15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1EXPLOZIV. Cum s-a folosit Victor Ponta de Tony Blair pentru a masca...

EXPLOZIV. Cum s-a folosit Victor Ponta de Tony Blair pentru a masca banii primiti de la Ghiță pentru ca să intre în Camera Deputaților. Procurorii spun că Bogdan Teodorescu și Dan Sultănescu sunt implicați în mecanismul spălării banilor

Noul dosar penal al fostului preşedinte al PSD scoate la iveală o schemă de păcălire a opiniei publice autohtone și internaționale, pe banii cu care Sebastian Ghiță și-ar fi cumpărat locul în Camera Deputaților.

Cel puțin așa ar rezulta din referatul procurorilor DNA Ploiești, prin care fostul premier a fost pus sub control judiciar  pentru complicitate la spălare de bani și folosirea autorității sale de șef PSD.

În mecanism, descoperit de procurori, ar fi implicată și Fundația Multimedia pentru Democrație Locală, unde președinte de onoare este Bogdan Teodorescu, iar director executiv Dan Sultănescu.

Rolul organizaţiilor neguvernamentale ar fi fost de disimulare (spălare) a banilor proveniți de la o societate controlată de Sebastian Ghiță, susțin procurorii.

Mai mult, Victor Ponta ar fi folosit Fundația Multimedia pentru a ascunde faptul că, în martie 2012, l-a invitat în România pe Tony Blair în beneficiul imaginii sale și a Partidului Social Democrat. Procurorii cred că astfel trebuia să pară că fostul premier britanic a fost invitat de o organizație nonprofit, apolitică, nu de PSD sau de Victor Ponta. De asemenea,  fundația ar fi fost folosită și pentru a-l putea plăti legal pe Tony Blair, invitat în martie 2012 să conferențieze pentru publicul social democrat.

Citește și:  Victor Ponta este sub CONTROL JUDICIAR! Fostul prim-ministru are un nou dosar penal. Surse RL: I-ar fi “vândut” lui Sebastian Ghiță un loc în Camera Deputaților. Declarațiile halucinante ale patronului RTV

Conferința fostului premier britanic a avut loc în plină campanie electorală pentru alegerile locale din 2012. Tot atunci, lui Tony Blair i s-a conferit titlul de doctor honnoris causa la Universitatea Româno-Americană.

Anul 2012 a fost plin de evenimente electorale și anume alegerile locale, referendumul pentru suspendarea preșe­dintelui Traian Băsescu și ale­gerile parlamentare.

Istoria unei manipulări

În martie 2012, Victor Ponta, președintele PSD și copreședinte al Uniunii Social Liberale (USL), era pe culmile simpatiei populare. S-a ridicat pe revolte populare, cu manifestanți care ar fi fost manipulați de PSD, cum a declarat Viorel Hrebenciuc, alt lider al social-democraților cu dosare penale. În urma nemulțumirilor populare, căzuse Guvernul Boc, iar Guvernul Ungureanu era la marginea prăpastiei. În acest context, Tony Blair ar fi fost invitat la București, aparent de Fundația Multimedia pentru Democrație Locală, să susțină conferința cu tema  „Viitorul Europei în noua ordine globală”. Beneficiarii direcţi ai conferinței susținute au fost Victor Ponta și PSD, după cum rezultă din presa vremii, care a relatat atunci că un mare om politic din Occident  îl susținea pe Victor Ponta!

Tot presa a speculat faptul că Fundația Multimedia ar fi folosit bani europeni (avea în derulare proiecte cu finanțare comunitară) să îl plătească pe Tony Blair, sumele vehiculate fiind între 200.000 și 300.000 de euro. În 2012, Victor Ponta  a negat că PSD l-ar fi plătit pe fostul premier britanic. La rândul său, Dan Sultănescu, directorul executiv al Fundației Multimedia, a declarat acum patru ani că politicianul din Marea Britanie a fost plătit “din fonduri proprii”.

DNA: Locul de deputat pentru Ghiță, 220.000 de euro

În referatul în care Victor Ponta a fost pus sub control judiciar procurorii susțin că banii (suma de 220.000 de euro), cu care a fost plătită deplasarea lui Tony Blair în România, ar fi provenit de la Sebastian Ghiță, desemnat candidat pe un loc eligibil în Camera Deputaților prin influența și cu autoritatea funcției lui Victor Ponta de președinte PSD și copreședinte al USL.

Procurorii au menţionat că prin  mediatizarea unor întâlniri ale lui Victor Ponta alături de Tony Blair (“personalitatea care beneficia de notorietate internațională”), primul urmărea să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. “Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil (Sebastian Ghiță – n.n.)”, susţine DNA.

Fundația apolitică avea rolul de “a crea aparența că vizita fostului lider străin în România nu are loc la inițiativa partidului” sau a lui Victor Ponta, ci “prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice”.

În acest scop, afirmă anchetatorii, liderul pesedist, împreună cu omul de afaceri Sebastian Ghiță,  i-ar fi “solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul strain (Tony Blair – n.r.) să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că inițiativa îi aparținea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse”, mai spun procurorii.

În acest sens, “pentru a di­simula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu omul de afa­ceri, încheierea succesivă a două ­contracte”, se precizează în referatul DNA.

Cine l-a ajutat pe Ponta

Bogdan Teodorescu și Dan Sultănescu sunt fondatorii Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, cunoscuți ca  fiind consilierii ai PSD și ai lui Victor Ponta.

Din fundație ar face parte și o altă organizație neguverna­mentală – Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic (CSCI)-, care are platforma online “infopolitics”. Fundația Multimedia derulează programe finanțate din fonduri europene și din bugetul autohton.

Bogdan Teodorescu este confe­rențiar universitar la SNSPA, Facultatea de Comunicare și Relații Publice. A fost subiect al unor scandaluri în legătură cu un masterat făcut la München, pe care ulterior și l-a șters din CV.

Între 1982 și 1987 a absolvit Facultatea de Instalații, specializarea “Hidraulică” de la Universitatea Tehnică de Construcții București.   Are un doctorat  în media și comunicare, cu o lucrare despre istoria manipulării.

Dan Sultănescu a devenit vizibil în special în perioada în care a fost consilierul de imagine al lui Victor Ponta.

Bogdan Teodorescu și Dan Sultănescu nu ne-au răspuns solicitărilor insistente de a-și expune punctul de vedere.

Ultima oră

Surse judiciare afirmă că ancheta DNA i-ar viza și pe  consultanții politici Dan Sultănescu și Bogdan Teodorescu. La închiderea ediției, procurorii îi audiau pe Sebastian Ghiță și pe un apropiat al acestuia, implicat și în schema spălării celor 220.000 de euro, costul invitării în România a fostului premier britanic Tony Blair.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Gafa lui Târnovanu amână fiesta FCSB-ului! Meciul cu Farul se joacă cu titlul pe masă

FCSB a remizat în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 2-2, în etapa a șasea din play-off, și trebuie să mai aștepte pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă