8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Legea amnistiei fiscale a mamelor, ignorată de funcționari

Legea amnistiei fiscale a mamelor, ignorată de funcționari

Scutirile de plată și eșalonarea debitelor permise de legea amnistiei fiscale a mamelor întârzie să fie puse în aplicare, deși legea este în vigoare de toamna trecută. Funcționarii ignoră legea și induc în eroare mamele care au ajuns datoare.

Foaie cu foaie, funcționara răsfoiește dosarul din fața ei. E liniște în biroul în care se recalculează indemnizațiile primite de mamele din sectoarele 1 şi 6, din sediul Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) de pe strada Ion Câmpineanu.

Din când în când se aud doar sorbiturile uneia dintre funcționare, care-și toarnă în pahar lapte adus de acasă într-o sticlă căreia odată i-a dat culoare un suc de portocale.

În spatele celor două femei care decid cine și cât are de dat înapoi statului din indemnizația deja luată sunt fișete înalte pline cu dosare, pe jos, saci cu dosare, pe birouri, dosare.

Pe biroul funcționarei absorbite în calcule tronează un cactus – mort demult.

„Da, aveți un debit de 3.200 de lei“, spune funcţionara și ridică plictisită ochii din foi spre femeia din fața ei, care a primit o indemnizație mai mare decât ar fi trebuit. „O să primiți somație în câteva zile“.

Pe biroul doamnei sunt zeci de asemenea somații. Sunt sume de 1.000, 3,000, dar și unele de peste 25.000 lei, pe care mamele trebuie să le restituie statului, ca urmare a recalculării.

Cele mai multe debite sunt o con-se-cință a procedurii de calcul a in-demnizației pentru creșterea copilului.

Mai exact, indemnizația se calculează ca procent din venitul net al mamei din anul dinaintea nașterii copilului, iar datele fiscale finale sunt disponibile doar după ce se încheie anul fiscal.

De exemplu, dacă o femeie a născut la jumătatea anului 2013, în iunie, indemnizația i se calculează pe baza venitului net între iunie 2012 și iunie 2013.

Când și-a depus dosarul pentru indemnizație, femeia a avut datele financiare finale de la ANAF pentru anul 2012, an fiscal încheiat la acel moment, dar  nu și pe cele aferente anului 2013, care au fost calculate abia la începutul lui 2014.

Așa că funcționarii calculează venitul, pentru jumătatea din 2013, bazându-se pe datele furnizate de angajatorul mamei. Ele nu sunt însă finale, doar ANAF fiind intituția ce decide care este venitul net real, pe baza declarațiilor depuse la începutul anului 2014.

Inspectorii agenției recalculează apoi indemnizația, pe baza datelor finale de la ANAF.

Așadar, în astfel de cazuri, dife-rențele nu sunt din vina mamei, ci a sistemului pe baza căruia se calculează indemnizația.

Micii „regi“ care fac şi desfac

Fiecare dintre zecile de somații de pe biroul funcționarei se încheie cu propoziția: „Debitorul are la dispoziție un termen de 15 zile de la comunicare pentru plata sumei“.

Funcționara spune că nu, legea nu permite o plată eșalonată a sumelor restante.

„Dar nu e treaba mea asta, întrebați la contabilitate“. Un etaj mai jos, câteva doamne nu privesc cu ochi buni pe cel care bate și apoi deschide ușa ușor. „Nu, nu puteți plăti în rate. Aveți 15 zile la dispoziție“, șuieră una dintre funcționare. 

Asta deși, câteva paragrafe mai sus, somația primită prin poștă face referire la OUG nr. 44/ 2014, prin care legiuitorul a decis că „suma datorată se recuperează fără perceperea de dobânzi și penalități de întârziere dacă acestea sunt restituite în termen de maximum 180 de zile“.

Tot 180 de zile stipulează și Legea nr. 126/2014 prin care s-a modificat Ordonanța de Urgență nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Oficialii ANPIS transmit că termenul legal de restituire a debitului este de 180 de zile și că cele 15 zile ar respecta dispozițiile Codului de Procedură Civilă privind executarea silită: „În concluzie, termenul este de 180 de zile, la care se adaugă cele 15 zile“.

În răspunsul transmis la solicitarea României libere, reprezentanții ANPIS nu explică de ce funcționarii induc în eroare mamele, în loc să le explice exact procedura.

Oficial din minister: „E o greșeală, o vom repara“

Pe 23 septembrie, cu o săptămână înainte de campania electorală pentru alegerile prezidențiale, Legea 126/2014, a amnistiei fiscale a mamelor, intra oficial în vigoare.

Ea nu își face însă efectul nici astăzi, la peste cinci luni de la promulgare.

Agenția de Plăți și Inspecție So-cia-lă este subordonată Ministerului Mun-cii, Familiei și Protecției Sociale, instituție care a elaborat atât OUG nr. 44, cât și legea amnistiei fiscale a mamelor, acte normative care permit mamelor cu debite în urma recalculării indemnizației să plătească în termen de 180 de zile de la comunicarea deciziei.

Oficialii ministerului știu de cele 15 zile comunicate în mod eronat ca termen de plată pentru restituirea debitelor.

„Am aflat recent, în urma unor plângeri. Și eu m-am întrebat, n-am reușit încă să aflu. Vom avea discuții cu conducerea ANPIS, nu știm care este cauza acestei greșeli, dar o vom repara“, spune Mihaela Grecu, directorul Direcției Politici Asistență Socială din minister, care le sfătuiește pe mame să conteste somațiile care le cer să restituie debitele în 15 zile.

Amnistia, numai la cerere

Legea amnistiei fiscale a mamelor le vizează direct pe acelea care au avut venituri suplimentare pe perioada cât au primit indemnizația, fapt interzis de legea veche.

„Fără să-și dea seama, au avut diverse contracte, fie pentru polițe de asigurări, fie pentru vânzări de cosmetice și alte activități de acest gen“, explică Grecu.

Legea nu le iartă însă pe mamele care au procese pe rol pentru restituirea debitelor, pe cele în cazul cărora o instanță a decis să nu li se restituie sumele, precum și pe mamele care se fac vinovate de fals în acte.

De asemenea, nici cele ale căror venituri au fost corectate odată ce datele fiscale de la ANAF au fost disponibile nu scapă de plată.

Scutite vor fi doar cele care au primit indemnizații înainte de intrarea în vigoare a legii, celorlalte aplicându-se noua regulă stipulată de OUG 111/2010 modificată, care stipulează că pot realiza venituri suplimentare de 3.000 de lei pe an pe perioada indemnizației.

Scutirea de la plată va avea loc doar dacă mamele depun cerere în acest sens.

„Drepturile, indemnizațiile li s-au dat pe baza unei cereri, scutirea se face tot pe bază de cerere, au la dispoziție trei ani“, spune Grecu, potrivit căreia în momentul de față ANPIS și ANAF lucrează la protocolul de colaborare prin care se vor face scutirile de plată. 

Toată indemnizația restituită, pentru o pastă de dinți 

Ministerul Muncii a decis să modifice legea după ce mii de mame au fost obligate de lege să dea înapoi parțial sau integral indemnizațiile pentru că au avut și alte venituri pe perioada indemnizației.

„Au fost cazuri ridicole. A vrut să-și cumpere pastă de dinți de la Amway sau cosmetice de la Avon, Oriflame și, fiind reprezentant, a intrat la ANAF cu comision“, spune Grecu.

Acele femei și altele ca ele care au fost obligate să restituie indemnizația parțial sau integral în perioada
1 ianua-rie 2011 – 27 septembrie 2014 vor primi sumele înapoi.

Debitele vor fi restituite în următorii cinci ani, în cote anuale egale.

În total, 16.000 de mame vor fi scutite de la plată, iar totalul debitelor amnistiate este estimat la 50.000.000 de lei. 

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă