13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportFormula 1Proces pierdut pe banii constănțenilor. Primăria Constanța a dat la gunoi 413...

Proces pierdut pe banii constănțenilor. Primăria Constanța a dat la gunoi 413 milioane lei

Municipiul Constanța trebuie să plătească suma de  413.187.664,48 lei firmei care se ocupă de salubritate, Polaris M Holding. Decizia a fost luată de Tribunalul Iași, în dosarul 2711/99/2016, înregistrat în iunie 2016.

Suma reprezintă, conform deciziei instanței, „penalităţi de întârziere datorate pentru neîndeplinirea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu – sentinţa nr. 2605/2012 din data de 20.11.2012 (…), pentru perioa­da 01.02.2013-07.03.2016“. Imediat după aflarea veștii, atât primarul Constanței, Decebal Făgădău, cât și administratorul unic al Polaris, Eduard Martin, au reacționat. Cei doi s-au întâlnit la sediul primăriei, pentru a discuta situația. 

„Discuția a fost constructivă și cred că s-au lămurit multe aspecte care țin de conflictul juridic dintre primărie și Polaris M Holding. Pe scurt, suntem în situația în care urmează o potențială tranzacție condiționată de aplicarea hotărârii definitive din 2012 privind aplicarea indicelui de inflație. Principiul pe care eu l-am avut la bază în această discuție a fost acela ca locui­torii orașului Constanța să nu plătească din buzunarul lor pentru conflictele juridice dintre primărie și noi“, a declarat Eduard Martin.

O poveste care începe în 2008

 

Primăria Constanţa, condusă de Radu Mazăre, a încheiat, în mai 2008, un contract cu SC Polaris M Holding SRL, având ca obiect gestionarea serviciului public de salubrizare a municipiului Constanța. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 25 de ani pentru o sumă totală de circa 335 milioane euro. În 2010, compania solicită ajustarea tarifelor, în conformitate cu prevederile art. 22 din contractul nr. 7071/09.05.2008, folosind ca parametru de ajustare indicele lunar al preţurilor de consum pentru servicii, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, raportat la luna iunie 2008.

Potrivit unui document emis de Primăria Constanța, aceasta a comunicat SC Polaris M Holding SRL că „tarifele pot fi ajustate în măsura în care sunt îndeplinite cerin­ţele prevăzute în art. 13 din Ordinul nr. 109/2007, tarifele pot fi ajustate respectând formula de calcul prevăzută în art. 14 al aceluiaşi act normativ“.

Rezultă deci o neînțelegere nu asupra necesității majorării tarifelor, ci asupra metodei de calcul.

Decebal Făgădău a precizat, recent, că firma nu a depus hârtiile care să stea la baza solicitării majorării, afirmând că tariful principal trebuie „decojit“ în felii de tarife și că orice majorare trebuie să aibă la bază argumente solide. Reprezentanții Polaris spun că atât contractul, cât și legea și instanța îi îndreptățesc la aceste majorări.

Procesul

 

Pentru că neînțelegerile nu s-au rezolvat, Polaris a cerut instanței să constate că parametrul de ajustare conform art. 22 din contract este „indicele lunar al preţurilor de consum pentru servicii“ comunicat de Institutul Na­ţional de Statistică raportat la luna iunie 2008, obligând pârâtul la încheierea actului adiţional în acest sens. Instanţa a dat câştig de cauză Primăriei Constanţa. Reprezentanţii Polaris au deschis un proces nou la Tribunalul Constanţa, în 2012. Procesul este strămutat, aleatoriu, la Iași. Aici, judecătorii decid, definitiv și irevocabil, că municipiul Constanţa are obligația „să ajusteze tarifele pentru activitatea specifică serviciului de salubrizare în conformitate cu parametrul de ajustare convenit prin contract, încheiat între părţi, respectiv indicele lunar al preţurilor de consum pentru servicii comunicat de Institutul Naţional de Statistică, raportat la luna iunie 2008, începând cu data de 1.10.2011“.

Pe 25 aprilie 2017, Tribunalul Iași a obligat municipiul Constanța la plata penalităților amintite la începutul textului, peste 413 milioane lei. Soluția poate fi atacată cu apel, dar administratorul Polaris spune că numai reclamantul poate face apel, nu și pârâtul. Primăria Constanța a fost apărată în aceste procese de avocați cu care a avut contract, nu de avocații primăriei.

Probleme în instanță

 

Primarul a afirmat că va lua în considerare și că Polaris este vizată într-un alt proces. Prin rechizitoriul din data de 7.12.2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, care face obiectul unui dosar penal, pe lângă alte fapte cu caracter penal, se află şi săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, săvârşită în legătură cu încheierea contractului  din 2008 de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare a municipiului Constanţa încheiat între Primăria Constanţa şi SC Polaris M Holding, precum şi infracţiunea de dare şi luare de mită. „Acestea au condus la producerea unui prejudiciu municipalităţii, calculat pentru perioada 2008-2014 în valoare de 200.213.248,91 de lei, conform raportului de expertiză contabilă întocmit în cauză“, se arată în documentul semnat de Decebal Făgădău, care, în acea perioadă, era viceprimar al orașului. De contractul cu Polaris se ocupa însă celălalt viceprimar, Gabriel Stan.

Ce urmează

 

Eduard Martin spune că este dispus să renunțe la toate penalitățile dacă primăria este de acord să pună în executare hotărârea rămasă definitivă și irevocabilă în anul 2012, adică indexarea contractului cu suma de circa 14 milioane euro. „Ca filosofie de viață înțeleg că cei nevinovați nu trebuie să plătească. De aceea decizia este dificilă, pentru că pe de-o parte am un drept câștigat în valoare de 91 de milioane de euro, pe de altă parte mă gândesc că plata acestor penalități se va face din banii constănțenilor nevinovați de această situație“, a declarat Martin. La rândul său, primarul a declarat că va face tot ce trebuie pentru a apăra banul public și că (în ciuda faptului că penalitățile reprezintă bugetul Constanței pe 7 luni și jumătate) orașul nu va intra în faliment. „Dacă ei își doresc de la municipalitate 91 de milioane de euro, negocierea se închide. În acel moment mă voi uita cu microscopul la orice posibilitate de a apăra banul public“, a susținut Decebal Făgădău. Reprezentanții Polaris și cei ai Primăriei se vor întâlni pentru o nouă rundă de discuții la începutul acestei săptămâni.   

Puteţi citi aici ziarul RL în variantă PDF.

Cele mai citite

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...
Ultima oră
Pe aceeași temă