13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportFormula 1Pe cine sperie aducerea lui Munaf în ţară

Pe cine sperie aducerea lui Munaf în ţară

Readucerea în România a asociatului lui Omar Hayssam reprezintă – dincolo de succesul instituţiilor statului, care aduc în faţa justiţiei un condamnat pentru terorism la 10 ani de închisoare – şi un bun prilej pentru lămurirea contextului în care a avut loc răpirea jurnaliştilor din 2005.

Mohammad Munaf poate dezvălui legăturile dintre lideri PSD şi Omar Hayssam, cel care a organizat în 2005, răpirea jurnaliștilor români la Bagdad, legături care privesc afaceri de corupţie în care sirianul a fost implicat, dar poate şi faptul că unii dintre ei au avut cunoştinţă de planurile acestuia. Procedurile pentru această operaţiune au fost demarate prin Consiliul Suprem de Apărare al Țării condus de Traian Băsescu. Ca să argumentăm posibilele dezvăluiri ale lui Munaf cu privire la o eventuală implicare a unor oameni din PSD în răpire trebuie să ne aducem aminte împrejurările. Prima fază a răpirii a fost aranjată de la București de Omar Hayssam, scopul declarat fiind plecarea sa din țară pentru a-i salva pe jurnaliști, însă cel real era să scape de Justiție.

În 2001-2004, Omar Hayssam era membru PSD și chiar a figurat pe listele electorale ale acestui partid  la alegerile parlamentare din 2004. Omar era sponsorul principal al PSD și nu lipsea din delegația președintelui Ion Iliescu când acesta se plimba prin țări străine.   » P5

Într-o emisiune TV, realizată de jurnaliști acum la „România liberă“, însuși șeful administrației lui Iliescu, Ioan Talpeș, a recunoscut în direct faptul că, din cabinetul său de la Cotroceni, îl suna pe Omar Hayssam să sponsorizeze diferite acțiuni ale PSD. În perioadele puterii pesediste, Omar Hayssam și-a adjudecat numeroase active ale statului pe mai nimic.  A defrișat unde a vrut, iar după defrișările sale au urmat alunecări de terenuri şi inun­daţii. A tras țepe statului român în mai toate domeniile, inclusiv în  agricultură. Un scandal de răsunet a fost cel al adjudecării, pe acte false, a IPRS Băneasa – Întreprinderea de Piese Radio și Semiconductori, ce producea componente inclusiv pentru industria militară. Între 2001-2004 își consolidase un adevărat imperiu prin furt din bunurile publice. Omar avea sucursale inclusiv la Moscova, o importantă platformă a afacerilor sale.

Contextul răpirii

În decembrie 2004, Traian Băsescu a câștigat alegerile prezidențiale și a început în forță reformarea statului, un loc principal revenind  anticorupției și reformării serviciilor secrete. Între cei vizați de anchete era și Omar Hayssam, principalul sponsor al PSD. În ianuarie 2005, șeful SRI, Radu Timofte (fost lider PSD, decedat) a anunțat că la adresa președintelui țării Băsescu există reale pericole de asasinat.

În 28  martie 2005, în timp ce președintele Băsescu tocmai terminase de făcut o vizită soldaților români de pe frontul luptei antitero, a picat vestea: trei junaliști, respectiv Marie Jeanne Ion (redactor-șef adjunct la Prima TV), operatorul Sorin Pișcoci și jurnalistul Ovidiu Ohanesian de la „România liberă“ au fost răpiți la Bagdad, unde s-au dus însoțiți de Mohammad Munaf, mâna dreaptă a lui Omar Hayssam, pe banii lui Omar Hayssam.

Cine erau răpiții?

Marie Jeanne este fiica, pe atunci, a senatorului PSD Vasile Ion, prietenul și colegul de partid al lui Omar Hayssam.

Operatorul Mișcoci era subordonatului jurnalistei, iar Ohanesian a plecat din curiozitate jurnalistică, la propunerea unui fost apropiat al Securității care încă mai lucra la RL.

Personajul important era senatorul PSD de Buzău  Ion Vasile, fost prefect al județului în care Omar Hayssam își dezvoltase un adevărat imperiu.

Sursele noastre din serviciile secrete ne-au spus încă de atunci că răpirea s-a pregătit în laboratoarele PSD, dar nu au fost găsite probe în acest sens.

Aceste suspiciuni au fost amplificate și de doctorul  Mircea Beuran, lider PSD, care i-a descoperit un cancer lui Omar, motiv de eliberare a acestuia din arest.

După eliberare, Omar a fugit din țară, iar Traian Băsescu a promis că îl va readuce în România, promisiune onorată.

 După readucerea în țară, Omar nu a făcut dezvăluiri importante despre oamenii din PSD care l-au protejat.Acum, este posibil să vedem că Mohammad Munaf nu va respecta legea tăcerii şi am putea afla mai multe despre contextul acelor vremuri. Munaf poate cere rejudecarea, iar în cadrul rejudecării poate face dezvăluri, mai ales că între timp SRI a fost reformat și îi poate asigura protecția de care are nevoie.  

Acest articol este proprietatea site-ului www.romanialibera.ro. Este interzisă republicarea conținutului acestui articol în lipsa unui acord din partea ziarului România liberă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa editoronline@romanialibera.ro.

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă