7.1 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSportFormula 1Ponta, încă doctor la opt luni de la ordonanța de urgență de...

Ponta, încă doctor la opt luni de la ordonanța de urgență de renunțare la doctorat

Ordonanța de urgență 94 din 29 decembrie 2014, referitoare la renunțarea la un titlu științific, nu a reglementat nici o urgență. Dovada clară a oportunității pur politice a acestei ordonanțe de urgență este că, pînă în prezent, nu a produs nici un efect. Și asta nu doar pentru că nimănui nu i s-a retras vreun titlu științific. Ci și pentru că ministrul Educației nici măcar nu a stabilit procedura cerută de OUG pentru renunțarea la un titlu științific.
 
Ordonanța de urgență a Guvernului 94 a fost semnată de premierul Victor Ponta pe 29 decembrie 2014 și publicată în “Monitorul oficial” o zi mai tîrziu, pe 30 decembrie. La articolul 12, OUG 94 prevede că “Titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației și Cercetării Știintifice renunțarea la titlul în cauză. În acest caz Ministerul Educației și Cercetării Știintifice ia act de renunțare printr-un ordin de revocare emis în acest scop.”, dar și că “Actul administrativ constatator al titlului științific se anulează de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renunțare la titlu, precum și cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului științific se aprobă prin ordin al ministrului Educației și Cercetării Științifice.”.
 
Ministrul Educației pe 16 ianuarie: finalizăm metodologia în februarie

Pe 16 ianuarie 2015, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a detaliat prevederile OUG și a făcut și o promisiune: “Prevederile ordonanței de urgență le cunoaștem cu toții, sînt sigur. Următorul pas este elaborarea, avizarea și aprobarea unei metodologii cu revocarea titlului de doctor. Această metodologie nu este finalizată, deci pe cale de consecință nu se poate finaliza procesul pînă cînd nu va exista această procedura de revocare. Metodologia cred că ar trebui să fie finalizată pe parcursul lunii februarie și abia apoi putem să mergem mai departe. Cert este că am primit deja încă trei solicitări de renunțare la titlu de la ASE, Politehnică, dar și un master. Nu sînt persoane publice”.

Citește și: Ecaterina Andronescu l-a mai salvat o dată pe Ponta de plagiat

Atunci cînd vorbea despre “încă” trei solicitări de renunțare la titlu, ministrul Cîmpeanu avea în vedere că Ponta depusese deja o astfel de cerere încă de la sfîrșitul lui 2014.

La opt luni după OUG, metodologia nu există

Aproape opt luni au trecut de la intrarea în vigoare a OUG 94/2014 și cel puțin șase luni de la termenul pe care și l-a impus ministrul Educației pentru stabilirea metodologiei de renunțare la un titlu științific. Cu toate acestea, ministrul Educației nu a mișcat un deget pentru a respecta caracterul urgent al ordonanței de urgență. Astfel, conform unui răspuns primit de România liberă de la Ministerul Educației, nimic nu s-a schimbat din 29 decembrie 2014 pînă acum. Iată răspunsul integral al Ministerului Educației: 

“1. Referitor la prevederile Ordonanței de Urgență nr. 94/29.12.2014 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, precum și modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 968/30.12.2014, facem mențiunea că procedura de renunțare la titlul de doctor, precum și cea privind anularea actului administrativ constator al titlului științific nu au fost aprobate prin ordin al ministrului educației și cercetării științifice.

2. În ceea ce privește renunțarea domnului Victor Viorel Ponta la titlul de doctor, menționăm că nu a fost emis nici un ordin al ministrului educației și cercetării științifice privind revocarea titlului în cauză.

3. Totodată, precizăm că până în acest moment, nu a fost înregistrată oficial nici o solicitare de renunțare la titlul de doctor în sensul prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 94/29.12.2014.”.
 
Ministrul Cîmpeanu a mințit că ar fi cereri de renunțare la titluri

Așadar, în aproape opt luni, în ciuda caracterului urgent al ordonanței de urgență 94/2014, ministrul Educației nici măcar nu a stabilit metodologia de renunțare la un titlu științific. Este, deci, imposibil de înțeles acum care era urgența care a dus la emiterea OUG 94/2014. Logic, neexistînd metodologie pentru renunțarea la un titlu științific, Ponta nu a putut, pînă acum, renunța la doctorat.
Punctul 3 din răspunsul Ministerului Educației dezvăluie și o minciună: atunci cînd, oficial, transmite că “până în acest moment, nu a fost înregistrată oficial nici o solicitare de renunțare la titlul de doctor”, Ministerul Educației îl contrazice pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Care ministru, pe 16 ianuarie a.c., spunea așa: “Cert este că am primit deja încă trei solicitări de renunțare la titlu (de doctor – n.r.) de la ASE, Politehnică”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă