Pro Craiova” este condusă de Daniela Popescu. Era angajată la Regia de Transport a Craiovei, instituție aflată în subordinea lui Radu Preda, care în prezent este city manager și fost șofer al doamnei primar. Toți au fost anchetați de DNA.
Eu am acuzat faptul că doamna primar și-a folosit influența pentru a obliga firmele să sponsorize organizația, și-a folosit influența pentru ca Poliția Locală să facă acțiuni ilegale, să nu ia act de faptul că nu sunt respectate autorizațiile de construcții. În cadrul Poliției Locale funcționează serviciul Disciplina în Construcții care are rolul de a verifica dacă sunt respectate certificatele de urbanism și normele în construcții. Aceștia nu au făcut nimic datorită influenței doamnei primar.

Când au început amenințările la adresa ta?
P.B.: Amenințările au început după ce doamna primar a fost trimisă în judecată și a început să publice stenograme din dosar inclusiv cu fotografia mea, pe o rețea de socializare. Comentariile la postări conțineau amenințări explicite. Probabil a pus poza mea pentru a fi văzut și memorat de către persoanele care vor să îmi facă rău. Postarea stenogramelor a început după ce am spus că asociația de proprietari se va constitui parte civilă în dosarul penal al doamnei primar. Așa a ajuns la concluzia că eu aș fi principal denunțător. M-a considerat o victimă ușoară, care poate de a fi atacată și decridibilizată public.

Cât de reale sunt amenințările la adresa ta?
P.B.: Au fost amenințări de agresiune fizică, alții voiau să mă evacueze mea din oraș, dar sunt și amenințări explicite cu moartea. În momentul în care vezi sute de oameni că vorbesc urât despre tine, că te amenință și te batjocoresc public, apoi mai citești și amenințări directe la viață și familie nu ai cum să nu te gîndești serios la ele."

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă