11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Dezvăluire Rl. Mogulul curățeniei din spitale și-a plantat o angajată la nivel...

Dezvăluire Rl. Mogulul curățeniei din spitale și-a plantat o angajată la nivel înalt

A făcut zeci de milioane de lei din contracte de curățenie cu spitale de stat și acum a trecut la nivelul următor: și-a plantat o angajată la nivel înalt în Primăria Sectorului 1 din București.

Exact înainte de alegerile locale, actualul viceprimar al Sectorului 1, Daniela Popa, i-a câștigat lui Liviu Goncea, liderul UNPR Sector 1, un nou contract de curățenie cu un spital de stat prin firma Hera Cleaning SRL. În mod suspect, însă, Daniela Popa nu a menționat nici în declarația de avere, nici în cea de interese, faptul că reprezintă la licitații această societate.

Noul viceprimar al Sectorului 1 din București, Daniela Popa, aproape că nu există. Secretar general al UNPR Sector 1 este o tânără de, probabil, 30 de ani. Spunem „probabil” pentru că ­Daniela Popa nu are CV-ul public. Singurele informații despre noul viceprimar se pot afla de pe site-ul UNPR și din declarația sa de avere, respectiv cea de interese, depuse în calitate de candidată pentru un loc de consilier local la Sectorul 1.

Conform acestor documente, Daniela Popa este angajată a Pensiunii Nuferilor din Ciofliceni, Snagov, dar și a Pandora Turism Rural SRL, din aceeași localitate. Pensiunea Nuferilor este deținută de Luiza Rădulescu, fiica Floricăi Chițaru, o asociată a lui Liviu Goncea. Pandora Turism Rural este deținută de soții Chițaru, dar și de către liderul UNPR Sector 1.

Viceprimărița câștigă ­contracte cu statul

Daniela Popa nu menționează în declarația de avere că ar deține terenuri sau imobile, ci doar un autoturism Kia, achiziționat în 2009 în leasing (firesc, de alt­fel, Liviu Goncea, șeful ei, fiind acționar majoritar al companiei care vinde autoturisme Kia în România).

Totuși, Daniela Popa mai lucrează și pentru alte companii. Conform unui articol al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigații, a fost reprezentanta firmei Hera Cleaning SRL la o licitație organizată de către Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” în luna aprilie a acestui an. Compania a câștigat licitația, pentru servicii de curățenie, și a încheiat un contract în valoare de 519.140 de lei fără TVA. Pe portalul e-licitatie.ro, în calitate de reprezentant al Hera Cleaning SRL, apare nu doar numele Danielei Popa, ci și numărul de telefon mobil al acesteia.

Reporterul „România liberă“ a purtat un schimb de mesaje prin intermediul mesageriei WhatsApp cu Daniela ­Popa. Interesul nostru a fost să aflăm în ce calitate a reprezentat firma Hera Cleaning SRL și de ce această relație nu este menționată în declarația de avere și/sau interese. Viceprimarul, din prezent, a evitat răspunsul și a replicat astfel: „Mulțumesc pentru înțelegere! Încerc să răspund la toată lumea, dar zilele astea chiar sunt foarte ocupată! Toate cele bune!”

În ciuda insistențelor noastre, Daniela Popa nu a revenit cu alt răspuns. Ba chiar, la câteva minute după ce s-a declarat foarte ocupată, și-a desființat contul de WhatsApp asociat numărului său de telefon. De altfel, aceasta a rămas datoare și Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație, căruia, de asemenea, îi promisese o explicație.

Legăturile primejdioase

La începutul lunii mai a.c., „România liberă“ a scris un amplu articol despre afacerile pe bani publici din sistemul de sănătate ale șefului UNPR Sector 1, Liviu Goncea. Conform acelui articol, Hera Cleaning SRL, companie deținută de președintele UNPR Sector 1, a câștigat contracte de curățenie de peste 11 milioane de lei cu spitalul „Bagdasar Arseni”, de 3,6 milioane de lei cu „Ana Aslan”, de 4,6 milioane de lei de la aeroporturile Otopeni și Băneasa, dar și de la TVR și de peste 14 milioane de lei de la Institutul Clinic Fundeni. Așadar, peste 33 de milioane de lei în câțiva ani exclusiv din contracte de curățenie cu spitale de stat. Culmea este că atribuirile de contracte de la „Bagdasar-Arseni“ au făcut obiectul unui raport al Corpului de Control al premierului, făcut public în martie 2014. Documentul arăta că Anca Buliman, directoare a spitalului între 2006 și 2012 și fină a Floricăi Chițaru (asociata lui Liviu Goncea), era suspectă de trucarea multor licitații în cazul altor societăți deținute sau controlate de familiile Chițaru-Goncea. Cu toate acestea, și după 2014, firma lui Goncea, președinte al UNPR Sector 1, a continuat netulburată de vreo instituție a statului să câștige licitații în spitale.

Politică. Ce decizie va lua Băsescu?

Interesant este cum va întâmpina partidul lui Traian Băsescu, PMP, situația în care se află viceprimarul UNPR Daniela Popa. După anunțata fuziune a Mișcării Populare cu UNPR, Daniela Popa devine membră a partidului fostului șef al statului. Va tolera noua conducere a „marelui” PMP abaterile de integritate ale Danielei Popa, apărute prin nedeclararea calității acesteia în Hera Cleaning SRL? Situația poate deveni extrem de delicată în Consiliul Local al Sectorului 1: dacă PMP va decide excluderea din partid a Danielei Popa, pentru lipsă de integritate, aceasta își va pierde și calitatea de consilier, deci și pe cea de viceprimar.

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

PSD va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

PSD va valida candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei în forurile statutare, conform declarațiilor liderului partidului, premierul Marcel Ciolacu, făcute marți. Ciolacu și Firea...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...
Ultima oră
Pe aceeași temă