16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Pensionarea judecătorului Duţă, preţioasă pentru Voiculescu

Pensionarea judecătorului Duţă, preţioasă pentru Voiculescu

Dan Voiculescu a fost condamnat de prima instanță a Tribunalului București la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Sentința s-a pronunțat în septembrie, anul trecut. Tot atunci, Voiculescu a scăpat de infracțiunea de folosire a funcției de conducere într-un partid pentru obținerea de bani sau foloase, care s-a prescris.

De mai bine de jumătate de an, procesul trenează fie din cauza unor chichițe avocățești, fie din cauză că unul dintre cei doi judecători ai completului (Stan Mustață) a fost arestat preventiv pentru mită. A intrat un alt judecător, însă nici acesta nu a rămas în complet, la termenul de ieri fiind înlocuit de judecătorul de serviciu. Continuitatea în judecarea procesului o asigura magistratul Florică Duță, dar și acesta a făcut o mișcare ce poate prelungi dosarul cu câteva luni bune: și-a înaintat la Consiliul Superior al Magistraturii cerere de pensionare. Să le fie frică magistraților să-l judece pe Voiculescu?

Fapt neobișnuit, la termenul de ieri însuși judecătorul Florică Duță, membru al completului, și-a “recuzat” colega de instanță pe motiv că nu a fost aleasă aleatoriu pentru a-l înlocui pe Stan Mustață, arestat recent pentru luare de mită. Intervenția a survenit după ce avocații lui Voiculescu au cerut o nouă amânare pentru schimbarea completului de judecată.

Potrivit procedurii, în situațiile în care un membru al completului se îmbolnăvește, moare sau e arestat,
respectivul este înlocuit de judecătorul de serviciu. Important este să se asigure continuitatea prin celălalt membru al instanței de judecată, în acest caz prin judecătorul Florică Duță. Numai că acesta și-a depus cererea de pensionare.

Cererea trebuie aprobată de Consiliul Superior al Magistraturii, apoi confirmată prin decret de către președintele țării.

Tergiversarea procesului depinde de urgența cu care este înlocuit completul de judecată, având în vedere că urmează și vacanța judecătorească

Pagube de 60 milioane euro

Dan Voiculescu și alte 12 persoane au fost trimiși în judecată în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimantare (ICA) la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul total produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro

La 26 septembrie 2013, Tribunalul București l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare, pentru spălare de bani. Instanța a constatat că a fost împlinit termenul de prescripție specială și a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracțiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de c[tre procurorii DNA, respectiv de folosire, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Coinculpații Gheorghe Mencinicopschi,Sorin Pantiș, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu și Flavius Adrian Pop au fost condamnați la șase ani de închisoare cu executare. Instanța a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu și Vica Ene.

În cazul lui Marian Gheorghe Domnișoru, instanța a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.

Sentința Tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel București, care va da o decizie definitivă în acest dosar dacă nu se depășește termenul de prescripție specială din decembrie.

Dacă intervine termenul de prescripție, procesul încetează și Voiculescu va scăpa de o eventuală condamnare la închisoare.

 

Cele mai citite

Oamenii legii au reținut peste 1.000 de permise în ultimele 24 de ore, 15 pentru consum de droguri

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Ministerul Afacerilor Interne a raportat intervenția la un număr de 4.238 de evenimente, dintre care 2.762 au fost dedicate menținerii...

Portugalia cultivă tone de canabis medical pentru export

În 2023, Portugalia a exportat 11 tone de canabis, dar doar 17 kg au fost vândute în interiorul granițelor sale. Pacienții recurg în continuare...

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă