13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportFormula 1Primăria Craiova vrea să închidă singurul centru de reabilitare a victimelor torturii...

Primăria Craiova vrea să închidă singurul centru de reabilitare a victimelor torturii din România

Singura organizație non-guvernamentală din țară care derulează de peste 15 ani un program de reabilitare a supraviețuitorilor torturii ar putea să dispară pentru că Primăria Craiova refuză prelungirea contractului de închiriere.

Peste 800 de foști deținuți politici și urmași ai acestora ar putea să rămână fără servicii medicale, psihologice și sociale gratuite oferite de Centrul Medical de Reabilitare din Craiova, al Fundației ICAR, pentru că Primăria Municipiului Craiova nu a mai prelungit închirierea spațiului în care acesta își desfășoară activitatea.

Din anul 2000, centrul funcțio­nează pe strada Amarada din Cra­iova, într-o zonă semicentrală, într-o clădire ce aparține primăriei.

Fundația non-profit este singura din țară care oferă astfel de servicii celor care au fost închiși în temnițele comuniste, precum și deportaților.

„Aici se acordă asistență medicală gratuită acelor persoane care, din motive politice au fost victime ale torturii, violenței, tratamentelor crude, inumane ori degradante, precum şi persoanelor obligate să-şi părăsească domiciliul de teama represiunilor“, își descriu activitatea reprezentanții centrului.

„Suntem într-o situație critică“

Mai multe organizații non-guvernamentale de protecție a victimelor torturii vor face publică o scrisoare de protest în următoarele zile, cerând autorităților prelungirea contractului de închiriere.

„Suntem într-o situație critică. Contractul de închiriere, ce datează din 1997 și este prelungit anual, a expirat pe data de 14 iulie. Primăria refuză orice discuție cu noi, am cerut audiențe și la doamna primar Olguța Vasilescu, dar fără răspuns. Consecința acestui refuz va fi desființarea organizației noastre“, a declarat, pentru „România liberă“, economist Simona Smarandache, director al centrului.

Toți pacienții centrului sunt membri ai Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, organizație care va semna scrisoarea de protest și care cere oficialilor să ia decizia corectă.

„Eu cred că primăria face o mare greșeală. Ar trebui să se mai gândească“, spune președintele filialei din Craiova a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și pacient al centrului, Ștefan Dobre.

„Amintim că România este semnatară a Convenției Națiunilor Unite împotriva torturii și al altor tratamente sau pedepse crude, inumane și degradante din 26 iunie 1987,“ transmit reprezentanții centrului de reabilitare. Actul internațional respectiv precizează că guvernele țărilor participante trebuie să-și asume respectarea legilor internaționale privind prevenirea și suportul victimelor torturii.

Regulile s-au schimbat în mandatul Olguței Vasilescu

Până în prezent, fundația a plătit o chirie de 127 de lei lunar, pe o suprafață de 205 metri pătrați, și a fost scutită de la plata impozitului pe clădire, fiind o asociație care derulează programe umanitare. 

În timpul mandatului Olguței Vasilescu, devenită primar în 2012, centrul a primit însă o decizie de plată retroactivă a sumei de 93.000 de lei ca impozit pe clădire. Asta deși, în anul 2007, fundația a investit peste 40.000 de dolari în reabilitarea centrului.

„Am plătit eșalonat, până acum, 15.000 de lei. Este o sumă foarte mare pentru o organizație non-profit. Nu ni s-a explicat de ce, deși legea permite scutirea de la plată a fundațiilor și ONG-urilor, ne-au cerut să plătim impozitul.“, a spus Smarandache. Contractul de închiriere este încheiat între centrul de reabilitare și Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova și era prelungit anual, printr-un act adițional.

Anul acesta, regia a transmis reprezentanților fundației că regulile s-au schimbat și că nu mai pot prelungi contractele fără acordul primăriei.

„Contractul ce are ca obiect spațiul situat în Craiova, str. Amaradia, nr. 30, nu a fost prelungit direct de către Consiliul de Administrație al RAADPFL Craiova deoarece în conformitate cu prevederile art. 93 din Hotărârea Consiliului Local nr. 192/28.05.2015, la data expirării contractelor de închiriere încheiate anterior acestui regulament, acestea se vor prelungi cu aprobarea Consiliului Local al Municipiului Craiova.“, a răspuns departamentul juridic al regiei unei solicitări a „României libere“.

Atât reprezentanții Centrului Medical de Reabilitare Craiova, cât și cei ai regiei domeniului locativă au cerut introducerea pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului Local a subiectului contractului de închiriere. Fără rezultat, însă.

„RAADPFL Craiova a înaintat prin adresa nr.  11403/15.07.2015 înregistrată la Consiliul Local al Municipiului Craiova, sub nr.215/15.07.2015 propunerea de prelungire a acestui contract către Consiliul Local al Municipiului Craiova, însă până în acest moment acest punct nu a făcut obiectul vreunei ședințe a Consiliului Local“, au transmis oficialii regiei.

Primăria: „Vă vom răspunde conform legii“

România liberă a transmis o solicitare Primăriei Municipiului Craiova pentru a afla motivele pentru care contractul de închiriere al centrului nu a fost prelungit și de ce acest subiect nu a fost discutat în Consiliul Local.

Oficialii Primăriei au cerut însă răgaz pentru a răspunde: „Am primit solicitarea dumneavoastră, a fost trimisă la departamentele de specialitate, dar nu vă vom răspunde până astăzi (n.r. – ieri), la ora 16, cum cereți, ci potrivit legii 544“, ne-a transmis un oficial de la Departamentul Relații Publice al Primăriei. Nici primaru l Craiovei, Olguța Vasilescu, nu a fost disponibilă pentru un punct de vedere, la fel ca și juristul instituției, Ovidiu Mischianu. 

Cele mai citite

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă