4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSportFormula 1Metoda necinstită a Primăriei Capitalei pentru a scăpa de procese

Metoda necinstită a Primăriei Capitalei pentru a scăpa de procese

În anul 2012, în urma sesizărilor Curţii de Conturi, Guvernul a emis o ordonanţă prin care dorea să interzică contractele de asistenţă juridică dintre primării şi case de avocatură care erau plătite cu sute de euro pe oră. Primăria Bucureşti nu s-a conformat deciziei nici până astăzi.

Marile case de avocatură din Bucureşti fac bani buni din afacerile pe care le au cu Primăria Municipiului Bucureşti. Un raport al Curţii de Conturi atrăgea atenţia încă din 2011 asupra contractelor  păguboase pe care PMB şi ALPAB, societate aflată în subordinea Primăriei, le încheiaseră cu firmele de avocatură, în condiţiile în care existau peste patruzeci de jurişti ai municipalităţii.

„Angajarea acestor cheltuieli (n.r. – asistenţă juridică în 2009) este neoportună, neeconomicoasă şi neeficientă în  condiţiile în care obiectivele contractului constituie atribuţii de serviciu pentru angajaţii ALPAB din serviciile existente: juridic, administrativ, financiar şi contabilitate, achiziţii de bunuri şi servicii, contracte, investiţii în care îşi desfăşoară activitatea 42 angajaţi ai ALPAB, remuneraţi din fonduri publice“, notau inspectorii Curţii de Conturi în anul 2011.

Citește și: ANALIZĂ. 9 din 10 promisiuni ale lui Oprescu s-au dovedit mincinoase

Case mari de avocatură îl reprezentau pe Sorin Oprescu în peste 60 de procese pe care acesta le avea  numai cu Consiliul Local. Pe listă  firmelor se află   Societatea Civilă Profesională de Avocaţi Ştefănică şi Florea, Societatea Civilă de Avocaţi Tănăsescu, Societatea Civilă de Avocaţi Salan Moore şi Asociaţii, Societatea Civilă de Avocaţi Şova & Asociaţii (aparţinând senatorului PSD Dan Şova), Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii, Raţiu şi Raţiu, Societatea Civilă de Avocaţi Florescu şi Asociaţii, Cabinet de avocat Cliza Marta Claudia, Boştină şi Asociaţii, Cabinet de avocat Cristina Trelea, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (firmă unde este acţionar mama senatorului Dan Şova – Ana Diculescu – foto medalion), Zamfirescu, Racoti & Partners, Leaua și Asociații, Firon Bar – Nir.  Onorariile cu care sunt plătite Casele de Avocatură sunt secrete. Atât Primăria Bucureşti, cât şi ALPAB nu  vor să comunice sumele cu care respectivele societăţi sunt plătite, declarând în 2012 că „nicio casă de avocatură nu a depăşit valoarea de 900 RON onorariu orar“. RL a mai solicitat şi acum un punct de vedere pe acest subiect, dar nu a primit nici un răspuns.

Ce despăgubiri cer casele de  avocatură clienţilor

Majoritatea Caselor de Avocatură reprezintă Primăria Bucureşti şi societăţile din subordine în sute de procese, mare parte din acestea cu organizaţii non-guvernamentale.  Spre exemplu, Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul“ are peste cincizeci de procese cu PMB, procese în care se luptă practic cu peste cinci case mari de avocatură, după cum ne-a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei. „Nu ştiu cum sunt selectate, însă noi ne întâlnim cu casele de avocatură peste tot. Şi noi şi celelalte organizaţii care reprezintă societatea civilă avem mereu parte de case de avocatură.“

Pe lângă onorariul pe care marile case de avocatură îl percep Primăriei Bucureşti, acestea percep şi despăgubiri- record de la cei care pierd procesele. În cazul în care acţionezi PMB în instanţă pentru că nu a răspuns la o banală   solicitare de  informații în baza Legii 544/2001 (lucru pe care îl face destul de des) şi pierzi procesul, rişti să te alegi cu cheltuieli de judecată de câteva mii de euro, pe care trebuie să le achiţi către avocaţii primăriei.

Cei de la „Salvaţi Bucureştiul“ au pierdut un proces în urmă cu puţin timp cu Primăria şi deja le-au fost blocate conturile şi urmează executarea silită pentru suma de 10.000 de lei reprezentând cheltuielile de judecată, adică onorariul firmei  Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (firmă unde este acţionar mama senatorului Dan Şova). Nicuşor Dan spune că Primăria Bucureşti nu prea trimite pe nimeni în instanţe în procesele importante, însă preferă să se lupte cu cei care contestă abuzurile din primărie. „Primăria Bucureşti a avut un proces la Alba Iulia unde miza era de aproape două zeci de milioane de euro . Nu a trimis nici măcar un jurist. Asociaia «Salvaţi Bucureştiul» a intervenit în proces de partea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi a câştigat pentru municipalitate“, ne spune Dan.

Lege cu „portiţe“ pentru continuitatea contractelor juridice păguboase

În Ordonanţa de urgenţă nr. 26/2012  Guvernul spunea că  “autorităţile  şi instituţiile publice ale administraţiei publice centrale şi locale  care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică nu pot achiziţiona servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare“. Legea dă însă posibilitatea, „în cazuri speciale“, ca autorităţile să poată beneficia de asistenţă juridică.  Contractele firmelor de avocatură de la PMB au continuat să curgă, ca dovadă că toate erau „temeinic justificate“.   

Ţepe

Şova – sute de mii de euro pentru achiziţii publice ilegale

ALPAB, instituţie subordonată primăriei conduse de Sorin Oprescu, a achitat Casei Şova nu mai puţin de şase miliarde de lei vechi, aproape două sute de mii de euro. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi din 2011, în perioada în care era consiliată de avocaţii lui Şova, Administraţia Parcurilor bucureştene a achiziţionat produse la preţuri de câteva ori mai mari decât cele de pe piaţă: jardiniere de 3.800 de euro bucata, bănci de 380 de euro şi chioşcuri de aproape 40.000 de euro.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă