7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportFormula 1Poliția decontează gel de păr din bani publici!

Poliția decontează gel de păr din bani publici!

Se numește „Situația achizițiilor la nivelul Direcției Generale Logistice în perioada 30.06.2015-31.12.2015“ din cadrul Ministerului de Interne.  Și conține: contracte de energie electrică estimate la prețuri fabuloase, sare pentru deszăpezire în cantități aiuristice, foarte multe materiale de construcții, flori din plastic.

Documentele de achi­ziție publică ale Mi­nisterului Afacerilor Interne (MAI) nu au cantități, vorbesc doar despre produse și despre sume.  De

exemplu, la poziția 3964, instituția informează contribuabilii că a achiziționat spumă de ras, prin achiziție directă, de la o firmă oarecare, în valoare de 51,90 lei. Dar nu putem ști dacă această sumă este pentru un tub sau mai multe.

În toată această listă cu mii de poziții, care mai de care mai ciudate, este una care e cea mai ciudată, respectiv poziția 3959: „Gel de păr – 52,50 lei“. De ce decontează Poliția Română, din bani publici, gel de păr? Suma nu e mare, într-adevăr, dar de ce ar exista o astfel de cumpărătură la MAI?

Contractul subsecvent este partea concretă a unui contract-cadru. Adică, există o înțelegere în contractul-cadru că am nevoie anul acesta de trei nasturi, iar pentru fiecare nasture achiziționat plătesc printr-un contract subsecvent.

Lista achizițiilor de energie electrică pe contracte subsecvente pentru MAI se desfășoară de la poziția 1769 până la poziția 1771, cu firma RCS-RDS. Se ajunge la suma totală, estimată pentru anul 2016, de 3 milioane de lei (700.000 de euro). De pildă, pentru sediul Arhi­velor Naționale Județene Ilfov, Ministerul Afacerilor Interne se pregătește să plătească curent electric în valoare de 342.711,5 lei – cât pentru consumul anual al 200 de apartamente cu 4 camere și 4 persoane. De asemenea, Centrul de Cul­tură MAI va consuma ener­gie elec­trică, în 2016, în valoare prestabilită de 580,593,6 lei, adică 19,3% din consumul Palatului Parlamentului, una dintre cele mai costisitoare clădiri publice din România.

„Aranjament cu flori artificiale pentru mese festive“

Nu lipsește din documentul menționat la începutul acestui articol nici capitolul distracție. La poziția 4212, sunt înscrise „Servicii pentru asigurarea unui moment artistic cu ocazia Re­velionului 2016 – complex Excelsior București – 2.258,06 lei“. La Excelsior Brașov, în schimb, MAI plătește și pentru un eveniment artistic “suma de 1,169,35 lei“. La petrecere a fost nevoie și de „ghirlande de brad artificial“, „decorațiuni fulg 12-14 cm“, dar și de „decorațiuni fulg 15-16 cm“, ca să nu mai vorbim de „decorațiuni fulg 17-20 cm“.

Tot la capitolul impresie artistică, de data asta cam retro, se înscriu și „aranjament cu flori artificiale pentru mese festive – 322,40 lei“ și „lumânări culoare roșie pentru aranjamente de masă – 101 lei“. Neapărat roșie!

Poziția 329 reține un „motor pentru timer tip Fiber la mașina cuburi de gheață – 45 lei“. De asemenea, Poliția a achiziționat inclusiv „tablouri“ în valoare de 3,033 lei.

Grătar? Doar cu rocă vulcanică!

Ministerul Afacerilor Interne a plătit anul trecut pentru abonamente la aproape toate re­vistele auto din România, plus un „scaun ergonomic directorial“. Cum altfel? Și, la prețuri diferite, foarte multe uscătoare de păr!

La capitolul „grătar“, de la pozițiile 213, 214, 324, apar “clești grătar (70 lei), perie grătar (42,36), grătar cu rocă vulcanică (9,894.66 lei)“. Vulcanică?!

Polițiștii au cumpărat che­restea de fag, paltin și rășinoase în valoare de 10.000 de lei (pozițiile 4898-4901). Un capitol aparte este legat de achiziționarea de vaccin tifoidic, în valoare de 1,654,40 lei, și vaccin pentru febra galbenă, de 1,374 de lei. Oarecum pe zona protecției psihotronice, pentru clădirea din strada Eforie nr. 3 (Poliția Capitalei) a fost determinat câmpul electromagnetic care afectează corpul B al clădirii, contra sumei de 635 de lei.

Iar la poziția 4115 s-au cumpărat, contra sumei de 13.60 lei, „pioneze“!  

Poliția susține că este transparentă

Direcția de Informare și Relații Publice  a răspuns solicitărilor “României libere“ cu privire la achizițiile menționate pentru anul trecut, precizând că “toate informațiile, inclusiv cantitățile, despre achizițiile derulate în urma unor proceduri de către structura de specialitate de la nivelul Aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne sunt publice și se regăsesc pe site-ul www.e-licitatie.ro (SEAP)“. Subliniem că toate listele cu produsele cumpărate de instituție sunt fără cantități. Privitor la energia electrică, reprezentanții MAI au confirmat plățile în avans furnizorului pentru imobilul unde funcționează Centrul Cultural, dar și alte structuri ale MAI (inclusiv Policlinica, unitate dotată cu aparatură și echipamente medicale). “Pentru acest imobil a fost încheiat un Acord-cadru pentru 2 ani, care cuprinde consumul estimat aferent și include nu doar prețul propriu de livrare al furnizorului, ci și toate taxele plătite către bugetul de stat.“

Cât privește gelul de păr, povestea lui este așa: “Precizăm că produsul menționat este folosit în cadrul atelierului care furnizează personalului mi­nisterului, contra cost, servicii de frizerie. Sumele încasate urmare a acestor servicii se constituie venit la bugetul general consolidat de stat“.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă