8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1EXCLUSIV. Judecătorul CSM Norel Popescu are o datorie la Primăria Drobeta Turnu-Severin...

EXCLUSIV. Judecătorul CSM Norel Popescu are o datorie la Primăria Drobeta Turnu-Severin de 19.375 euro, sumă scadentă în 2038. Este legal sau e conflict de interese?

UPDATE

Membrii CSM au admis (cu majoritate de voturi) raportul Inspecției Judiciare potrivit căruia  jurnalista Ondine Gherguț, de la România Liberă, NU a afectat independența judecătorului Norel POPESCU, membru CSM, prin articolul Mandatul judecătorului CSM Norel Popescu, alesc cu autocarul PSD, pe masa senatorilor juriști. PSD vrea mandat de șase ani”.

În încercarea de a-i convinge pe membrii CSM să respingă raportul  Inspecției și să-i apere independența, judecătorul Norel Popescu a lansat o serie de acuzații grave la adresa jurnalistei. El a încercat să demonteze susținerea din raport potrivit căreia jurnalista a acționat ca un "câine de pază al democrației" cu replica „Nu e câine de pază, e MAIDANEZ care merge pe burtă, căutându-și stăpân".

Un astfel de limbaj folosit de un judecător membru CSM, care trebuie să fie model de comportament în societate, aruncă o umbră asupra imaginii CSM și asupra întregului corp al magistraților. Discuțiile pe tema raportului Inspecției au fost transmise în direct, pe pagina online a CSM, iar limbajul folosit de judecătorul Norel Popescu a fost auzit de toți internauții interesați de subiect.

===

Consiliul Superior al Magistraturii decide astăzi dacă validează raportul Inspecției Judiciare prin care se constată că România Liberă, prin subsemnata, Ondine Gherguț, NU a încălcat independența judecătorului Norel Popescu în articolul „Mandatul judecătorului CSM Norel Popescu, alesc cu autocarul PSD, pe masa senatorilor juriști. PSD vrea mandat de șase ani”.

România liberă are o întrebare pentru membrii CSM care se întrunesc astăzi: Este legal ca Primăria Drobeta Turnu-Severin să-l împrumute, în 2013, pe judecătorul Norel Popescu cu suma de 19.375 de euro, împrumut scadent  în 2038, după cum apare în declarația sa de avere?

Facem precizarea că pe aceeași declarație de avere nu apare faptul că magistratul ar deține vreo locuință  sau vreun teren în Drobeta Turnu Severin, ca să ne imaginăm că ar fi vorba de vreo datorie pentru vreo locuință atribuită din fondul locativ al municipalității sau de primirea vreunui teren în concesiune…

Judecătorul Norel Popescu a judecat dosare de Contencios Administrativ, iar primirea unui împrumut în bani sau a unei case cu plata în rate sau a unui teren cu preț mic poate reprezenta conflict de interese administrativ sau chiar penal.

Conotația penală ar putea fi dată ( este o ipoteză) de faptul că în 2013, când devine dator la Primăria de sub administrarea președintelui CJ Mehedinți Adrian DUICU ( PSD), numele judecătorului Norel Popescu este pomenit în interceptări ca cel care îl consiliază pe baronul PSD pentru a câștiga procesul de incompatibilitate stabilit de Agenția Națională de Integritate.

Mandat de șase ani în CSM, dorit de PSD doar pentru judecătorul Norel Popescu

În articolul „incriminat” de Norel Popescu și publicat  în RL la data de 27 octombrie 2015, precizam, între altele, că ,,Senatorii din Comisia juridică discută marți, din nou, durata mandatului judecătorului Consiliul Superior al Magistraturii Norel Popescu, despre care România Liberă  a dezvăluit că a fost ales cu autocarul PSD. Social democrații au cerut pentru Norel Popescu, un mandat de șase ani, deși el a fost ales doar pe restul de mandat al lui Adrian Toni Neacșu, condamnat pentru corupție”.

De asemenea, precizam atunci că președintele Comisiei Judice a Senatului, Cătălin Boboc, ne-a declarat că PSD a cerut mandat de șase ani doar pentru judecătorul Norel Popescu (pentru ceilalți înlocuitori ai membrilor CSM s-a cerut validarea  pentru restul de mandat, valabil până în ianuarie 2017).

În plus, am redat și conținutul SMS-ului primit de la senatorul  Cristian Bodea, membru al comisiei, care ne-a transmis: „data trecută, în comisie s-a votat ca mandatul lui Norel Popescu să fie până în 2017, însă plenul Senatului, unde s-a trimis raport pentru restul de mandat, PSD a cerut îndreptarea erorii materiale, ca mandatul să fie pe șase ani”.

Cine este Norel Popescu

Judecătorul Norel Popescu, președinte al Tribunalului Mehedinți,  a fost ales în CSM după vacantarea locului prin plecarea judecătorului Toni Adrian Neacșu, condamnat pentru corupție. Locul ocupat era cel rezervat în CSM pentru reprezentanți judecătorilor din tribunale. Inițial, lui Norel Popescu i s-a încredințat mandat interimar, fiind următorul clasat la alegerile de la sfârșitul anului 2010. Ulterior, potrivit procedurii, s-au organizat alegeri la nivelul tribunalelor, Norel Popescu ocupând primul loc, la o diferență mică de următorul clasat, Dumitru Popoiag.

La aceste ultime alegeri, Norel Popescu ar fi fost ajutat în campanie de către judecătorul Adrian Curelea, președintele Judecătoriei Orșova-Mehedinți.

Pentru mobilizarea judecătorilor, Curelea a apelat la președintele PSD Orșova, Constantin Popescu (arestat, la scurt timp, în dosarul de corupție al președintelului CJ Mehedinți, Adrian DUICU) să-l ajute cu un autocar cu care să-i transporte pe judecători la secția de votare de la Curtea de Apel Craiova.

Constantin Popescu, președintele PSD Orșova, i-a pus la dispoziție judecătorului Curelea, cu titlu gratuit, un autocar cu care judecătorii au fost duși la vot.

Specialiștii spun că dacă nu ar fi existat acest mijloc de transport, cel mai probabil la vot s-ar fi prezentat mai puțini judecători care să-l aleagă pe Norel Popescu în CSM.

Pentru că a apelat la ajutorul unui partid politic pentru alegerea în CSM a unui judecător, Adrian Curelea a fost sancționat de către CSM cu „avertisment”. Cu alte cuvinte, dezvăluirile României libere au fost confirmate prin sancțiune de către CSM.

De altfel, doi dintre actualii membrii CSM, respectiv Adrian Bordea și Mircea Aron, prin declarații făcute României Libere, au  dezavuat modalitatea de a apela la ajutorul unui partid politic pentru alegeri în CSM. Legea interzice implicarea partidelor politice în alegerile pentru componența CSM.

Rolul judecătorului Norel Popescu, așa cum rezultă  atât din referatul DNA care a dus la arestarea baronului PSD Adrian DUICU, cât și din motivarea arestării

Numele judecătorului Norel Popescu, specializat în contencios administrativ (potrivit CV), apare în referatul DNA prin care s-a obținut arestarea baronului PSD de Mehedinți, Adrian DUICU, a președintelui PSD Orșova, Constantin Popescu, și a șefului IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea.

Între altele, DUICU era acuzat că a făcut trafic de influență din biroul fostului premier Victor Ponta.

În referatul DNA , în rezumat, se susține că Norel Popescu l-a consiliat pe Duicu în litigiul contencios pe care îl avea cu Agenția Națională de Integritate, pe rolul instanței de la Curtea de Apel Craiova. Norel Popescu îl asigura pe Duicu de faptul că va câștiga procesul. În acest litigiu, Duicu a fost ajutat și de ex-șeful IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea. Duicu a câștigat litigiul cu ANI.

În motivarea arestării,  instanța Curţii de Apel Bucureşti preciza următoarele:  "În timp ce dosarul său era pe rolul Curţii de Apel Craiova, inculpatul Duicu a cerut o consultaţie juridică judecătorului Norel Popescu, preşedinte al Tribunalului Mehedinţi la acea dată şi actual membru CSM”.

Instanța mai sublinia că Duicu şi Norel Popescu, actualul membru CSM, ar fi fost în relaţii foarte apropiate. ”De remarcat că în discuțiile cu apropiaţii săi, referitoare la acest magistrat, inculpatul  Duicu şi Mediansky Ladislau ( avocat suspendat şi secretar al Consiliului Judeţean Mehedinţi) folosesc apelativul de Norel, element ce denota familiaritate cu magistratul”.

Condițiile în care CSM a cerut apărarea independenței judecătorului Norel Popescu

În mod bizar, apărarea independenței judecătorului Norel Popescu a fost cerută imediat după ce Consiliul l-a sancționat cu avertisment pe judecătorul Adrian Curelea, cel care l-a ajutat în campania pentru accederea în CSM.

Cu alte cuvinte, cu toate că membrii CSM au confirmat prin sancțiune încălcarea legii prin obținerea acelui autocar, s-a cerut, totuși, apărarea independenței judecătorului Norel Popescu.

Readucem aminte membrilor CSM decizia de sancționare a judecătorului Curelea, redând un fragment din comunicatul de presă:

„Secţia pentru judecători, în exercitarea rolului său de instanţă de judecată în materie disciplinară, a reţinut săvârşirea de către domnul Curelea Adrian, judecător în cadrul Tribunalului Mehedinţi, a abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) şi n) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor – “manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu“ şi “folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii”.

Ce au declarat membrii CSM despre folosirea autocarului PSD

Judecătorul Adrian Bordea, ales pe restul de mandat al locului lăsat liber de Mona Pivniceru:

Nouă, Senatul ne-a aplicat regula mandatului colectiv pentru ca la alegerile următoare să fie ales un nou consiliu. Văd că la el  ( la Norel Popescu -nn) s-a aplicat o altă măsură și nu am nici o explicație. Din nefericire, am aflat prea târziu că Norel Popescuales la limită în CSM,  a fost ales datorită convocării și aducerii judecătorilor cu autocarul acelui președinte PSD. Dacă am fi aflat atunci de autocar, probabil am fi luat o poziție. Din păcate, politicul este implicat.Tot din păcate, în zonă se practică această convocare și transportare a magistraților la alegeri pentru CSM, scrie chiar în raportul Inspecției Judiciare.Nu știu ce atitudine să iau”  

Judecătorul Mircea Aron: “Pentru mine este clar că nu mi-aș fi adus alegătorii, nici măcar pe banii mei, cu autocarul pentru că nu e legal

Judecătorul Mircea Aron, care a fost ales în CSM de colegii săi de la Înalta Curte de Casație și Justiție  la alegerile generale ale magistraților de la sfârșitul anului  2010 pentru un mandat întreg al noului CSM, ne-a declarat că  “ Ce s-a hotărât pentru Norel Popescu este discriminare. Nu știu de ce Comisia Juridică a Senatului a votat așa”.

În legătură cu modul de a face campanie pentru alegerile CSM și aducerea la vot a magistraților cu autocarul, deși legea interzice campania electorală în ziua alegerilor, judecătorul Mircea Aron ne-a precizat: “Eu nu pot comenta situația cu autocarul luat gratuit de la PSD pentru a-i duce pe judecători să voteze pentru Norel Popescu pentru că este pe rolul secției noastre o acțiune disciplinară. Pot să vă spun, însă, că eu n-aș fi făcut așa cevaPentru mine este clar că nu mi-aș fi adus alegătorii, nici măcar pe banii mei. cu autocarul pentru că nu e legal. Nu pot comenta legătura de cauzalitate a demersului judecătorilor Norel Popescu și Adrian Curelea, v-am mai spus, pentru că e pe rol o acțiune disciplinară la CSM”.

 

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă