5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSportFormula 1Misterele imobiliare ale prim-adjunctului SRI suspendat. Generalul Florian Coldea și-a făcut vilă...

Misterele imobiliare ale prim-adjunctului SRI suspendat. Generalul Florian Coldea și-a făcut vilă pe bloc

Un banal apartament de la ultimul etaj al unui bloc din București a fost transformat de Florian Coldea într-un soi de penthouse. Cu încadrarea în declarația de avere a fost mai greu: o vreme, anexa a fost un apartament nou, apoi s-a transformat în “alipire“.

Apartamentul “de bază“ al penthouse-ului “artizanal“ a fost cumpărat de Florian Coldea la sfârșitul anului 2006 prin credit ipotecar și avea o suprafață de 72,47 de metri pătrați. Acum, apartamentul s-a umflat până la 128,76 de metri pătrați.

Și-a cumpărat un apartament care s-a umflat

Pentru apartamentul de 72,47 de metri pătrați din București, Coldea a făcut un credit ipotecar de 55.000 de euro în 2006. Intenția prim-adjunctului SRI de la acea vreme, însă, era să extindă acest apartament. Pe orizontală, nu pe verticală, având în vedere că apartamentul situat la etajul al șaptelea al unui bloc din Capitală ocupă numai parțial suprafața ultimului nivel al clădirii.

În declarația de avere din 2009, apartamentul de 72,47 de metri pătrați exista de sine stătător în declarația de avere a lui Coldea. Dar sub acesta era menționată o „extindere terasă/apartament“ de 86 de metri pătrați. Men-țiunea, însă, nu era suficient de clară: era vorba de o extindere de aproape 14 metri pătrați, astfel încât să se ajungă la 86 sau de o extindere de chiar 86 de metri pătrați?

În declarația din 2010, „extinderea“ (prin „cumpărare și construcție“) se transformă într-una de 56,97 de metri pătrați și pare a fi separată de apartamentul de 72,47 de metri pătrați. În fine, în declarația de avere din 2012, lucrurile se mai lămuresc: apartamentul inițial, cel de 72,47 de metri pătrați, se transformă într-unul de 128,76 de metri pătrați prin „cumpărare, construcție, alipire“. Aceeași suprafață a fost menționată și în declarația de avere din 2016.

Enigma autorizației de extindere pe bloc

Practic, în aproape patru ani după cumpărarea apartamentului de 72,47 de metri pătrați, Coldea l-a extins pe acoperișul blocului cu încă 56,27 de metri pătrați (și nu 56,97 de metri pătrați, cum a scris Coldea inițial). În general, pentru astfel de anexe, autorizațiile se obțin greu sau deloc. Din motive întemeiate, care țin de gradul de încărcare cantitativă al structurii de rezistență a unui bloc de locuințe. Cel mai probabil, însă, Coldea a pretextat că anexele sunt din materiale ușoare și au o întindere limitată (sub 14 metri pătrați, inițial, așa cum arată și declarația de avere din 2009, referitoare la situația de fapt din 2008).  Semne de întrebare ridică și suma cu care Coldea a achiziționat diferența de spațiu de locuit, dar și vânzătorul acelui spațiu (un grup de locatari, asociația de locatari?).

RL nu a reușit, până la data publicării articolului, să obțină un punct de vedere de la Florian Coldea, acesta refuzând să răspundă la solicitările noastre.  

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...
Ultima oră
Pe aceeași temă